Διεθνής έρευνα ΜΜΕ αποκαλύπτει μία ακόμη βάρβαρη πρακτική επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές, με μαρτυρίες και στοιχεία να δείχνουν πως το ελληνικό λιμενικό πέταξε αιτούντες άσυλο στη θάλασσα, χωρίς καν να τους παράσχει το ελάχιστο βοήθημα ενός σωσιβίου. Το αποτέλεσμα ήταν δύο ακόμα νεκροί άνθρωποι στο Αιγαίο.
Η έρευνα για το περιστατικό πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Der Spiegel, Guardian, Lighthouse Reports και Mediapart. Εμπεριέχει στοιχεία από τουλάχιστον 12 αυτόπτες μάρτυρες, απόρρητα έγγραφα, δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνεντεύξεις με αξιωματούχους στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, ο 36χρονος Σιντύ Κεϊτά από την Ακτή Ελεφαντοστού και ο 33χρονος Ντιντιέ Μαρσιάλ Κουαμού Νανά από το Καμερούν, μπήκαν μαζί με άλλους αιτούντες άσυλο σε πλοιάριο από τα παράλια της Σμύρνης, με κατεύθυνση το νησί της Σάμου. Λίγες μέρες αργότερα, τα άψυχα κορμιά τους βρέθηκαν στα τουρκικά παράλια.
Το χρονικό, όπως το κατέγραψε η δημοσιογραφική έρευνα, έχει ως εξής:
36 άτομα επέβαιναν στο συγκεκριμένο πλοιάριο που έφτασε στις 15 Σεπτεμβρίου στις ακτές της Σάμου. Μάρτυρες ανέφεραν πως άκουσαν πυροβολισμούς από την περιοχή του ακρωτηρίου Πράσο, στη βορειοανατολική Σάμο, όπου κατέφτασε το πλοιάριο και όπου περιπολεί τακτικά η ελληνική ακτοφυλακή.
Λίγες ώρες αργότερα, 28 από τα παραπάνω άτομα διασώζονται από την τουρκική ακτοφυλακή, σε μία σωσίβια λέμβο στην οποία είχαν αφεθεί από το ελληνικό λιμενικό. Ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες λιμενικοί τους έκλεψαν χρήματα και κινητά τηλέφωνα. Μεταξύ τους βρισκόταν και μία έγκυος η οποία αναγκάστηκε να γεννήσει μέσα στη σωσίβια λέμβο.
Οκτώ από τα 36 άτομα καταφέρνουν να αποφύγουν το ελληνικό λιμενικό και να περάσουν στην ενδοχώρα της Σάμου. Τέσσερις από αυτούς φτάνουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων. Μία συλλαμβάνεται μερικές ώρες αργότερα, με τις αρχές να της παρέχουν ένα μπουκάλι νερό και να την πετούν μόνη της σε σωσίβια λέμβο στη θάλασσα. Διασώθηκε από την τουρκική ακτοφυλακή στις 17 Σεπτεμβρίου.
Οι τρεις εναπομείναντες, δηλαδή οι προαναφερθέντες Κεϊτά, Κουαμού και ένας ακόμη άνδρας που στο ρεπορτάζ αναφέρεται με το ψευδώνυμο Ιμπραήμ, συνελήφθησαν στις 16 Σεπτεμβρίου από άνδρες που ισχυρίστηκαν ότι είναι αστυνομικοί. Αφού τους αφαιρέθηκαν τηλέφωνα και χρήματα, οι τρεις αιτούντες άσυλο φορτώθηκαν σε ένα αυτοκίνητο με κατεύθυνση το λιμάνι της Σάμου, όπου ξαναφορτώθηκαν σε ένα ταχύπλοο του ελληνικού λιμενικού.
Στα ανοιχτά της Σάμου, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ιμπράημ, ένας-ένας οι αιτούντες άσυλο πετάχτηκαν στη θάλασσα, χωρίς λέμβο ή έστω ένα σωσίβιο. Ο Ιμπραήμ κατάφερε να φτάσει κολυμπώντας στις τουρκικές ακτές. Ο Κεϊτά και ο Κουαμού δεν έφτασαν ζωντανοί. Σύμφωνα με φίλους τους, δεν ήξεραν κολύμπι.
Η απάνθρωπη αυτή πρακτική επιβεβαιώθηκε στους δημοσιογράφους από δύο Έλληνες αξιωματούχους με γνώση των πρακτικών του λιμενικού, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα. Οι δύο αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η πρακτική αυτή είναι ισχύουσα, και πως συνήθως ασκείται σε μικρές ομάδες αιτούντων άσυλο, οι οποίοι πετιούνται στη θάλασσα χωρίς κανένα βοήθημα. Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, το σκεπτικό πίσω από την πρακτική είναι πως οι σωσίβιες λέμβοι είναι ακριβές, και πως η αντικατάστασή τους θα προκαλούσε ερωτηματικά.
Δηλαδή, για να αποκρύψει την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων σε σωσίβιες λέμβους, το ελληνικό λιμενικό προχωρά στην εξίσου παράνομη και ακόμη πιο απάνθρωπη πρακτική του να πετά ανθρώπους απευθείας στη θάλασσα.