ΠΙΚΠΑ πρόσφυγες απειλή εκκένωσης

Λέσβος: Αιφνιδιαστική εκκένωση της δομής φιλοξενίας προσφύγων του ΠΙΚΠΑ

Την άμεση εκκένωση της δομής ευάλωτων προσφύγων του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη Μυτιλήνης ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στους διαχειριστές της δομής.

Σύμφωνα με την οργάνωση Lesvos Solidarity, στον χώρο βρίσκονται για να εφαρμόσουν την εκκένωση δυνάμεις της αστυνομίας, δύο λεωφορεία και ένα φορτηγό του στρατού για να μεταφέρει τις βαλίτσες των ανθρώπων αυτών στη δομή του Καρά Τεπέ, που έχει χαρακτηριστεί ως «Μόρια 2.0» λόγω των άθλιων συνθηκών που επικρατούν.

Η απόφαση έρχεται έπειτα από μία προσωρινή αναβολή στην εκκένωση της δομής, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά είχε συναντήσει έντονες αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς, προσωπικότητες και αλληλέγγυους.

«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Σήμερα στις 8:30 το πρωί, μας ειδοποίησαν ότι όλοι οι πρόσφυγες στη δομή θα μεταφερθούν στο Καρά Τεπέ. Ζητήσαμε χρόνο ώστε να ενημερώσουμε τους ανθρώπους, μας είπαν ότι δεν υπάρχει χρόνος. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε αυτή τη μεταχείριση ανθρώπων ως αντικείμενα, να τους μεταφέρουν μέσα σε μισή ώρα, ενώ έχουν τα παιδιά τους στο σχολείο, οπότε ζητάμε τουλάχιστον να επανεξετάσουν την απόφασή τους για το ΠΙΚΠΑ, αλλά και ακόμα κι αν γίνει η μεταφορά να γίνει ανθρώπινα, ώστε οι άνθρωποι να μην επανατραυματιστούν», ανέφερε στην πρώτη της δήλωση η Έφη Λατσούδη, μια εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΙΚΠΑ, που έλαβε το βραβείο Nansen της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Γενεύη, το 2016.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ