καθυστέρηση βάσης δεδομένων με εταιρείες σε Ισραηλινούς εποικισμούς

Κρύβει ο ΟΗΕ τη βάση δεδομένων με τις εταιρείες που λειτουργούν σε Ισραηλινούς εποικισμούς;

Σε κοινό της ανακοινωθέν στις αρχές του μήνα μαζί με άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την καθυστέρηση δημοσίευσης από το γραφείο της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της βάσης δεδομένων με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς στις κατεχόμενες Παλαιστινιακές περιοχές.

Το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με μια πρωτοποριακή κίνηση, είχε αναθέσει τον Μάρτιο του 2016 στην Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων, που θα επικαιροποιείτο κάθε χρόνο, με τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε δραστηριότητα η οποία «άμεσα και έμμεσα επέτρεψε, διευκόλυνε και αποκόμισε κέρδη από την κατασκευή και ανάπτυξη των ισραηλινών εποικισμών», και «εγείρει ιδιαίτερες ανησυχίες για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Στις συγκεκριμένες δραστηριότητες περιλαμβάνονται η παροχή κατασκευαστικού εξοπλισμού και εξοπλισμού επιτήρησης, η παροχή υπηρεσιών επιτήρησης, ασφάλειας και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η εκμετάλλευση φυσικών πόρων και γενικότερα η παροχή υπηρεσιών που υποστηρίζουν την διατήρηση και ύπαρξη των εποικισμών.

Παρότι αρχικά επρόκειτο να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2017, η δημοσίευση της βάσης δεδομένων έχει αναβληθεί επανειλημμένα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αρχικά υπό τον πρώην Ύπατο Αρμοστή Zeid al-Hussein και τώρα υπό την διάδοχό του Michelle Bachelet.

Όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ύπατη Αρμοστής δεσμεύτηκε σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2019, ότι θα εκπληρώσει την εντολή της «στους επόμενους μήνες». Όμως η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Σεπτέμβριο παρήλθε χωρίς να εκπληρωθεί αυτή η εντολή, και η επόμενη ευκαιρία θα είναι η συνεδρίαση του Μαρτίου 2020, έναν πλήρη χρόνο μετά τη δέσμευσή της.

Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η καθυστέρηση οφείλεται εν μέρει στο ότι κάποια κράτη ασκούν έντονες πολιτικές πιέσεις ώστε όχι μόνο να αναβληθεί η δημοσίευση της βάσης δεδομένων αλλά να μην δημοσιευτεί καθόλου. Με άλλα λόγια, κάποια πανίσχυρα κράτη στον ΟΗΕ ασκούν πίεση στην Ύπατη Αρμοστή ώστε απλά να αγνοήσει την εντολή που της έχει δοθεί από το Συμβούλιο, ή να ερμηνεύσει τη εντολή με έναν τρόπο που στερείται κάθε αξιοπιστίας: είτε μην αναφέροντας ονόματα εταιριών, είτε μη δημοσιεύοντας καν την βάση δεδομένων.

Από την υιοθέτηση της εντολής από το Συμβούλιο το 2016, το Ισραήλ έχει κλιμακώσει την κατασκευή εποικισμών, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να δεσμεύεται μάλιστα προεκλογικά να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη (Απρίλιος 2019Σεπτέμβριος 2019)

 

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ