Κοινή ανακοίνωση συγκέντρωση για τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας

Κοινή ανακοίνωση οργανώσεων και κάλεσμα σε συλλαλητήριο για τους πρόσφυγες

Οι συλλογικότητες που διοργανώνουμε το Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο και την πορεία την 21η Μάρτη στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα συμμετέχοντας στη Διεθνή μέρα δράσης, νιώθουμε την ανάγκη να ορθώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην απάνθρωπη ρατσιστική πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης που εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Κατά παράβαση κάθε διεθνούς συνθήκης και κουρελιάζοντας το προσφυγικό δίκαιο, η Ελλάδα διεξάγει πλέον πραγματικό πόλεμο κατά άοπλων κυνηγημένων ανθρώπων, ανδρών, γυναικών και παιδιών που επιχειρούν να ζητήσουν άσυλο σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Eίναι ανθρώπινο δικαίωμα κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο (συνθήκη της Γενεύης 1951) να μπορούν να υποβάλλουν αίτημα ασύλου.

Δεν αποτελεί επιχείρημα ικανό να δικαιολογήσει τις αθλιότητες της Ελληνικής κυβέρνησης η προφανής χρησιμοποίηση των προσφύγων από την πλευρά των Τουρκικών αρχών προς όφελος των γαιοστρατηγικών επιδιώξεων της Τουρκίας. Για αυτές τις μάζες των κατατρεγμένων αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης υπάρχουν αιτίες και ένοχοι: είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι για το μοίρασμα των πρώτων υλών που προκαλούν οι ηγεμόνες της γης, και υποστηρίζει και η κυβέρνηση της Δεξιάς.

Η ωμή καταστολή των προσφύγων στα συνοριακά περάσματα του Έβρου, το πάγωμα της καταγραφής αιτημάτων ασύλου στα σύνορα και η άρον-άρον φυλάκιση και επαναπροώθησή τους, οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τον Ελληνικό Στρατό στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, η άρνηση περισυλλογής ναυαγών με αποτέλεσμα να πνίγονται παιδιά, αποτελούν ρατσιστικά εγκλήματα που δεν ξεπλένονται από καμία γαιοστρατηγική επιδίωξη στα πλαίσια του οποιουδήποτε ανταγωνισμού. Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτά είναι οι απανταχού ακροδεξιοί και φασίστες, οι φασιστικές ομάδες που περιπολούν και ξυλοκοπούν πρόσφυγες, εργαζόμενους σε ΜΚΟ και αλληλέγγυους στις ακριτικές περιοχές υπό την κάλυψη τοπικών παραγόντων της αυτοδιοίκησης.

Η επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης έρχεται σε συνέχεια της εισβολής των ΜΑΤ και της ωμής καταστολής των κινητοποιήσεων στα νησιά του Αιγαίου με στόχο την επιβολή των νέων στρατοπέδων – φυλακών για τους πρόσφυγες και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε ρόλο ακρίτα-θεματοφύλακα της ΕΕ-Φρούριο των Μέρκελ, Μακρόν και Σία. Και μάλιστα την ώρα που η συμφωνία αυτή έχει γίνει ήδη κουρελόχαρτο από τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και από την Τουρκία. Η κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση του ρατσισμού, της λιτότητας και της πολεμοκαπηλείας είναι ο κοινός εχθρός των Ελλήνων εργαζόμενων όσο και των προσφύγων. Από την πλευρά μας δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες-τριες που δραπετεύουν από την κόλαση των πολέμων και της ιμπεριαλιστικής καταλήστευσης.

Απαιτούμε να σταματήσουν όλα τα δολοφονικά μέτρα στρατιωτικοποίησης των συνόρων από την Ελληνική κυβέρνηση. Απόσυρση στρατού, αποδοχή αιτημάτων ασύλου, σταμάτημα των δολοφονικών push backs σε ξηρά και θάλασσα. Να ακυρωθεί και από την πλευρά της Ελλάδας η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας, να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από τα νησιά και τον Έβρο με μεταφορά σε ανθρώπινες συνθήκες στην ενδοχώρα. Κλείσιμο των ΚΥΤ τύπου Μόριας. Όχι νέες κλειστές φυλακές. Να ανοίξουν για την προσφυγιά τόσο τα ανατολικά όσο και τα δυτικά σύνορα της χώρας. Να παρασχεθεί άσυλο και σε όσους επιθυμούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να συνεχίσουν το ταξίδι προς τις Ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να αιτηθούν άσυλο ή να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Μπλόκο στις φασιστικές ομάδες παντού. Όχι στον πόλεμο και τον εθνικισμό. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις συλλογικότητες και τα άτομα που εναντιώνονται στην ωμή καταστολή κατά των προσφύγων στις ακριτικές περιοχές αντιμετωπίζοντας αυτή την ώρα σοβαρές πιέσεις από κυβέρνηση, ακροδεξιούς και φασίστες.

Δηλώνουμε ότι θα κινητοποιηθούμε στηρίζοντας κάθε κινηματική πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και ακύρωσης της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Καλούμε σε Αθήνα και θεσσαλονίκη στις διαδηλώσεις καταγγελίας των ρατσιστικών μέτρων και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες την Πέμπτη 5 Μάρτη. Το Σάββατο 21 Μάρτη, καλούμε κάθε συλλογικότητα, φορέα και άτομο να συμματάσχει στο ενωτικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 2 μ.μ. στην Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ.

Antinazi Zone – ΥRE
Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών
Επιτροπή Στήριξης Προσφύγων Λαυρίου ΚΑΠΑ
Κίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό”
Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ιλίου
Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Κ. Πατησίων – Αχαρνών
Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Στέκι Μεταναστών
Συντονισμός για το ΠΡΟσφυγικό-ΜΕταναστευτικό

Στηρίζουν:
Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση «Ξεκίνημα»
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα
Πολιτική Οργάνωση «Κόκκινο Νήμα»
ΝΑΡ γα την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Πηγή: Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ