προβοκάτσια

Κύμα ακροδεξιάς προβοκάτσιας και fake news με φόντο τις πυρκαγιές

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Συνεχείς είναι τα τελευταία 24ωρα οι προσπάθειες πολιτικών, μέσων ενημέρωσης και κυρίως ακροδεξιών λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις αποδίδοντας ευθύνες για τις πυρκαγιές και τη διαχείριση της κατάστασης σε δυνάμεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Αν και οι επιθέσεις δεν συνδέονται αναγκαστικά μεταξύ τους, συνθέτουν ένα ενιαίο μέτωπο παραπληροφόρησης που βοηθά την κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη προβάλλοντας αποδιοπομπαίους τράγους.

Όπως αποκάλυψε το info-war και άλλες ιστοσελίδες, μια από τις πρώτες κινήσεις ήταν τα fake news του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ο οποίος έκανε λόγο για επιθέσεις εναντίον πυροσβεστών από άτομα με συγκεκριμένο «ιδεολογικό πρόσημο» – φωτογραφίζοντας ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η ψεύτικη είδηση του σταθμού αναμεταδόθηκε μαζικά από δεξιά ΜΜΕ και τον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη, παρά το γεγονός ότι διαψεύστηκε από εκπρόσωπο της πυροσβεστικής.

Λίγο αργότερα η σύζυγος του βουλευτή της Ν.Δ. Γρεβενών Ανδρέα Πάτση, Βίκυ Παπαλουκά, άφηνε να εννοηθεί ότι τη φωτιά στην Εύβοια έβαλαν μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που παραθέριζαν στην περιοχή.

Ακολούθησε η παραποίηση αφίσας για την συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στην Αθήνα, στην οποία προστέθηκε η φράση «δεν θέλουμε εκκενώσεις».

Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος των Ελλήνων Αρχαιολόγων, που αποκάλυψε την παραποίηση γινόταν την ίδια στιγμή στόχος οργανωμένες επίθεσης από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, όπως το liberal, που την κατηγορούσαν για υβριστική ανάρτηση κατά του πρωθυπουργού (δεν είχε καν το σύνθημα που κυριαρχεί εδώ και ημέρες αλλά το ιστορικό σύνθημα εναντίον του πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού). Οι συγκεκριμένες επιθέσεις εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια ποινικοποίησης κάθε κριτικής στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, η οποία παραπέμπει στο καθεστώς Ερντογάν.

Μια ημέρα αργότερα ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης δεχόταν απρόκλητη επίθεση, αυτή τη φορά από ακροδεξιούς και φιλοναζιστικούς λογαριασμούς, που τον κατηγορούσαν, ψευδώς, ότι ανέλαβε την υπεράσπιση μιας γυναίκας που συνελήφθη στο Πεδίο του Άρεως και κατηγορήθηκε για εμπρησμό 

Παραθέτουμε ολόκληρη την ανάρτησή του στο Facebook που συνοψίζει αρκετές από τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι επιθέσεις προέρχονται από διαφορετικές πηγές (αν και πολλές φορές τα όρια ανάμεσα στην κρατική και την παρακρατική προπαγάνδα είναι δυσδιάκριτα). Αυτή τη φορά όμως, εμείς, μπορούμε να μιλήσουμε για «κοινό ιδεολογικό πρόσημο». Πρόκειται για έναν εσμό που αποτελείται από κυβερνητικά στελέχη, αυλοκόλακες του Μητσοτάκη και ακροδεξιούς λογαριασμούς στο ίντερνετ, ο οποίος διαδίδει συστηματικά ψευδείς πληροφορίες και στοχοποιεί ανθρώπους που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είναι προφανώς μια χαμένη μάχη ανάσχεσης της επικοινωνιακής πανωλεθρία που έχει υποστεί η ΝΔ από τη διαχείριση των πυρκαγιών και την οργή του κόσμου. Όταν όμως το κράτος και το παρακράτος κατεβάζουν στη μάχη τους πιο βρώμικους μηχανισμούς τους οφείλουμε να το επισημαίνουμε πριν οι μικροεστίες της προβοκάτσιας ενωθούν σε ένα κοινό μέτωπο.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ