Βιβλίο Κοινωνία του κυβερνοχώρου

Κριτική βιβλίου: «Κοινωνία του κυβερνοχώρου»

Μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια να καταγραφούν, να αναλυθούν και να ερμηνευθούν οι εξελίξεις στον κυβερνοχώρο αποτελεί το βιβλίο Κοινωνία του κυβερνοχώρου (εκδ. Ι. Σιδέρης) που μόλις κυκλοφόρησε.

Το βιβλίο σε επιστημονική επιμέλεια των Μάνου Σπυριδάκη, Ηλέκτρας Κουτσούκου και Αναστασίας Μαρινοπούλου, αναφέρεται σε όλη σχεδόν την έκταση του ψηφιακού κόσμου.

Στις 624 σελίδες του αναλύονται: θέματα ασφάλειας, η ευρωπαϊκή πολιτική, η αισθητική και ο λόγος των ακροδεξιών ιστότοπων, οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις, τα ψηφιακά νομίσματα ως αντίβαρο στην ύφεση, η σχέση ψυχικού και κοινωνικού στο ίντερνετ, η χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας στην υγεία, ο ρόλος που διαδραματίζει η προσωπικότητα του χρήστη, η συμπαραγωγή δημόσιων υπηρεσιών και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οι κοινωνικοί δεσμοί στο διαδίκτυο κατά τον Ζίγκμουντ Μπάουμαν, τόποι νοσταλγίας και συγκρότησης μνήμης στο διαδίκτυο, φιλμική ανάλυση της cyberpunk τριλογίας The Matrix, το deep web και το darknet, η λειτουργία του youtube ως ψηφιακού οπτικού μουσείου, μια ποιοτική προσέγγιση του κυβερνο-εκφοβισμού, έρευνα στα κοινωνικά δίκτυα για τους φίλους και τις φιλίες, η σχέση του με την παραδοσιακή εκπαίδευση, πολιτικές προστασίας του παιδιού από τον κυβερνοεκφοβισμό όπου μελετάται η περίπτωση της Αμερικής, το δικαίωμα στην ψηφιακή λήθη και, τέλος, τα μεγα-δεδομένα στην υγεία και τη βιο-ιατρική έρευνα.

Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί γιατί με ποιοτικές και ποσοτικές έρευνες προσεγγίζει θέματα που βρίσκονται στην καρδιά των επιστημονικών εξελίξεων αναδιαμορφώνοντας, εκ βάθρων, τον κόσμο που γνωρίσαμε. Τα κείμενα που φιλοξενεί κι εκτείνονται από το δίκαιο και την πολιτική μέχρι την οικονομία, την κοινωνία, την εκπαίδευση και την κοινωνία, καταφέρνουν να προσφέρουν τόσο την πρώτη επαφή που έχει ανάγκη όποιος δε γνωρίζει τις εξελίξεις στον τομέα, όσο και μια βαθιά κι εμπεριστατωμένη ανάλυση δύσκολων κι αμφιλεγόμενων πλευρών του.
Το βιβλίο κινείται σε αχαρτογράφητα ακαδημαϊκά κι ερευνητικά νερά κι εξελίσσει τη δημόσια συζήτηση γύρω από τη νέα πραγματικότητα του διαδικτύου.

Ενδεικτικό του κλίματος αναζήτησης που διαπερνά τα άρθρα του τόμου είναι το ακόλουθο απόσπασμα από την εισαγωγή: «Στον “σύντομο” εικοστό πρώτο αιώνα, ο οποίος ξεκίνησε με μια οξύτατη στην ένταση και στην εξάπλωσή της οικονομική κρίση, το διαδίκτυο θα κρίνει τόσο την αντιδραστική σκέψη και πράξη, τις τρέχουσες και υπό διαμόρφωση ιδεολογίες όσο και τις πολιτικές, οι οποίες εφαρμόζονται και εγκαθιδρύονται στα κράτη και τις κοινωνίες. Ωστόσο οι πολίτες κατέχουν ακόμη το δικαίωμα να παρεμβαίνουν. Το εν λόγω δικαίωμα δεν τους έχει αφαιρεθεί προς ώρας και το διαδίκτυο παρουσιάζεται τόσο ως το μέσο όσο και ο σκοπός συγκρότησης της δημόσιας σφαίρας».

Περιέχει πρωτότυπα κείμενα των ακόλουθων συγγραφέων: Νίκος Φρυδάς, Αναστασία Μαρινοπούλου, Αλέξανδρος Αφουξενίδης, Ισμήνη Σιούλα – Γεωργουλέα, Λεωνίδας Βατικιώτης, Μάνος Σπυριδάκης, Andreas Streinzer, Παναγιώτης Γκούβερης, Αμαλία Ατσαλάκη, Μαίρη Γείτονα, Δήμητρα Λάτσου, Αθανασία Χριστοδούλου, Αλέξανδρος Σταμάτιος Αντωνίου, Νίκη Δαλιανά, Άννα Αναστασοπούλου, Γιώργος Σαραντίδης, Σήφης Πλυμάκης, Χρήστος Ν. Τσιρώνης, Κώστας Κατσάπης, Ελένη Δαράκη, Φελίνα Ηλιοπούλου, Ορσαλία – Ελένη Κασσαβέτη, Φώτης Πολίτης, Κωνσταντίνος Γόγαλης, Θωμάς Μπαμπάλης, Κωνσταντίνα Τσώλη, Ηλέκτρα Κουτσούκου, Ξενοφών Παπαρρηγόπουλος, Τάκης Βιδάλης.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ