ΠΙΚΠΑ πρόσφυγες απειλή εκκένωσης

Λέσβος: Η κυβέρνηση απειλεί με εκκένωση τη δομή του ΠΙΚΠΑ

Επιμένει η κυβέρνηση και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, στο σχέδιο εκκένωσης της δομής φιλοξενίας προσφύγων του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη Μυτιλήνης και τη μεταφορά των ιδιαίτερα ευάλωτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη νέα δομή του Καρά Τεπέ.

Παρά τις εκκλήσεις διεθνών οργανισμών και προσωπικοτήτων για τη ματαίωση του κλεισίματος της βραβευμένης δομής, το κυβερνητικό σχέδιο φαίνεται να λαμβάνει σάρκα και οστά.

Η εκκένωση της δομής επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Το INFO-WAR επικοινώνησε με την εκπρόσωπο της Αλληλεγγύης Λέσβου, Έφη Λατσούδη, σύμφωνα με την οποία η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ενημέρωσε πως η εκκένωση δεν θα ξεκινήσει σήμερα ή αύριο, αλλά την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, χωρίς να διευκρινίζεται η αιτία.

Η οργάνωση «Αλληλεγγύη Λέσβου» που διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη δομή, εκφράζει με δελτίο τύπου την έντονη ανησυχία της για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης καθώς, όπως έχει τονίσει σε επιστολή της προς το Υπουργείο Εργασίας, την τελευταία περίοδο φιλοξενούνται στη δομή του ΠΙΚΠΑ ασυνόδευτα παιδιά και ιδιαίτερα ευάλωτοι αιτούντες άσυλο.

Η Αλληλεγγύη Λέσβου επισημαίνει πως «ο χώρος του ΠΙΚΠΑ δεν αποτελεί παράνομη κατάληψη», όπως διατείνεται η επιστολή της ΓΓ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, με την οποία παραγγέλθηκε η εκκένωση της δομής. Αντίθετα, «ο χώρος (…) έχει παραχωρηθεί άτυπα από το 2012, από το Δήμο Λέσβου στους δημότες του για τη φιλοξενία προσφύγων» και έχει από το 2015 την έγκριση του Υπουργείου.

«Έκτοτε λειτουργεί ως ένας ανοιχτός, πρότυπος χώρος φιλοξενίας ιδιαίτερα ευάλωτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο, παρέχοντάς τους ασφάλεια, ψυχολογική υποστήριξη και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης», αναφέρει το δελτίο τύπου της οργάνωσης.

Επισημαίνεται επίσης η ακαταλληλότητα της νέας δομής στο Καρά Τεπέ, τη «Μόρια 2.0», όπως αποκαλείται, καθώς και πως, «Η μεταφορά ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, με την παρουσία της αστυνομίας, από ασφαλείς και αξιοπρεπείς δομές σε ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες, δεν αποτελεί μόνο παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά έρχεται και σε άμεση αντιπαράθεση με τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση και η Ε.Ε. περί αξιοπρεπούς και ασφαλούς φιλοξενίας των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο».

Παράλληλα, η Αλληλεγγύη Λέσβου απευθύνει ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να ματαιώσει την εκκένωση της δομής και να συνεχίσει η διαμονή των ευάλωτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη δομή του ΠΙΚΠΑ μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους σε κατάλληλες για ευπαθείς ομάδες δομές.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της «Αλληλεγγύης Λέσβου» έχει ως εξής:

Δελτίο Τύπου
Σε κίνδυνο οι ευπαθείς ομάδες-κάτοικοι του ΠΙΚΠΑ με την μεταφορά τους στη νέα προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ

Μυτιλήνη, 11/10/2020
Ο χώρος των πρώην κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη Λέσβου
παραχωρήθηκε το 2012 από το Δήμο Λέσβου στους δημότες του για τη
φιλοξενία προσφύγων, που την περίοδο εκείνη διέμεναν στους δρόμους της
Μυτιλήνης και στο λιμάνι της πόλης μας. Έκτοτε λειτουργεί ως ένας ανοιχτός, πρότυπος χώρος φιλοξενίας ιδιαίτερα ευάλωτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο, παρέχοντάς τους ασφάλεια, ψυχολογική υποστήριξη και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Στις 28/9 στείλαμε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων και στο
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου την παρακάτω επιστολή:

«Μυτιλήνη, 28 Σεπτεμβρίου 2020
Θέμα: Σχετικά με την επιστολή της ΓΓ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με Αρ.Πρ.533/25-09-2020, για την εκκένωση του χώρου του ΠΙΚΠΑ από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

Κατόπιν της ανωτέρω επιστολής, γνώση της οποίας λάβαμε διά του τύπου, και προς διευκρίνιση της χρήσης και του τρόπου λειτουργίας των πρώην κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη Μυτιλήνης, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής:

Ο χώρος της πρώην κατασκήνωσης του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη Μυτιλήνης έχει παραχωρηθεί άτυπα από το 2012, από το Δήμο Λέσβου στους δημότες του για τη φιλοξενία προσφύγων που την περίοδο εκείνη διέμεναν στους δρόμους της Μυτιλήνης και στο λιμάνι της πόλης μας. Στη συνέχεια, από το έτος 2015, το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με το υπ ́αριθμ. Δ22/45812/164/30-10-2015 έγγραφό του προς το Δήμο της Λέσβου ενέκρινε τη χρήση των εγκαταστάσεων του ΠΙΚΠΑ ως χώρου προσωρινής φιλοξενίας ευπαθών ομάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

Έκτοτε ο χώρος λειτουργεί με τη συνδρομή και μέριμνα εθελοντών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ως πρότυπος χώρος φιλοξενίας ιδιαίτερα ευάλωτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο, ο οποίος έχει βραβευτεί από πολλούς φορείς μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων και με την ύψιστη διάκριση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το βραβείο Nansen. Την τελευταία περίοδο, οι προσωρινά διαμένοντες στο ΠΙΚΠΑ ανήκουν σε δύο ομάδες:

α) Ιδιαίτερα ευάλωτα ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στο ΠΙΚΠΑ μόνο κατόπιν εισαγγελικής διάταξης μετά από υπόδειξη του Υπουργείου Εργασίας (ΕΚΚΑ) και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων). Επισυνάπτουμε ενδεικτικά σχετικές παραπομπές του κ. Εισαγγελέα Ανηλίκων Μυτιλήνης που τυγχάνει Επίτροπος των ανηλίκων, προς την Αλληλεγγύη Λέσβου ΑΜΚΕ, η οποία ασκεί την καθημερινή φροντίδα τους στο χώρο του ΠΙΚΠΑ. Οι παραπομπές μέσω της εισαγγελίας γίνονται με αποκλειστικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον και την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, μέριμνα που αποτελεί βασική ευθύνη της ελληνικής πολιτείας. Τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή αυτή είναι τα πλέον ευάλωτα, ασυνόδευτα κορίτσια μέχρι 17 ετών και ασυνόδευτα αγόρια μέχρι 12 ετών. Αυτή τη στιγμή στο ΠΙΚΠΑ φιλοξενούνται συνολικά 21 ασυνόδευτα παιδιά.

β) Ιδιαίτερα ευάλωτοι αιτούντες άσυλο (π.χ. άτομα με σοβαρές αναπηρίες, πάσχοντες από καρκίνο, χρόνια νοσήματα όπως νεφροπαθείς, θύματα βίας και βασανιστηρίων κλπ) κατόπιν έγγραφης παραπομπής για προσωρινή διαμονή από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή στο ΠΙΚΠΑ φιλοξενούνται 77 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, εκ των οποίων 32 είναι παιδιά.

Τα στοιχεία αυτά γνωστοποιούνται εβδομαδιαίως στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου καθώς και στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Επίσης όλα τα στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία του χώρου έχουν γνωστοποιηθεί και βρίσκονται στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών που κατά καιρούς έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους στο ΠΙΚΠΑ. Είναι γνωστά επίσης στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο υπάρχει η σχετική αλληλογραφία των προηγούμενων χρόνων και στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συνεπώς ο χώρος του ΠΙΚΠΑ δεν αποτελεί παράνομη κατάληψη όπως αναφέρεται στην υπ ́αριθμ. πρωτ. 533/25-09-2020 ως άνω επιστολή προς την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, ούτε ασκούνται χωρίς άδεια δράσεις που δε συνάδουν με την ιδιότητα του χώρου. Η φιλοξενία του πληθυσμού αυτού συνάδει απόλυτα με το χώρο και την προηγούμενη χρήση του ακινήτου πριν εγκαταλειφθεί, δηλαδή ως χώρου κατασκήνωσης. Κυρίως όμως ανταποκρίνεται στην ανάγκη αξιοπρεπούς διαβίωσης και υποστήριξης ευάλωτων ομάδων όπως ορίζουν η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και επιβάλλουν οι αυξημένες και επείγουσες ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί στο νησί της Λέσβου.

Φρονούμε ότι η παραγγελία προς την Αστυνομική Διεύθυνση για την απομάκρυνση προσώπων που ανήκουν σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, όπως βαριά ασθενείς, ΑΜΕΑ, ασυνόδευτα παιδιά ή μόνες ανήλικες μητέρες με τα μωρά τους, αντίκειται στην ανάγκη προστασίας τους σε κατάλληλες συνθήκες φιλοξενίας. Η δε διά της βίας απομάκρυνσή τους από την αστυνομία χωρίς να έχει διασφαλιστεί ένας ανάλογος χώρος για την προσωρινή διαμονή τους, θα εξέθετε αφενός τους ως άνω ανθρώπους σε σοβαρούς κινδύνους και αφετέρου τη χώρα μας διεθνώς. Όσον αφορά δε τα ασυνόδευτα ανήλικα, η εισαγγελία ανηλίκων θα πρέπει να ορίσει και το νέο τόπο παραμονής τους.

Η Αλληλεγγύη Λέσβου ΑΜΚΕ ως ένας από τους φορείς που μεριμνά για τα ασυνόδευτα ανήλικα και τους ιδιαίτερα ευάλωτους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στο χώρο του ΠΙΚΠΑ, θέλει να γνωστοποιήσει στις αρμόδιες αρχές ότι απόλυτη προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια και η προστασία των φιλοξενούμενων του ΠΙΚΠΑ και η αποτροπή βίαιης εκκένωσης του χώρου που θα τους εξέθετε σε οποιοδήποτε ψυχολογικό ή σωματικό κίνδυνο. Δεσμευόμαστε να εξασφαλίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο την ασφάλεια τους και να υποστηρίξουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες τους όπως επιβάλλουν οι κανόνες διεθνούς προστασίας.

Μετά τις ανωτέρω διευκρινίσεις, σας καλούμε να αναθεωρήσετε το περιεχόμενο της υπ ́ αριθμ. πρωτ. 533/25/09/2020 ως άνω επιστολής. Σε περίπτωση που εμμένετε στην εκκένωση του χώρου, θα πρέπει αυτό να γίνει οργανωμένα με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και αρχών και σίγουρα όχι με ξαφνική βίαια επέμβαση της αστυνομίας.

Πρόκειται συνεπώς για τη διαχείριση ενός ζητήματος με μέγιστη ανθρωπιστική διάσταση και όχι για την άρση μιας παράνομης κατάστασης όπως εσφαλμένα παρουσιάστηκε.

Για την Αλληλεγγύη Λέσβου ΑΜΚΕ
Έφη Λατσούδη

Επισυνάπτονται στην παρούσα:
1) το υπ ́αριθμ. πρωτ. Δ22/45812/164/30-10-2015 έγγραφο του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2) Ενδεικτική παραπομπή του κ. Εισαγγελέα Ανηλίκων προς την Αλληλεγγύη Λέσβου για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων στο χώρο του ΠΙΚΠΑ»

Δυστυχώς δεν λάβαμε καμία απάντηση από την κυβέρνηση. Αντί αυτού στις
9/10 ενημερωθήκαμε από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ότι τη Δευτέρα
12/10 θα ξεκινήσει αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση του χώρου και τη μεταφορά του ευπαθούς πληθυσμού του ΠΙΚΠΑ στο νέο καμπ που έχει
στηθεί στο Καρά Τεπέ. Η εσπευσμένη αυτή μεταφορά στερεί σε μια ευάλωτη
ομάδα ανθρώπων το δικαίωμά τους στην ασφάλεια και σε αξιοπρεπείς
συνθήκες διαβίωσης.

Οι διαμένοντες στο ΠΙΚΠΑ εκφράζουν την απόγνωση τους μπροστά στην
προοπτική μεταφοράς τους στη «νέα Μόρια», όπως αποκαλείται το νέο ΚΥΤ
λόγω των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης. Εκφράζουν επίσης τον φόβο
τους για τις επισφαλείς υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν και την εκτός ελέγχου έξαρση του COVID-19 στο καμπ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η
πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών έχουν διαγνωστεί ως άτομα που ανήκουν
σε ομάδα υψηλού κινδύνου και η έκθεση τους στον ιό θα έθετε σε σοβαρό
κίνδυνο τη ζωή τους.

Η μεταφορά ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, με την παρουσία της αστυνομίας, από ασφαλείς και αξιοπρεπείς δομές σε ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες, δεν αποτελεί μόνο παραβίαση των
ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά έρχεται και σε άμεση αντιπαράθεση με τα
όσα δηλώνει η κυβέρνηση και η Ε.Ε. περί αξιοπρεπούς και ασφαλούς
φιλοξενίας των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.

Το ανοιχτό καμπ υποστήριξε την φιλοξενία προσφύγων στις υποδομές των
εγκαταλελειμμένων κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ σε μια εποχή που υπήρχαν
και εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ανάγκες φιλοξενίας ευάλωτων
πληθυσμών. Η Αλληλεγγύη Λέσβου έχει δηλώσει σε κάθε τόνο ότι την στιγμή που αυτές οι ανάγκες θα έχουν καλυφθεί σε αξιοπρεπείς δομές, θα
συνδράμει ώστε αυτός ο χώρος να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των
παιδιών και της κοινωνίας της Λέσβου.

Θεωρούμε λοιπόν κοινή λογική ότι όσο οι συνθήκες στο νέο ΚΥΤ παραμένουν ακατάλληλες για φιλοξενία ανθρώπων που χρήζουν προστασίας, ειδικότερα αυτή την περίοδο, με την αναμενόμενη επιδείνωση του καιρού αλλά και την έξαρση του Covid-19 θα πρέπει οι δομές που έχουν ήδη στηθεί για την ασφαλή φιλοξενία των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, να παραμείνουν σε λειτουργία προς όφελος τόσο των ίδιων όσο και της τοπικής κοινωνίας.

Κάνουμε ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να ανακαλέσει την εντολή προς την αστυνομία για την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών και να συνεχίσει η παραμονή τους στη δομή του ΠΙΚΠΑ μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους σε κατάλληλες για ευπαθείς ομάδες δομές.

Η Ομάδα της Αλληλεγγύης Λέσβου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ