Κούβα

Κούβα: Ο ασφαλέστερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο

Η Κούβα διακρίθηκε ως «Ο ασφαλέστερος τουριστικός προορισμός» στην 38η Συνάντηση για τον Τουρισμό (FITUR) στη Μαδρίτη στις 18 Ιανουαρίου.

Η διάκριση αυτή έρχεται λίγους μήνες μετά την έκδοση της ταξιδιωτικής οδηγίας του State Department, που χαρακτήριζε τη χώρα ως ανασφαλή προορισμό και απέτρεπε τους Αμερικανούς πολίτες να την επισκεφθούν.

Η ταξιδιωτική οδηγία βασίστηκε στις υποτιθέμενες «επιθέσεις με όπλα ηχητικών κυμάτων» εναντίον των αμερικανών διπλωματών στην Αβάνα. Συγκεκριμένα, από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο του 2017 δεκάδες μέλη του αμερικανικού διπλωματικού σώματος στην Κούβα έκαναν λόγο ακόμη και για μόνιμη απώλεια ακοής και εγκεφαλικές βλάβες που οφείλονταν σε επιθέσεις όπλων ηχητικών κυμάτων.

Βέβαια, οι ειδικοί είχαν χαρακτηρίσει τα συμπτώματα ως κλασική περίπτωση ψυχογενών διαταραχών. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Νευροφυσιολόγων, Mark Hallett, είχε χαρακτηρίσει τη στάση αυτή παράλογη και έκανε λόγο για μαζική υστερία.

Τελικά η πολύμηνη έρευνα του FBI στην Αβάνα δεν έφερε στο φως κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις κατηγορίες για επιθέσεις με ηχητικά όπλα εναντίον των αμερικανών διπλωματών και έτσι στις αρχές Ιανουαρίου το State Department αναγκάστηκε να αλλάξει την ταξιδιωτική του οδηγία, τονίζοντας απλώς ότι οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες θα έπρεπε να σκεφτούν διπλά πριν οργανώσουν ένα ταξίδι στην Κούβα.

Παρ’όλα αυτά, η υστερία γύρω από τις επιθέσεις με ηχητικά όπλα, σε συνδυασμό με την αρχική ταξιδιωτική οδηγία του State Department διαδόθηκε πολύ γρήγορα, κυρίως από τα αμερικάνικα και διεθνή ΜΜΕ, και είχε ως αποτέλεσμα το ραγδαίο περιορισμό του αριθμού των επισκεπτών από τις ΗΠΑ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ