άδεια αεροπλάνα κορονοϊός Ευρώπη

Με ανταλλάγματα η ενίσχυση των αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη

Σε καταρχήν συμφωνία φαίνεται να έχουν έρθει, έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, η γερμανική κυβέρνηση με την αεροπορική εταιρεία Lufthansa για το ύψος της κρατικής ενίσχυσης που θα λάβει ο αερομεταφορέας.

Η Lufthansa θα λάβει από το γερμανικό κράτος ποσό ύψους 9 δισ. Ευρώ, με το κράτος να αποκτά το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, αλλά και ομόλογα που αντιστοιχούν σε περαιτέρω 5% συν μία μετοχή, για να έχει τη δυνατότητα να υπεραμυνθεί σε ενδεχόμενη προσπάθεια εξαγοράς του αερομεταφορέα.

Το γερμανικό κράτος συμφώνησε επίσης να τοποθετηθούν δύο εκπρόσωποί του στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, με τη Lufthansa να λαμβάνει πέραν της ενίσχυση και ένα κρατικό δάνειο ύψους 3 δισ. Ευρώ. Η συμφωνία επίσης φέρεται να συμπεριλαμβάνει περιορισμούς στις μελλοντικές πληρωμές μερισμάτων και τις αποζημιώσεις των διοικούντων.

Η συμφωνία αναμένεται να κυρωθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά δεν έχει ακόμα την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαιτεί να παραδώσει η Lufthansa δικαιώματα προτεραιότητας απογείωσης και προσγείωσης στα γερμανικά αεροδρόμια, ως ανταγωνιστικό αντιστάθμισμα.

Η Air France-KLM αναμένεται να λάβει ενίσχυση υπό τη μορφή δανείων συνολικού ύψους 10 δισ Ευρώ, μέσω των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Από αυτά, 4 δισ. Ευρώ θα δοθούν με τραπεζικά δάνεια με εγγυήσεις του γαλλικού κράτους και 3 δισ. σε απευθείας δάνειο από το κράτος. Τα υπόλοιπα 3 δισ. θα δοθούν με τη μορφή δανείου από το ολλανδικό κράτος.

Οι απαιτήσεις προς την Air France-KLM δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς το γαλλικό κράτος αφενός ζητά από την εταιρεία να μην αποδώσει μερίσματα για το τρέχον έτος, και αφετέρου επιβάλλει επιπλέον ελαστικούς περιορισμούς περιβαλλοντικής φύσεως. Το γαλλικό και το ολλανδικό κράτος κατέχουν ήδη ποσοστό 14% έκαστο στην Air France-KLM.

Την ίδια στιγμή η Alitalia οδεύει προς πλήρη κρατικοποίηση τον Ιούνιο, με τη δημιουργία νέας κρατικής εταιρείας που θα την απορροφήσει.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ