λαϊκισμός Αριστερά Σεφεριάδης

«Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά: Η πρόκληση της μεθόδου» — παρουσίαση του βιβλίου του Σεραφείµ Σεφεριάδη

Το Εργαστήριο Συγκρουσιακής Πολιτικής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και οι Εκδόσεις Τόπος σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδη «ΛΑΪΚΙΣΜOΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Η πρόκληση της μεθόδου», την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, ώρα 19:00 στο καφέ «Κήπος του Μουσείου», (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44).

Θα μιλήσουν:
Γιάνης Βαρουφάκης, καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γραμματέας του ΜέΡΑ 25, συνιδρυτής του κινήματος DiEM25 και βουλευτής Θεσσαλονίκης
Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Σταύρος Τομπάζος, καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου
Φιλίππα Χατζησταύρου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, μέλος του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
-και ο Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης, συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Life Member στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (CLH) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Συγκρουσιακής Πολιτικής (lcp.panteion.gr).

Συντονίζει η Ντίνα Δασκαλοπούλου, δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Για το βιβλίο «Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά: Η πρόκληση της μεθόδου»:

«Οι έννοιες», έγραψε ο νοµπελίστας φυσικός George Thomson, είναι «ιδέες που ονοµατίζονται· καθορίζουν τα ερωτήµατα που θέτουµε και τις απαντήσεις που παίρνουµε». Οι µελετητές δηµιουργούν λέξεις (εννοιολογούν) για να µας πουν τι «βλέπουν» στην πραγµατικότητα, να στρέψουν την προσοχή µας σε ό,τι θεωρούν ενδιαφέρον και κρίσιµο. Είτε όµως το συνειδητοποιούν είτε όχι, αυτό απηχεί τις αξίες τους, τις κανονιστικές και ιδεολογικές τους πεποιθήσεις. Τις αξίες αυτές πρέπει να τις γνωρίζουµε και να τις αποτιµούµε, όµως αυτό για το οποίο τους κρίνουµε είναι τα ερευνητικά αποτελέσµατα του έργου τους: το αν και κατά πόσο ο τρόπος µε τον οποίο θέτουν και πραγµατεύονται τα ερωτήµατα προωθεί και διευρύνει τους γνωστικούς µας ορίζοντες ή –αντίθετα– τους συρρικνώνει.

Με βασικό όπλο αρχές της κλασικής µεθοδολογίας, το βιβλίο αυτό επιχειρεί να αντιµετωπίσει την παρατεταµένη γνωστική δυστοκία που παρατηρείται σε τρεις κοµβικές περιοχές της σύγχρονης πολιτικής επιστήµης: στην τρέχουσα βιοµηχανία των «λαϊκιστικών σπουδών», στους τρόπους µε τους οποίους προσεγγίζονται τα προβλήµατα της δηµοκρατικής λειτουργίας, και στις ερµηνείες που προκρίνονται για να εξηγηθεί η αποτυχία των νέων αριστερών κοµµάτων να αντισταθούν στην κατίσχυση του δόγµατος ΤΙΝΑ. Υποστηρίζεται πως ενώ οι κυρίαρχες προσεγγίσεις λειτουργούν ως πρώτης τάξεως ιµάντες µεταβίβασης και διάχυσης των δυο βασικών αξιακών κινήτρων που τις συνέχουν (είτε της νεοσυντηρητικής υπεράσπισης της µεταδηµοκρατίας είτε της προβολής του νέου ρεφορµισµού ως της µόνης δυνατής απάντησης στην ολοένα εντεινόµενη συστηµική κρίση), εκβάλλουν εντούτοις σε µια κοινωνική επιστήµη µε αποκαρδιωτικά ερευνητικά αποτελέσµατα.

Το πρώτο µέρος του βιβλίου αναδεικνύει και καυτηριάζει τα πολλαπλά ερευνητικά αδιέξοδα των κυρίαρχων εννοιολογήσεων του «λαϊκισµού», και εισηγείται την άποψη πως ο όρος είναι χρήσιµο να ονοµατίζει τη σηµασία «ψευδείς επικλήσεις του λαϊκού». Το δεύτερο µέρος αξιοποιεί την εµπειρία ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να αναδείξει τη σηµασία των περιε­χοµένων πολιτικής στον τρόπο που αντιλαµβανόµαστε την κρίση των κοµµάτων. Στο πλαίσιο αυτό κατατίθενται επίσης επιχειρησιακά προσανατολισµένες προτάσεις για την αντιµετώπιση του προβλήµατος της γραφειοκρατικοποίησης, καθώς και προβληµατισµοί αναφορικά µε την πρόκληση της δηµοκρατικής επέκτασης και εµβάθυνσης.


Ο Σεραφείµ Ι. Σεφεριάδης (PhD Columbia 1998) είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήµης στο Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστηµίου, ∆ιευθυντής του Εργαστηρίου Συγκρουσιακής Πολιτικής (https://lcp.panteion.gr/), και Life Member στο Πανεπιστήµιο του Cambridge (CLH). Επί σειρά ετών γραµµατέας της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήµης, υπήρξε Senior Member στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης (St Peter’s College), Fellow in Politics & History (Tutor in the Arts) στο Πανεπιστήµιο του Cambridge (CHU), Jean Monnet, Fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστηµιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και Hannah Seeger Davis στο Πανεπιστήµιο Princeton. Το έργο του βρίσκεται στην τοµή της συγκριτικής πολιτικής κοινωνιολογίας (µε έµφαση τη µελέτη της συγκρουσιακής πολιτικής και των κοινωνικών κινηµάτων), της ελληνικής και ευρωπαϊκής εργατικής ιστορίας και της µεθοδολογίας των κοινωνικών επιστηµών. Έχει επιµεληθεί τόµους για την ελληνική δικτατορία, τη συγκριτική µέθοδο στις κοινωνικές επιστήµες, τις µαχητικές συλλογικές δράσεις, και τη δηµοκρατία, ενώ τα βιβλία του Στις διαδροµές της ιστοριογραφίας: κριτική επισκόπηση από το πρίσµα της κοινωνικής επιστήµης (2014) και Το κόκκινο νήµα µιας δεκαετίας: αναλύσεις και κείµενα στα χρόνια της κρίσης (2017) εκδόθηκαν αντίστοιχα από την Ιστορική Βιβλιοθήκη των Εκδόσεων Θεµέλιο και τις Εκδόσεις Τόπος. Άρθρα του έχουν δηµοσιευθεί σε πολλούς συλλογικούς τόµους και επιστηµονικά περιοδικά, όπως: Comparative Politics, Journal of South European Studies, European Journal of Industrial Relations, Journal of Contemporary History, Rivista Italiana di Scienza Politica, Partecipazione e Conflitto, Journal of Modern Greek Studies, Historein, Actuel Marx, καθώς και την ΕλληνικήΕπιθεώρησηΠολιτικήςΕπιστήµης. Έχει συµµετάσχει ως εισηγητής σε δεκάδες συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άρθρα του και βιβλιοκριτικές δηµοσιεύονται τακτικά στον Τύπο.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ