Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί σε όλο και αυξανόμενη χρήση του air condition το οποίο με την σειρά του συμβάλλει στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία αυξάνουν τη θερμοκρασία του πλανήτη. Το juancole.com παρουσιάζει με ερευνητικά στοιχεία το παράδειγμα της Γερμανίας δίνοντας μια ξεκάθαρη εικόνα αυτού του κύκλου.
Η Γερμανία βρίσκεται εν μέσω του δεύτερου στη σειρά καλοκαιριού όπου καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι πρωτοφανείς αυτές θερμοκρασίες προκαλούν από τη μία ανησυχία σχετικά με την κλιματική κρίση ενώ από την άλλη έχει εκδηλωθεί ένα ξαφνικό ενδιαφέρον για τα συστήματα κλιματισμού, κάτι το οποίο δεν ήταν πολύ συνηθισμένο για τη χώρα. Ερευνητές αναφέρουν πως η ζήτηση για συστήματα air condition θα μπορούσε να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2030, εν μέρει αντισταθμίζοντας την χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση.
Η αυξανόμενη συχνότητα των κυμάτων καύσωνα στην Ευρώπη ωθεί το ενδιαφέρον των Γερμανών στα συστήματα κλιματισμού κάτι που μέχρι σήμερα ήταν πιο σύνηθες στις νοτιότερες χώρες. Στο πλαίσιο του δεύτερου συνεχόμενου χρόνου με θερμοκρασίες ρεκόρ στη Γερμανία, ο ερευνητικός οργανισμός που ασχολείται με περιβαλλοντικά ζητήματα Öko-Institut, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ζήτηση σε air condition στα κτίρια κατοικιών θα ανέβει σημαντικά. «Όλο και περισσότεροι θα σκεφτούν να αγοράσουν air condition», είπε η ερευνήτρια κλίματος Τάνια Κενκμαν από το Öko-Institut στο Clean Energy Wire.
Η Κενκμαν, μια από τους συντάκτες έρευνας για την αυξανόμενη ζήτηση κλιματιστικών που δημοσιεύτηκε μέσα στο 2019, είπε πως ο καύσωνας δίνει μια ιδέα πάνω σε αυτά που οι επιστήμονες έλεγαν για χρόνια: «η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε αισθητά υψηλές θερμοκρασίες και σε πιο συχνά κύματα καύσωνα στη Γερμανία». Πρόσθεσε επίσης πως οι αλλαγή αυτή δεν θα είναι αισθητή μόνο το καλοκαίρι αλλά επίσης και κατά τις μεταβατικές εποχές, δηλαδή την άνοιξη και το φθινόπωρο όπου, όπως λέει, θα έχουμε και τότε υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες, κάτι που θα οδηγήσει σε μια αλλαγή των συνηθειών. «Θα δούμε μια αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας για τα συστήματα κλιματισμού», είπε η Κένκμαν.
Επίσης θα παρατηρηθεί το φαινόμενο των «τροπικών νυχτών», όπου οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των νοικοκυριών που θα εγκαταστήσουν τα συστήματα κλιματισμού καθώς επίσης και το βαθμό που θα χρησιμοποιούνται, η αύξηση της ζήτησης της ενέργειας θα κυμανθεί από 3 ως 6 % μέχρι το 2050.
Το 2018, όταν ολόκληρη η Γερμανία δεχόταν πρωτοφανή κύματα καύσωνα και ξηρασίας, ο αριθμός των νέων εγκαταστάσεων air condition αυξήθηκε άνω του 30% και σε αριθμό πάνω από 200.000 συσκευές, σύμφωνα με τον βιομηχανική ένωση Fachverband Gebäude-Klima.
Μέχρι το 2050 τα συστήματα κλιματισμού πρόκειται να αποτελούν μια βασική πηγή διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα συστήματα κλιματισμού βρίσκονται ανάμεσα στις πιο ταχέως αυξανόμενες πηγές δημιουργίας αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με έρευνα του Rocky Mountain Institute. Ειδικά στις περιπτώσεις χωρών με θερμά κλίματα, όπως η Ινδία, τα air condition θα εκπέμπουν ως 130 γιγατόνους CO2 μέχρι το 2050.