οι μαζικές διαδηλώσεις στον Λίβανο ανάγκασαν σε παραίτηση την κυβέρνηση Χαρίρι

Λίβανος: Οι διαδηλώσεις εξαναγκάζουν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Χαρίρι

Σε σύντομο διάγγελμά του σήμερα στις 16:00, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι ανακοίνωσε ότι πρόκειται να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και να παραδώσει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν. Η παραίτηση της κυβέρνησης έρχεται έπειτα από τις πολυήμερες διαδηλώσεις στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από 13 ημέρες, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τη χρήση εφαρμογών επικοινωνίας για κινητά τηλέφωνα, όπως το WhatsApp, αλλά εξελίχθηκαν σε μία μαζική έκφραση οργής απέναντι στο πολιτικό σύστημα της χώρας, τη διαφθορά και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης πολλών Λιβανέζων.

Ο πρωθυπουργός Χαρίρι, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του μίλησε για τις διαδηλώσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Λίβανος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έφτασε σε «αδιέξοδο» και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει ενιαία λόγω της πίεσης των διαδηλωτών.

Νωρίτερα σήμερα, οι τράπεζες στον Λίβανο ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν κλειστές μέχρι νεωτέρας. Σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζών, οι τράπεζες επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να πληρωθούν οι μισθοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις του Χαρίρι για μεταρρυθμίσεις, χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν να κατακλύζουν τους δρόμους της Βηρυτού και άλλων Λιβανέζικων πόλεων, με την αστυνομία και τον στρατό να εξαναγκάζονται στείλουν ενισχύσεις στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα.

Πηγή: telesur

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ