Γκέοργκ Λούκατς
Ο Γκέοργκ Λούκατς

Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 32: Αφιέρωμα στον Γκέοργκ Λούκατς

Κυκλοφορεί ο τόμος 32 του εξαμηνιαίου περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη, με αφιέρωμα στον επιφανή Ούγγρο μαρξιστή Γκέοργκ Λούκατς. Το αφιέρωμα, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος των 50 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου στοχαστή περιλαμβάνει κείμενα του Λούκατς από όλη τη διάρκεια της διανοητικής διαδρομής του.

Χωρίζεται σε τρία μέρη.

Στο πρώτο μέρος, «Από τον Χέγκελ στον Μαρξ», ο αναγνώστης θα βρει κείμενα της αστικής και της μεταβατικής περιόδου του Λούκατς ως τα 1926. Αναφέρονται στον Στρίντμπεργκ και τoν Σω, την αντιπαράθεση της παλιάς με τη νέα κουλτούρα, τις πολιτικές συγκρούσεις των ταραγμένων χρόνων της επανάστασης του Οκτώβρη και τη διαλεκτική της φύσης.

Το δεύτερο μέρος, «Λογοτεχνία και αισθητική», περιλαμβάνει κείμενα του Λούκατς για τη θεωρία της λογοτεχνίας γραμμένα μετά το 1930. Εξετάζονται οι Μπαλζάκ, Σταντάλ, Γκαίτε, οι απόψεις των Μαρξ και Ένγκελς, ο εξπρεσιονισμός, η λογοτεχνία του Οκτώβρη κ.ά. Ακόμη περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τα κύρια έργα λογοτεχνικής θεωρίας του Λούκατς, Το Ιστορικό Μυθιστόρημα και H Ιδιοτυπία του Αισθητικού.

Στο τρίτο μέρος, «Φιλοσοφικά γραπτά», ο αναγνώστη θα βρει εκτενή μέρη από όλες τις μεγάλες φιλοσοφικές εργασίες του Λούκατς, Ο Νεαρός Χέγκελ, Η Καταστροφή του Λογικού, Υπαρξισμός ή Μαρξισμός;, Προς μια Οντολογία του Κοινωνικού Είναι, καθώς και
δοκίμια για τον Χέγκελ, τον Νίτσε, τη φυλετική θεωρία, κ.ά.

Ο τόμος περιλαμβάνει μια εισαγωγή του Χρήστου Κεφαλή και ολοκληρώνεται με
ένα μέρος βιβλιοκριτικών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων ΤΟΠΟΣ, στο e-mail [email protected], στο τηλ. 210 8222835 και στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων ΤΟΠΟΣ Πλαπούτα 2 και Καλλιδρομίου (τηλ. 210 3221580).

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ