Ως Πρωτοβουλία για την Εργατική Λέσχη Ζωγράφου διοργανώνουμε πάρτι οικονομικής ενίσχυσης προκειμένου να στηθεί στα πόδια του ένα δύσκολο αλλά απαραίτητο εγχείρημα για την ευόδωση της μάχης που δίνουμε καθημερινά απέναντι στην βία του κεφαλαίου.

Λίγα λόγια για το εγχείρημα:

Είμαστε άνθρωποι που ζουν στη γειτονιά του Ζωγράφου, είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι, αναγνωρίζουμε τις κοινές μας ανάγκες και προβλήματα της καθημερινής ζωής και επιδιώκουμε να βρεθούμε, να οργανωθούμε και να παλέψουμε, να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι για τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή μας.
Δεχόμαστε χρόνο με το χρόνο μια διαρκή ανελέητη επίθεση στα δικαιώματα και τις ζωές μας. Μία επίθεση που υλοποιείται σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των μνημονίων την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ με στόχο να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης του κεφαλαίου σε όλους εμάς. Η εδραίωση ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα, τα εκατομμύρια των ανέργων, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η φτώχεια, η στέρηση της δωρεάν υγείας και παιδείας οδηγούν ολοένα και περισσότερους από εμάς στην εξαθλίωση και την αγωνία για την καθημερινή επιβίωση μας. Κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα όπως: η σταθερή δουλειά, το οχτάωρο, η άδεια, η αποζημίωση, η ασφάλιση, οι συλλογικές συμβάσεις, η δωρεάν περίθαλψη, η παιδεία, η πρόνοια, το δικαίωμα στον αγώνα και την απεργία γίνονται παρελθόν. Οι δημόσιοι χώροι ιδιωτικοποιούνται και το ίδιο συμβαίνει με τα δημόσια αγαθά όπως το νερό, το ρεύμα και το νερό.

Την ίδια στιγμή τα δημοκρατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με τους αγώνες και το αίμα του λαού μας συνθλίβονται μπροστά στις επιταγές της μνημονιακής πολιτικής. Μας θέλουν σκυφτούς να υπομένουμε τα βάρβαρα και αντιλαικά τους μέτρα για να μπορούν αυτοί να πλουτίζουν σε βάρρος μας. Γι’ αυτό σε κάθε προσπάθεια να σηκώσουμε κεφάλι, να αγωνιστούμε, να διαδηλώσουμε μαζικά ή να απεργήσουμε βρίσκουμε απέναντι μας την κρατική και παρακρατική βία, την εργοδοτική αφθαιρεσία, κάθε μορφή καταστολής του κρατικού μηχανισμού. Οι επιστρατεύσεις απεργιών, οι συλλήψεις διαδηλωτών στο σωρό, η άγριοι ξυλοδαρμοί, η δράση των ΜΑΤ και ΔΙΑΣ απέναντι στις λαικές κινητοποιήσεις, η στοχοποίηση χώρων, καταλήψεων και κινηματικών αγωνιστικών δομών, η λάσπη και χυδαία προπαγάνδα των ΜΜΕ σε συνδυασμό με τα αντιδραστικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα που πραγματοποιούν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις σε συνεργασία με τους θεσμούς της επιτροπείας, την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. προκειμένου να εφαρμοστούν οι βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές συνιστούν το αντιδημοκρατικό ασφυκτικό πλαίσιο το οποίο επιδιώκεται να εγκαθιδρυθεί. Το δόγμα «νόμος και τάξη» να γίνει ο βασικός νόμος της καθημερινής ζωής.
Απέναντι σε όλα αυτά ποια είναι η δικιά μας απάντηση;

Η δικιά μας απάντηση σε όλα αυτά είναι η συλλογική οργάνωση και πάλη του κόσμου της εργασίας. Είναι η ανασυγκρότηση ενός ζωντανού και πολύμορφου, ενιαίου και ταξικού κινήματος εργαζομένων, ανέργων, σταθερά και ελαστικά απασχολούμενων, Ελλήνων και μεταναστών. Είναι η ενότητα των εργαζομένων και όλων των πληττόμενων απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου, των μηχανισμών και των κυβερνήσεων του. Είναι η οργανωμένη αντίσταση και αντεπίθεση για να κατακτήσουμε όλα αυτά που μας στερούν.
Χρειαζόμαστε ένα εργατικό κίνημα ανεξάρτητο, κόντρα στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατείες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που ξεπουλούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, καλλιεργούν την υποταγή στα μέτρα της εργοδοσίας και του κεφαλαίου, συντάσσονται με το ΝΑΙ στις πολιτικές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Είναι αναγκαίου περισσότερο από ποτέ ένα εργατικό κίνημα που θα δίνει μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς ενάντια στις απολύσεις, τη στέρηση των εργατικών δικαιωμάτων, των μισθών, ενάντια στον εργοδοτικό δεσποτισμό.

που θα συγκροτείται από τους εργαζόμενους για τους εργαζόμενους, με διαδικασίες βάσης, με συντονισμό των πρωτοβάθμιων συνδικάτων. Ο αγώνας για την ανατροπή να περάσει στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων.
που θα παλεύει όχι μόνο για τα συνδικαλιστικά αιτήματα ενός χώρο ή ενός κλάδου, αλλά θα διευρύνεται σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, στην πάλη για τις δημοκρατικές ελευθερίες της εποχής μας, στον αγώνα για το βιωτικό επίπεδο στη γειτονιά, για το πράσινο και τους δημόσιους ελεύθερους χώρους, ενάντια στη φοροληστεία που νομοθετούν οι «από πάνω».
που θα βάλει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες και επιτεύγματα των εργαζομένων ανθρώπων και θα νοηματοδοτήσει εκ νέου τον ίδιο τον εργατικό πολιτισμό.
που θα θέσει σα βασικό στοιχείο της δράσης του την ίδια την ταξική αλληλεγγύη προς τα πιο χτυπημένα από την κρίση κομμάτια του πληθυσμού.

Από τη μεριά μας θέλουμε να συμβάλλουμε και εμείς στο βαθμό που μπορούμε στη συγκρότηση ενός εργατικού κινήματος με τέτοια χαρακτηριστικά.
Όχι στην αδράνεια και τη μοιρολατρεία. Με το συλλογικό αγώνα μπορούμε να νικήσουμε.
Λέμε όχι στον ατομικό δρόμο και τις ατομικές λύσεις που οδηγούν σε αδίεξοδα. Η κατακλυσμιαία επίθεση που δεχόμαστε δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατακερματισμό και κατά μόνας προσπάθεια για να επιβιώσουμε και να ανελιχθούμε. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τον εχθρό στο διπλανό μας, τον εργαζόμενο του άλλου κλάδου, το μετανάστη ή τον δημόσιο υπάλληλο. Με αυτές τις επιλογές τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας εμφανίζονται διεσπασμένα και εχθρικά μεταξύ τους με αποτέλεσμα οι καταστροφικές πολιτικές να εφαρμόζονται και ο πραγματικός μας αντίπαλος, η εργοδοσία, το κεφάλαιο και οι μηχανισμοί του να συνεχίζουν να κυριαρχούν εις βάρρος μας.

Οφείλουμε απέναντι στον ατομικό δρόμο και τον κατακερματισμό να αναζητήσουμε το δικό μας δρόμο ταξικής ενότητας, στη βάση των κοινών μας συμφερόντων αλλά και των κοινών στόχων που μπορούμε να συναποφασίσουμε και να θέσουμε προς διεκδίκηση και πάλη. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας δομές αλληλεγγύης και αγώνα, σε μια εποχή όπου πλέον το αυτονόητο καθίσταται περιττό και επιζήμιο, στις μέρες όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κοστίζει ακριβά. Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια.
Έτσι, όλοι εμείς επιλέγουμε τη να δημιουργήσουμε μια Εργατική Λέσχη στην περιοχή του Ζωγράφου. Μια προσπάθεια επικοινωνίας και συσπείρωσης όλου του δυναμικού της γειτονιάς που θέλει να αγωνιστεί και να παλέψει. Σταματάμε να αναθέτουμε σε άλλους να παλεύουν για εμάς χωρίς εμάς, θέτουμε εδώ και τώρα τα ζητήματα μας για να χαράξουμε έναν άλλο δρόμο, έξω από τα όρια της βαρβαρότητας που μας επιβάλλουν τα αφεντικά και οι μηχανισμοί τους.
Οι βασικοί μας στόχοι:
Θέλουμε να αποτελέσει η Εργατική Λέσχη έναν χώρο συσπείρωσης όλων των εργαζομένων, μια προσπάθεια όλων όσων θέλουν να παλέψουν για τη βελτίωση της ζωής τους. Να δημιουργηθούν σωματεία σε χώρους που δεν υπάρχουν με τη βοήθεια της Εργατικής Λέσχης. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι που δεν εντάσσονται σε κανένα από τα υπάρχοντα σωματεία της περιοχής να οργανωθούν και μαζί και με άλλα συνδικάτα να παλέψουν για τα δικαιώματα τους.
Να επικοινωνήσουμε με τα πλέον «αόρατα» κομμάτια εργαζομένων της περιοχής μας, τους εργαζόμενους στην ελαστική εργασία, τους ανέργους, την εργατική νεολαία που στερούνται συλλογικών αναπαραστάσεων και αγώνων. Να σταθούμε στο πλευρό τους και να τους στηρίξουμε έμπρακτα στην οργάνωση του αγώνα τους για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα τους, για τα αίτηματα διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. Να διαμορφώσουμε έτσι από κοινού εμπειρίες αγώνα και συστράτευσης, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον στη δύσκολη πάλη απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα αλλά και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Να συμβάλλουμε στην οργάνωση των ανέργων, ώστε να σπάσει ο ατομικός δρόμος της απελπισίας και της απομόνωσης και να μπορέσουν οργανωμένα να παλέψουν, από κοινού με τους εργαζόμενους, πρώτα από όλα για το δικαίωμα στην εργασία, για επίδομα ανεργίας για όλους για όσο καιρό κρατάει η ανεργία, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση, κατάργηση των δημοτικών τελών των ανέργων, δωρεάν μεταφορές κλπ. Δεν φταίει ο άνεργος για την ανεργία του, ούτε είναι αντίπαλος του εργαζόμενου. Όλοι βιώνουμε τα ίδια προβλήματα και πρέπει να βρούμε τρόπους να σταθούμε όλοι στα πόδια μας και να παλέψουμε για αυτά που μας ανήκουν.

Να συμβάλλουμε στην οργάνωση των αγώνων στη γειτονιά μας για την υπεράσπιση του πρασίνου, για τη βελτίωση του βιωτικού μας επιπέδου, για να μη γίνουν οι γειτονιές μας μοντέρνες φυλακές.
Να παλέψουμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων χώρων και το ξεπούλημα τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Με βασική μας απαίτηση την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στις δημόσιες υποδομές, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα του δήμου, τα πάρκα, τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Να τσακίσουμε το φασισμό με κάθε τρόπο. Ενάντια στο ρατσισμό, τους εθνικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς, τους επίπλαστους διαχωρισμούς μεταξύ των εργαζομένων στοχεύουμε στα κοινά μας συμφέροντα, το κοινό μας παρόν και μέλλον και την ανάγκη να ενωθούμε και να παλέψουμε για ζωή με αξιοπρέπεια. Βλέπουμε στο φασισμό τον εχθρό μας, που τελικά προωθεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που μας θέλει διεσπασμένους, που θέλει τους μετανάστες εξαθλιωμένους, τις ελευθερίες τσακισμένες για να μπορεί να επιβάλλει την κόλαση των δικών του συμφερόντων. Οι φασίστες είναι ανεπιθύμητοι στη γειτονιά μας.

Να παλέψουμε για την επιβολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων της εποχής μας. Υπερασπιζόμαστε το δίκιο της συνδικαλιστικής οργάνωσης, της απεργίας, της κατάληψης, της διαδήλωσης, το δίκιο των εργαζομένων και της πληττόμενης πλειοψηφίας όπως αυτοί επιλέγουν να το διεκδικήσουν. Απέναντι στην κρατική και παρακρατική βία και καταστολή προτάσσουμε την οργανωμένη αντίσταση και σύγκρουση, για τη διεύρυνση και όχι τη συρρίκνωση των ελευθεριών μας και του δικαιώματος στον αγώνα.
Να υλοποιήσουμε τρόπους έμπρακτης αλληλεγγύης του κόσμου της εργασίας. Όχι με τη λογικη του μοιράσματος της φτώχειας και της μιζέριας, όυτε με τις λογικές των ΜΚΟ και της Εκκλησίας που μας εμπαίζουν, δίνοντάς μας ένα ξεροκόμματο ενώ στηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές που μας έχουν οδηγήσει στην κατάσταση που είμαστε. Λέμε όχι στην “αλληλεγγύη του ρουσφετιού” των αστικών κομμάτων και των τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων, των δήμων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτούν «δομές αλληλεγγύης» για λίγους, και υπό προϋποθέσεις, ενώ καταργούν τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις δομές πρόνοιας για τους πολλούς. Εμείς αντίθετα προτάσσουμε μία άλλη αλληλεγγύη, αυτή μεταξύ της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Προτάσσουμε την αλληλεγγύη με αγωνιστικό διεκδικητικό πρόσημο, όπου ο ένας βοηθάει τον άλλο για να σταθεί στα πόδια του και όλοι μαζί να παλέψουμε για μια ζωή με αξιοπρέπεια έξω από τα πλαίσια της καταπίεσης και της βαρβαρότητας των ημερών μας.

Να οργανώσουμε μαθήματα αλληλεγγύης σε μαθητές που ο ταξικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης δεν τους επιτρέπει να ανταπεξέλθουν.
Να συμβάλλουμε στην δυνατότητα οργάνωσης και παραγωγής ενός σύγχρονου εργατικού πολιτισμού. Η Λέσχη θέλουμε να είναι ανοιχτή σε κάθε είδους πολιτισμικές δραστηριότητες που εμπλέκουν τους «από κάτω», τα μαθητικά συγκροτήματα, τους ανατρεπτικούς καλλιτέχνες και διανοούμενους και κατορθώνουν να μετατρέπουν τον πολιτισμό όχι ένα προνόμιο κάποιων λίγων αλλά ένα δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να αναπτύξουμε πολιτισμικά εργαστήρια μέσα στη Λέσχη για τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τις επιστήμες, την ανατρεπτική θεωρία και τον πολιτισμό. Είμαστε ενάντια στα καταναλωτικά πρότυπα και τα κυρίαρχα πρότυπα υποκουλτούρας που εμφανίζουν έκρηξη τώρα στην περίοδο της κρίσης.

 

Να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη αντισεξιστικού λόγου και δράσης, ενάντια στην πατριαρχία και τον σεξισμό.
Είμαστε ανεξάρτητοι από το κράτος και τους μηχανισμούς του.

Θέλουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νεολαίοι να οργανωθούμε ανεξάρτητα από τους κρατικούς θεσμούς ώστε να μπορούμε ελεύθερα και ανεμπόδιστα να αναπτύξουμε την πάλη για τα ζητήματά μας, να οργανώσουμε τη ζωή μας αλλιώς.
Είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε ενάντια στη λογική της ανάθεσης, υιοθετώντας ως αποφασιστικό όργανο αποφάσεων της Εργατικής Λέσχης τη Γενική Συνέλευση των μελών της. Συνειδητά, επιδιώκουμε μία σωματειακού τύπου αμεσοδημοκρατική συλλογικότητα, η οποία θα στηρίζεται στη συναγωνιστική προσφορά, ευθύνη και λογοδοσία.
Δεν προτάσσουμε κομματικούς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς. Ενωνόμαστε με βάση την ταξική μας ταυτότητα για να παλέψουμε για τις κοινές μας ανάγκες και συμφέροντα.

Σε όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι μια τέτοια προσπάθεια όπως η Εργατική Λέσχη μπορεί να συμβάλλει χωρίς να διεκδικούμε τη μοναδικότητα και το αλάθητο. Γνωρίζουμε ότι θα έχει έντονα τα στοιχεία πειραματισμού, σε μια εποχή όπου από τη μια ο συλλογικός κοινωνικός πλούτος φέρνει πιο κοντά από ποτέ την δυνατότητα μιας κοινωνίας πραγματικής ελευθερίας, και από την άλλη επειδή οι καπιταλιστές τον κλέβουνε μετατρέπεται στο μεγαλύτερο εργαλείο φτώχειας, εξαθλίωσης και εκμετάλλευσης.

Το να υπάρξει η Εργατική Λέσχη ως τέτοιο κύτταρο δράσης, αντίστασης, αλληλεγγύης, εργατικής πολιτικής αναζήτησης, είναι ένα στοίχημα ανοιχτό, αλλά και ελπιδοφόρο.
Καλούμε τον κόσμο της εργασίας, τους νέους, τους άνεργους,
τους μετανάστες του Ζωγραφου, να συμμετάσχουν ενεργά
στην Εργατική Λέσχη της πόλης μας.

Παρασκευή 19/2 στις 11 μ.μ.
Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

 

CLOSE
CLOSE