Τουλάχιστον 40 μετανάστες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από πυρκαγιά σε κέντρο κράτησης στην πόλη Σιουδάδ Χουάρεζ, στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, ενώ ακόμα 28 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αν και υπό την άμεση ευθύνη της μεξικανικής κυβέρνησης, η τραγωδία είναι και ευθέως αποτέλεσμα της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής, που έχει μείνει αναλλοίωτη από την κυβέρνηση Τραμπ στην κυβέρνηση Μπάιντεν.
Το τραγικό περιστατικό ξεκίνησε όταν οι μετανάστες έμαθαν ότι πρόκειται να απελαθούν από τη Σιουδάδ Χουάρεζ, και δεν θα τους επιτραπεί να καταθέσουν αιτήσεις ασύλου στις ΗΠΑ. Πρόκειται για αποτέλεσμα της συνέχισης από την κυβέρνηση Μπάιντεν της εφαρμογής της πολιτικής «Τίτλος 42», με την οποία έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η κατάθεση αιτήσεων ασύλου στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Η πολιτική είχε εφαρμοστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, με πρόσχημα την πανδημία COVID-19. Αφού δεν καταργήθηκε, ο «Τίτλος 42» πρόκειται να λήξει τον Μάιο, με τον Μπάιντεν να εξετάζει την αντικατάστασή του με παρόμοιου αποτελέσματος πολιτική.
Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής, βρίσκονται έτσι παγιδευμένοι στα σύνορα του Μεξικού, κλεισμένοι σε κέντρα κράτησης – φυλακές υπό τη λειτουργία της μεξικανικής κυβέρνησης, που εφαρμόζει την απαγόρευση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους για τις συνθήκες κράτησης και για τη στέρηση των δικαιωμάτων τους, οι μετανάστες άναψαν φωτιά στην πτέρυγα αρρένων του κέντρου κράτησης. Η φωτιά επεκτάθηκε χάρη σε εύφλεκτο υλικό όπως φτηνά στρώματα και την απουσία μέσων πυρόσβεσης.
Μέσω βίντεο του κλειστού κυκλώματος της φυλακής, γίνεται προφανές ότι τα θύματα παρέμενα κλειδωμένα στην πτέρυγα ενώ η πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη και πως οι φύλακες του κέντρου κράτησης δεν έκαναν τίποτα για να τους βοηθήσουν.
Τα θύματα είχαν καταγωγή από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Βενεζουέλα, την Κολομβία και τον Ισημερινό. Οι συνθήκες στο κέντρο κράτησης της Σιουδάδ Χουάρεζ ήταν ιδιαίτερα αλγεινές, καθώς επικρατούσε υπερπληθυσμός λόγω πρόσφατων «επιχειρήσεων-σκούπα» της μεξικανικής αστυνομίας.
Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ χαρακτήρισε το συμβάν «τραγική ατυχία» και επιχείρησε να αποδώσει την ευθύνη στα θύματα, δίχως να αναγνωρίζει τις ευθύνες της πολιτικής που ασκείται από τον ίδιο και τον Αμερικανό ομόλογό του στα σύνορα των δύο χωρών.
Πρόκειται για ακόμα μία προσθήκη στη μακριά λίστα των θυμάτων της «περιφρούρησης» των συνόρων του Δυτικού κόσμου, απέναντι στους ανθρώπους των οποίων τις ζωές ο ίδιος ο Δυτικός κόσμος κατέστρεψε. Οι σκηνές στη Σιουδάδ Χουάρεζ δεν είναι πολύ διαφορετικές από αυτές στη Μελίγια στα σύνορα Μαρόκου-Ισπανίας, ή τις θάλασσες μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η βαρβαρότητα του δήθεν πολιτισμένου κόσμου γεννά πτώματα στα σύνορά του.