Τραμπ

Με τον Τραμπ στο δρόμο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Του Χουάν Κολ

Πηγή: Χουάν Κολ / Informed Comment – Μετάφραση: info-war.gr
Την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζεται να γιορτάσει τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 11 Νοεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί ότι ο κόσμος περνά σε μια νέα εποχή καταστροφικού εθνικισμού.

Ο επιθετικός εθνικισμός τάραξε την Ευρώπη και σκότωσε περισσότερους από 80 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων. Οι αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας, όπως είναι η Γαλλία ή η Γερμανία.

Ο Μακρόν δεν το είπε, αλλά θα πρέπει να είχε στο μυαλό του τον Τραμπ. Ο πρόεδρος επιχείρησε να δημιουργήσει εθνικιστική και ρατσιστική αναστάτωση σε τέτοια ένταση που έχουμε να δούμε από την εποχή του φασιστικού άξονα, τη δεκαετία του ’30 και του ’40.

Αν στις αρχές του 20ου αιώνα οι Βρετανοί που ήταν κατά των Γερμανών έκαναν λόγο για «τους Ούννους», ο Τραμπ μας έχει τώρα προσφέρει ένα ολόκληρο ανανεωμένο λεξιλόγιο μίσους.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο πατριωτισμός δεν είναι πλέον αρκετός και θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον εθνικισμό (το κόμμα του Μουσολίνι ήταν το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα). Ο Σαρλ Ντε Γκωλ θεωρούσε ότι πατριωτισμός είναι το να αγαπάς τη χώρα σου και εθνικισμός το να μισείς τις χώρες άλλων ανθρώπων.

Τα πέντε «έθνη» που ο Τραμπ μισεί περισσότερο:

1. Μουσουλμανικές χώρες: «Το Ισλάμ μας μισεί», δήλωσε. (Εκτός από τις μουσουλμανικές χώρες που γλείφουν τις Η.Π.Α., δηλαδή οι περισσότερες). Έτσι ο Τραμπ επέβαλε την απαγόρευση έκδοσης βίζα σε όσους κατάγονται από χώρες με μουσουλμανική πλειονότητα.

2. Ιράν: Ο Τραμπ παραβίασε τη συνθήκη με το Ιράν και τώρα διεξάγει οικονομικό πόλεμο με τη χώρα – που σίγουρα θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.

3. Ο Τραμπ χαρακτηρίζει ανοιχτά τους Μεξικάνους ως βιαστές και εγκληματίες και θέλει να δημιουργήσει ένα τείχος στα σύνορα Η.Π.Α.-Μεξικού.

4. Τώρα ο Τραμπ απευθύνει τις ίδιες προσβολές και στη Γουατεμάλα και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Υποτιμά την ευφυΐα μας, παρουσιάζοντας μικρές ομάδες γυναικών, παιδιών και αμάχων που ζητούν άσυλο σαν μια μεγάλη απειλή. Παρ’όλα αυτά, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ επαίνεσε το νέο φασίστα πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Άρα ο Τραμπ μισεί μόνο τους μη φασίστες Λατινοαμερικάνους.

5. Ο Τραμπ ωρύεται ότι η Κίνα τους εκμεταλλεύεται. Επιδιώκει έναν ευρύ εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, έναν πόλεμο που σίγουρα κάποια στιγμή θα μπλοκάρει την παγκόσμια οικονομία και θα την οδηγήσει σε βαθιά ύφεση. Επίσης, η πιθανότητα μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Κίνα στο Νότιο Ειρηνικό δεν αποκλείεται.

Αυτές οι εθνικιστικές αντιπαραθέσεις που προάγει ο Τραμπ είναι πολύ πιο επικίνδυνες από ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ