Ιράν ΗΠΑ Βενεζουέλα κρίση

Μετωπική Ιράν – ΗΠΑ στην Καραϊβική σε λίγα 24ωρα: Τι θα κάνει ο Τραμπ;

Του Άρη Χατζηστεφάνου για το Sputnik
Μια μικρογραφία (ή αν προτιμάτε μια επανάληψη σαν φάρσα) της κρίσης των πυραύλων του 1962, που έφερε την ανθρωπότητα στα όρια του πυρηνικού ολοκαυτώματος, προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ και το Ιράν σε λίγα 24ωρα.

Καθώς ιρανικά δεξαμενόπλοια βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Βενεζουέλα, για να μεταφέρουν επεξεργασμένα καύσιμα τα οποία χρειάζεται απεγνωσμένα η οικονομία της χώρας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απειλεί την Τεχεράνη με άμεσες συνέπειες  εάν δεν διακόψει τη συνεργασία της με το Καράκας. Απαντώντας, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε επίσημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οποιαδήποτε εχθρική κίνηση προς τα πλοία που φέρουν την ιρανική σημαία θα προκαλέσει «άμεση και αποφασιστική απάντηση».

Τα πλοία αναμένεται να φτάσουν στις 25 Μαΐου κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας, δηλαδή σε μια περιοχή όπου ο αμερικανικός στόλος κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία του, με διαφορετικά κάθε φορά προσχήματα – όπως η μάχη εναντίον των ναρκωτικών.

Κανένας δεν ανέμενε, φυσικά, τα επίπεδα της έντασης που κατέκλυσε τον πλανήτη πριν από σχεδόν 60 χρόνια, όταν σοβιετικά πλοία κινούνταν προς την Κούβα για να σπάσουν τον παράνομο αποκλεισμό που είχε επιβάλει ο Πρόεδρος Κένεντι, ύστερα από την ανακάλυψη πυραυλικών συστημάτων στο νησί. Συγκρίνοντας, όμως, τις διαφορές και τις ομοιότητες ανάμεσα στα δυο περιστατικά, ίσως αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε παγκόσμιο επίπεδο η επερχόμενη αντιπαράθεση.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.