Η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει κύκλο σεμιναρίων με θέμα: «Ξαναδιαβάζοντας το Κεφάλαιο στα 150». Τα σεμινάρια ξεκινούν την Πέμπτη 25 Μαΐου και θα γίνονται κάθε Πέμπτη ως το τέλος Ιουνίου στις 7μ.μ.

Η έκδοση του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου, 150 χρόνια πριν, τον Σεπτέμβριο του 1867, αποτέλεσε κορυφαίο σταθμό μιας πρωτόγνωρης διανοητικής διαδρομής, της διαδρομής του Καρλ Μαρξ: από την ιδεαλιστική φοϋερμπαχιανή φιλοσοφία στη δημόσια ριζοσπαστική πολιτική παρέμβαση και δράση, μέχρι τη διαμόρφωση του συστήματος «κριτικής της πολιτικής οικονομίας» κατά τη μεγάλη δεκαετία των οικονομικών του μελετών 1857-1867. Πρωτίστως όμως αποτέλεσε τον γενέθλιο τόπο της επιστήμης του ιστορικού υλισμού, την πρώτη ολοκληρωμένη απόπειρα θεμελίωσης της νέας επιστήμης της ιστορίας που εισήγαγε ο Μαρξ.

Σήμερα, 150 χρόνια μετά, κουβαλώντας τη θεωρητική σκευή όλων αυτών των μελετών και θεωρητικών αντιπαραθέσεων, η επιστροφή στο πρωτότυπο μαρξικό κείμενο παραμένει θεμελιώδης θεωρητική, επιστημονική και πολιτική ανάγκη. Και αυτό γιατί ο πρώτος τόμος του Κεφαλαίου χαράσσει το βασικό περίγραμμα των θεωρητικών εννοιών που ερμηνεύουν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Παραμένει έτσι απαρέγκλιτη αφετηρία για όποιον και όποια θέλει να κατανοήσει τον σύγχρονο κόσμο, τις βασικές του τάσεις, τον μηχανισμό εκμετάλλευσης και αναπαραγωγής του· για όποιον και όποια θέλει, με άλλα λόγια, να εντοπίσει τους αρμούς της οικονομικής, πολιτικής και ιδεολογικής κυριαρχίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που παρά την κρίση του δείχνει να μην αμφισβητείται· πολύ περισσότερο, για όποιον ή όποια θέλει να στρατευτεί στο αγώνα για την ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων εξουσίας και εκμετάλλευσης.

Στον κύκλο σεμιναρίων «Ξαναδιαβάζοντας το Κεφάλαιο στα 150»  δεν θα επιδιώξουμε να παρουσιάσουμε προκατασκευασμένες αφηγήσεις πάνω στο μαρξικό κείμενο. Αντιθέτως, θα επιχειρήσουμε μια επιστροφή στο ίδιο το κείμενο, θα επιχειρήσουμε να το διαβάσουμε, επιδιώκοντας παράλληλα να παρουσιάσουμε και να προβληματοποιήσουμε κρίσιμα σημεία στα οποία έχει επικεντρωθεί η σύγχρονη κοινωνική και ιστορική έρευνα. Ως εκ τούτου, η διάρθρωση του σεμιναρίου θα ακολουθήσει κατά κανόνα την πορεία παρουσίασης του βιβλίου.

Πρόγραμμα σεμιναρίων

Συνεδρία 1η | Πέμπτη 25 Μαΐου

Η θεωρία της αξίας
Εισήγηση: Δημήτρης Παπαφωτίου
Σχολιασμός: Παναγιώτης Σωτήρης

Συνεδρία 2η | Πέμπτη 1 Ιουνίου

Το χρήμα
Εισήγηση: Δημήτρης Λένης
Σχολιασμός: Δημήτρης Παπαφωτίου

Συνεδρία 3η | Πέμπτη 8 Ιουνίου

Ο φετιχισμός του εμπορεύματος
Εισήγηση: Παναγιώτης Σωτήρης
Σχολιασμός: Δημήτρης Παπαφωτίου

Συνεδρία 4η | Πέμπτη 15 Ιουνίου

Η απόλυτη υπεραξία
Εισήγηση: Νίκος Βασιλόπουλος
Σχολιασμός: Γιώργος Καλαμπόκας

Συνεδρία 5η | Πέμπτη 22 Ιουνίου

Η σχετική υπεραξία
Εισήγηση: Γιώργος Καλαμπόκας
Σχολιασμός: Δημήτρης Παπαφωτίου

Συνεδρία 6 | Πέμπτη 29 Ιουνίου

Η πρωταρχική συσσώρευση
Εισήγηση: Γιώργος Καλαμπόκας
Σχολιασμός: Παναγιώτης Σωτήρης

 

Από την Πέμπτη 25 Μαΐου και κάθε Πέμπτη στις 7μ.μ.
στη Λέσχη Εκτός Γραμμής (Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα)

CLOSE
CLOSE