Τραμπ

Κούβα και Βενεζουέλα στο στόχαστρο του Τραμπ

Περήφανος δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ για τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και την Κούβα, την ώρα που οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι οι αυξανόμενες κυρώσεις είναι η κύρια αιτία για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.

Στην πρώτη του ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, ο Τραμπ απευθυνόμενος στο Κονγκρέσο στοχοποίησε τις κυβερνήσεις της Κούβας και της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντάς τις «δικτατορικές».

«Η κυβέρνησή μου έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στις κομμουνιστικές και σοσιαλιστικές δικτατορίες της Κούβας και της Βενεζουέλας», δήλωσε την ώρα που αναφερόταν στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τις δύο χώρες ως βασικούς ανταγωνιστές του στη Λατινική Αμερική, σε επίπεδο αυτού που εκείνος αποκαλεί «καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων», παρ’όλο που ο ίδιος ενταντικοποιεί την παρεμβατική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στις αριστερές κυβερνήσεις της περιοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του State Department, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει περισσότερες από 50 οικονομικές κυρώσεις στο οικονομικό σύστημα της χώρας και σε πολίτες της Βενεζουέλας μέσα στον τελευταίο χρόνο, δηλαδή επί προεδρίας Τραμπ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Μαδούρο, όπως και άλλοι επικριτές της πολιτικής των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι οι επιβληθείσες κυρώσεις καταστρέφουν την οικονομία της χώρας και συνεισφέρουν στην εξάντληση των προμηθειών τροφίμων και φαρμάκων, καθώς απαγορεύεται σε αμερικανικές εταιρείες να συνεργαστούν με θεσμούς του κράτους της Βενεζουέλας. Εκτός αυτού, η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσει τις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος Απριλίου.

Στην περίπτωση της Κούβας, ο Τραμπ έχει μειώσει τη διπλωματική παρουσία των ΗΠΑ στην Αβάνα και έχει αποβάλει Κουβανούς διπλωμάτες από την Ουάσινγκτον, αντιδρώντας στις υποτιθέμενες επιθέσεις με ηχητικά όπλα εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, κάτι που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε, ούτε έπειτα από τις έρευνες του FBI.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ