LIVE Εξελίξεις από τη Γάζα 13/11/2023

14:40 Οκτώ Παλαιστίνιοι νεκροί και πολλοί τραυματίες από αεροπορική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Saedini στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat πριν λίγη ώρα. Επίσης, τρεις πύραυλοι από ισραηλινό drone χτύπησαν κτίριο κατοικιών κοντά στο σχολείο Abu Oreiban στον ίδιο καταυλισμό, με άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό θυμάτων.


14:30 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δηλώνει σε ανάρτησή της πως το κομβόι εκκένωσης που είχε οργανώσει με τη βοήθεια της Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου, δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το νοσοκομείο Al-Quds λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών στην περιοχή Tel Al-Hawa, στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο, και επέστρεψε στην Khan Younis. «Η ιατρική ομάδα, ασθενείς, και οι οικογένειές τους παραμένουν πολιορκημένοι στο Νοσοκομείο χωρίς φαγητό, νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα», καταλήγει η ανάρτηση.


13:15 Σύμφωνα με τον Mohammed Zaqout, διοικητή των νοσοκομείων της Γάζας, η κατάσταση στο νοσοκομείο Al-Shifa είναι τραγική, με 650 ασθενείς, 500 υγειονομικούς εργαζόμενους, και εκτιμώμενο αριθμό 2.500 εκτοπισμένων να παραμένουν εντός του πολιορκημένου νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων κατάφερε να αποχωρήσει από το νοσοκομείο, όμως όσοι παραμένουν δεν έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν. Οι ασθενείς απαιτούν ειδικές διαδικασίες για την εκκένωσή τους, συμπεριλαμβανομένων εξοπλισμένων ασθενοφόρων, όμως κανένα όχημα δεν έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει το νοσοκομείο.

Νωρίτερα το Σάββατο, η χειρούργος Sara Al Saqqa, κατάφερε να φύγει από το νοσοκομείο Al-Shifa, και δημοσίευσε εικόνες και τη μαρτυρία της από την τρομακτική εμπειρία.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sara Al Saqqa (@sara__alsaqqa)

Στο δεύτερο βίντεο, η αδελφή της Sara, Nour, μεταφράζει τα λόγια της αδερφής της και γράφει: «Δεν είμαι μεταφράστρια, αλλά έκανα ό,τι μπορούσα. Αυτή είναι η Σάρα, η μεγαλύτερη αδελφή μου, χειρουργός στο νοσοκομείο Al-Shifa, που μας λέει τι τους συνέβη ενώ τους ανάγκασαν να φύγουν από το νοσοκομείο και περπατούσαν για ώρες μαζί με χιλιάδες άλλους εκτοπισμένους με τη βία από τη Γάζα κάτω από τον ήλιο, δίπλα σε τανκς και πτώματα, χωρίς τίποτα άλλο παρά μόνο τις ταυτότητές τους. Αυτή είναι η Νάκμπα του 2023».


12:00 Έντονοι βομβαρδισμοί για άλλη μία νύχτα στη Γάζα, κυρίως στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat και στον νότο στην Khan Younis. Στον βορρά, το Ισραήλ στόχευσε ξανά τον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia, με τουλάχιστον 19 νεκρούς.

Δύο ασθενείς και ένα πρόωρο νεογνό έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο Al-Shifa, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Yousef Abu-Al Rish. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την έναρξη των προβλημάτων ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου πριν από λίγες ημέρες, γίνεται εννέα ασθενείς και έξι πρόωρα νεογνά. Σύμφωνα με τον Abu-Al Rish, όλα τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας βρίσκονται «εκτός λειτουργίας».

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τρεις νοσοκόμοι σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο Al-Shifa, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Γάζας, περίπου 100 πτώματα νεκρών στο νοσοκομείο από τους βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών δεν μπορούν να ταφούν. Το νοσοκομείο δεν δέχεται νέους ασθενείς και τραυματίες από το Σαββατοκύριακο, καθώς προσπαθεί να ανταπεξέλθει και με τους χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν βρει καταφύγιο στους χώρους του. Έξω από το νοσοκομείο, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν ό,τι κινείται.

Πριν λίγη ώρα εντάθηκαν και πάλι οι βομβαρδισμοί ανατολικά της Khan Younis στη νότια Λωρίδα, για τρίτη φορά μέσα σε 24 ώρες. Χτυπήθηκε πολυώροφη κατοικία, στην οποία ζούσαν η οικογένεια του ιδιοκτήτη και εκτοπισμένοι από την πόλη της Γάζας. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο επιβεβαιωμένοι θάνατοι ενώ αρκετοί βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια.

Δεν υπάρχουν πλέον εκτιμήσεις συνόλου νεκρών, καθώς η επικοινωνία με τα νοσοκομεία στη βόρεια Λωρίδα έχει διακοπεί. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός από το υπουργείο Υγείας της Γάζας ήταν 11.078 νεκροί, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στις 14:00.

Επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονται και στη Δυτική Όχθη, στη Ραμάλα, τη Χεβρώνα και τη Ναμπλούς.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ