«Κάτι συμβαίνει στη Λ. Αμερική» - Συζήτηση και προβολή του «Make the Economy Scream»

«Κάτι συμβαίνει στη Λ. Αμερική» – Συζήτηση και προβολή του «Make the Economy Scream»

Με αφορμή τις νέες προβολές του ντοκιμαντέρ Make the economy scream (8-13 Νοεμβρίου), το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Στούντιο, ο δημιουργός Άρης Χατζηστεφάνου συζητά για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική με την Ευγενία Παλιεράκη (ιστορικός, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Cergy-Pontoise, η οποία έχει μόλις επιστρέψει από τη Χιλή) και τον δημοσιογράφο του Αθήνα 9.84 Κώστα Ράπτη.

Με φόντο τις λαϊκές εξεγέρσεις στη Χιλή και τον Ισημερινό, την αμφισβήτηση του ΔΝΤ στην Αργεντινή αλλά και την κυριαρχία ακροδεξιών κυβερνήσεων σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Κολομβία, οι ομιλητές θα χαρτογραφήσουν τις νέες πολιτικές αλλά και ιδεολογικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή.
Η εκδήλωση ξεκινά στις 18:30 και θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ (είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά).

To Make the economy scream θα προβάλλεται από την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου μέχρι την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου καθημερινά στις 22:15 στον κινηματογράφο Στούντιο (το Σάββατο η προβολή θα ξεκινήσει μετά το τέλος της συζήτησης)

Το ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και έχει προβληθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Με αφετηρία τη φράση “Make the economy scream”, με την οποία ο Ρίτσαρντ Νίξον έδωσε εντολή στη CIA να διαλύσει την οικονομία της Χιλής, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις αμερικανικές παρεμβάσεις στην περιοχή φτάνοντας μέχρι την προσπάθεια του Χουάν Γκουαϊδό και του Ντόναλντ Τραμπ, να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Το Make the economy scream καταγράφει μια προσωπική περιπλάνηση του Άρη Χατζηστεφάνου, από την Ελλάδα στις παραγκουπόλεις του Καράκας και από τα σύνορα της Κολομβίας πίσω στην Ευρώπη. Συνομιλώντας με γνωστούς οικονομολόγους, δημοσιογράφους και αξιωματούχους διεθνών οργανισμών, ο δημιουργός επιχειρεί να εξηγήσει ορισμένες από τις πιο «σουρεαλιστικές» εμπειρίες που βιώνει στο Καράκας. Γιατί η Βενεζουέλα είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για την παραγωγή κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin; Πως γίνεται η ισοτιμία στη μαύρη αγορά του εθνικού νομίσματος με το δολάριο να καθορίζεται από έναν λογαριασμό στο Instagram; Τελικά φταίει ο σοσιαλισμός ή μήπως ο καπιταλισμός για την οικονομική κατάρρευση της χώρας με τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη;

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Άρης Χατζηστεφάνου και το μοντάζ ο Άρης Τριανταφύλλου. Το Post Production έκανε ο Θάνος Τσάντας, ενώ μουσική για το ντοκιμαντέρ έγραψε ο Ερμής Γεωργιάδης.

Δείτε την εκδήλωση στο Facebook για περισσότερες λεπτομέρειες.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ