Τζάμπα πήγαν οι προσπάθειες που κατέβαλαν εδώ και μήνες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τα ελεγχόμενα από αυτόν ΜΜΕ να δικαιολογήσουν στο κοινό τους την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, η οποία τότε φάνταζε βεβαία.
«Άσυλο σε κατατρεγμένους, όχι σε πραξικοπηματίες» ήταν ο τίτλος σχετικού άρθρου της Αυγής.
«Πολύ ισχυρό το επιχείρημα της Τουρκίας», εκτιμούσε τότε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.
Όπως σχολίαζε τότε ο Αλ.Λυκουρέζος αλλά και άλλοι δικηγόροι, ο Βίτσας ουσιαστικά είχε προαναγγείλει την δικαστική κρίση γεγονός που είχε χαρακτηριστεί τουλάχιστον «άκομψο» ή «επικίνδυνο» για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Οι δηλώσεις Βούτση δεν αποτελούσαν φυσικά διπλωματικό στραβοπάτημα αλλά επίσημη θέση της Αθήνας, την οποία είχε επιβεβαιώσει με μήνυμά του στο Twitter και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος μιλούσε για επιστροφή των οκτώ στην Τουρκία.
Το Ελληνικό ΥΠΕΞ είχε επιβεβαιώσει τότε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των δυο υπουργών αλλά διέψευσε τα περί συμφωνίας.
Τις ημέρες εκείνες και ενώ οι στρατιωτικοί βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος ο Ερντογάν ευχαρίστησε την Αθήνα για τη στάση της απέναντι στο αποτυχημένο πραξικόπημα.
Η δικαιοσύνη βέβαια δεν τους έκανε την χάρη και – προς τιμήν τους – οι δικαστές έκριναν ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για την έκδοση των στρατιωτικών.
Η στάση της κυβέρνησης Τσίπρα δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι διαφορετική. Όχι μόνο λόγω της υποχωρητικότητας, που χαρακτηρίζει κάθε πολιτική κίνηση του πρωθυπουργού αλλά και γιατί έτσι θα δυναμιτίζονταν το αφήγημα της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών.
Φυσικά μια κυβέρνηση που παρουσίαζε σαν δική της επιτυχία την παράνομη και απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν θα μπορούσε να ανεχθεί οποιαδήποτε κριτική απέναντι στα βασανιστήρια και τις φυλακίσεις που πραγματοποιεί το καθεστώς Ερντογάν.
Α.Χ