Με εντολή του πρύτανη επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές του ΠΑΜΑΚ

Με δυνάμεις των ΜΑΤ που χτυπούν και κλοτσούν όποιον βρεθεί μπροστά τους λύνει πλέον τις διαφωνίες του με τους φοιτητές ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης, όπως προκύπτει από νέα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το σχήμα των ΕΑΑΚ.

«Αυτά να τα πεις στον πατέρα σου» έλεγε ειρωνικά στους φοιτητές ο πρύτανης στο αίτημα των φοιτητών να απομακρυνθούν από το χώρο του πανεπιστημίου οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που ο ίδιος είχε καλέσει

Σε άλλο video άνδρας των ΜΑΤ φαίνεται να κλωτσά φοιτητές

Με προηγούμενη ανακοίνωσή της η αριστερή φοιτητική παράταξη ΕΑΑΚ ανέτρεπε τα επιχειρήματα του πρύτανη για το πως ξεκίνησαν τα επεισόδια.


Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με εντολή πρύτανη… «ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟΥΣ!»
Την Τρίτη 4/4 ήρθαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη εικόνα για το πανεπιστήμιο μας. Αντικρίσαμε τις δυνάμεις της αστυνομίας παρατεταγμένες στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να ελέγχουν οποίον μπαίνει στο ίδρυμα και να ζητάνε πάσο για την είσοδο.

Αφορμή για τα παραπάνω, ήταν τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο παμακ την προηγούμενη ημέρα , με πρακτικές που εμείς διαφωνούμε, αλλά η ουσιαστική αιτία είναι ότι οι πρυτανικές αρχές δεν χάνουν ευκαιρία να δείξουν το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τους προφίλ.  Παρόλη την προσπάθεια που κάνουν οι πρυτανικές αρχές με την πρόσβαση που έχουν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης να μας ταυτίσουν με τα γεγονότα αυτά, εμείς ξεκαθαρίζουμε πως την ώρα που προσήλθαν οι αστυνομικές δυνάμεις βρισκόμασταν εντός του παμακ, η εκδήλωση που ευαγγελίζεται ο κύριος πρύτανης διεξαγόταν κανονικά, όπως και τα μαθήματα εντός του πανεπιστημίου. Όταν αντιληφθήκαμε την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων εντός του πανεπιστημίου και κλούβες περιμετρικά του χώρο και τον έλεγχο που πραγματοποιούσαν σε φοιτητές κατά την είσοδό τους στο πανεπιστημιακό ίδρυμα, εκφράσαμε έντονα τη δυσαρέσκειά μας και απαιτήσαμε την αποχώρησή της αστυνομίας.
Ο ίδιος ο  πρύτανης όμως χωρίς να συντρέχει κάποιος λόγος, αρνήθηκε, δίνοντας μάλιστα εντολή για την απομάκρυνση των φοιτητών με τη βία εκτός του πανεπιστημίου, ενώ προηγουμένως επικαλέστηκε πως η αστυνομία βρίσκεται στο χώρο για την ασφάλεια των φοιτητών. Χαρακτηριστικά, όταν η αστυνομία αποχώρησε κάτω από τις πιέσεις των φοιτητών, ο πρύτανης  φώναζε «μην τους αφήνεται να κερδίσουν, μην τους αφήνεται να περάσει το δικό τους».

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν το αποκορύφωμα μιας σειράς αυταρχικών πρακτικών και συμπεριφορών που έχει ακολουθήσει ο πρύτανης κατά τη διάρκεια της θητείας του τα 3 τελευταία χρόνια. Σαμποτάρει κάθε προσπάθεια για γενική συνέλευση και συζήτηση των φοιτητών, μηνύει φοιτητές για πάρτυ αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης στους πρόσφυγες και προσπαθεί να φιμώσει κάθε φωνή που διεκδικεί και λέει κάτι αντίθετο στις πολιτικές που ακολουθεί. Όλα αυτά στην προσπάθεια και τη φιλοδοξία του για προσωπική πολιτική ανέλιξη, βαδίζοντας στα βήματα του Φορτσάκη.
Ένταση, φίμωση απόψεων, βία και τρομοκράτηση όσων δεν συμφωνούν μαζί του. Όσων, δηλαδή, δεν συμφωνούν με την κατάσταση χτυπήματος των πτυχίων,  της προοπτικής της νεολαίας και της διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ευθύνη για τα γεγονότα αυτά έχει ωστόσο και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση που δεν ασκούν το κατάλληλο νομοθετικό έργο για την ανατροπή του νόμου 4009 Διαμαντοπούλου που έθετε στο στόχαστρο το πανεπιστημιακό άσυλο και την κατάργηση του, τη δημοκρατία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.
Εμείς παλεύουμε καθημερινά για ένα δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο και ως ενεργό κομμάτι της κοινωνίας, παλεύουμε για μια αξιοπρεπή φοιτητική καθημερινότητα και ένα ευνοϊκότερο εργασιακό μέλλον. Κόντρα στην αυταρχικότητα και στο χτίσιμο πολιτικής καριέρας σε βάρος των φοιτητών.
Καλούμε όλους τους φοιτητές και τους εργαζομένους του ΠΑΜΑΚ αλλά και όλους τους φοιτητές και την κοινωνία συνολικότερα να καταδικάσουν πρακτικές όπως οι παραπάνω με αρχή την παραίτηση του πρύτανη Αχιλλέα Ζαπράνη . Η αστυνομία και η βία δεν χωράνε στο άσυλο. Το πανεπιστήμιο αποτελεί χώρο έκφρασης και ανήκει στους φοιτητές και στους εργαζόμενούς του.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ