Φρίντα Κάλο κομμουνίστρια

Μεξικό: ο πρέσβης των ΗΠΑ επιτέθηκε στη Φρίντα Κάλο επειδή ήταν κομμουνίστρια

Ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στο Μεξικό προκάλεσε αντιδράσεις, αφότου έβαλε στο στόχαστρο την εμβληματική Μεξικανή ζωγράφο Φρίντα Κάλο λόγω του «πάθους της για το Μαρξισμό».

Έπειτα από την επίσκεψή του την Κυριακή στο σπίτι της Κάλο, που έχει μετατραπεί σε μουσείο έπειτα από τον θάνατό της το 1954, ο Κρίστοφερ Λαντάου δημοσίευσε tweet στο οποίο εξέφρασε αφενός το θαυμασμό του για τη ζωγράφο κι αφετέρου απορία για τις πολιτικές της τοποθετήσεις.

«Θαυμάζω το ελεύθερο και μποέμικο πνεύμα της, και δικαίως έγινε σύμβολο του Μεξικό σε όλο τον κόσμο», έγραψε στα Ισπανικά ο πρέσβης των ΗΠΑ, που ανέλαβε μόλις τον προηγούμενο μήνα.

«Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το προφανές της πάθος για τον Μαρξισμό, τον Λενινισμό και τον Σταλινισμό. Δεν ήξερε για τα αποτροπιαστικά που διαπράχθηκαν στο όνομα αυτής της ιδεολογίας;», συνέχισε, σε δηλώσεις που έρχονται να προστεθούν στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των γειτόνων, γύρω από τα θέματα του εμπορίου και της μετανάστευσης.

Το tweet του πρέσβη προκάλεσε οξείες αντιδράσεις, με πολλούς Μεξικανούς να υπενθυμίζουν τη μακρά ιστορία των ΗΠΑ στην ανάμειξη τους σε εσωτερικές υποθέσεις της Λατινικής Αμερικής και άλλων χωρών ανά τον κόσμο, συχνά για να εναντιωθούν σε σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.

Το Μεξικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα απάντησε στον πρέσβη, λέγοντας: «Πρέσβη Λαντάου, η συντρόφισσα Φρίντα ήταν συνεπής με τον ανθρωπισμό, την αναζήτηση για τη δημοκρατία και την ελευθερία των εργατών και του λαού του Μεξικό, και ως εκ τούτου ήταν Μαρξίστρια-Λενινίστρια, και φυσικά θαυμάστρια του Στάλιν. Μη δείχνεις την άγνοιά σου, μιμούμενος τον Τραμπ».


Η αμερικανική πρεσβεία στο Μεξικό δήλωσε πως δεν έχει κάποιο περαιτέρω σχόλιο.

Πηγή: Al Jazeera

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ