Στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει το φαινόμενο μαζικών αντιγραφών στο πανεπιστήμιο Πατρών, η ΔΑΠ αναφέρθηκε στην 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη, του Καρόλου Μαρξ. Πού βρίσκεται όμως το συγκεκριμένο απόσπασμα;
Στην ανακοίνωσή της η φοιτητική παράταξη της ΝΔ αναφέρει: «Κάθε σημαντικό γεγονός στη σύγχρονη εποχή εξελίσσεται σαν φτηνή αντιγραφή του ιστορικού παρελθόντος». Αυτό είχε αντιληφθεί και διατυπώσει στο έργο του «Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» ο Γερμανός Φιλόσοφος Καρλ Μαρξ”.
Πιθανότατα να έχουμε εμείς άδικο, αλλά όσο και αν ψάξαμε στο συγκεκριμένο έργο δεν βρήκαμε το απόσπασμα με αυτή τη διατύπωση. Η πλησιέστερη αναφορά στο παρελθόν βρίσκεται στην αρχή του πρώτου κεφαλαίου, όπου ο Μαρξ διορθώνει τον Χέγκελ σχετικά με τις απόψεις του για την επανάληψη της ιστορίας.
Λέει χαρακτηριστικά ο Μαρξ: “Ο Χέγκελ λέει κάπου ότι όλα τα παγκόσμιας ιστορικής σημασίας γεγονότα και οι προσωπικότητες επανεμφανίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ξέχασε να προσθέσει: την πρώτη φορά σαν τραγωδία, τη δεύτερη σαν φάρσα”.
Ο Γερμανός φιλόσοφος συνεχίζει στην επόμενη παράγραφο: “Ο άνθρωπος φτιάχνει τη δική του ιστορία, αλλά όχι με απόλυτη ελευθερία. Δεν την φτιάχνει κάτω από συνθήκες που επιλέγει ο ίδιος, αλλά από αυτές που ήδη υπάρχουν, που προσφέρονται και μεταδίδονται από το παρελθόν”.
Η αναφορά λοιπόν, στον Μαρξ ήταν μια έξυπνη κίνηση από την πλευρά της ΔΑΠ, αλλά (επαναλαμβάνουμε, εάν δεν μας διαφεύγει κάτι) έκαναν λάθος και στην αντιγραφή. Ο Μαρξ μιλά για την επανάληψη της ιστορίας σαν φάρσα. Και σίγουρα όχι για την αντιγραφή της.
Θα τους προτείναμε, σε κάθε περίπτωση, να παρακολουθήσουν τους δυο κύκλους από τα επτά απλά μαθήματα μαρξισμού που φιλοξενούμε στο info-war.gr.