γυναικών δικαιώματα επίθεση νέα δημοκρατία μητσοτάκης μισογυνισμός

Κάθε μήνας και μια μισογύνικη πράξη με την υπογραφή της ΝΔ

της Νεφέλης Ραψομανίκη

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια τα δικαιώματα των γυναικών και η πάλη για την ισότητα των φύλων βρίσκονται στο στόχαστρο μιας βαθειά συντηρητικής και οπισθοδρομικής κυβέρνησης. Το φεμινιστικό κίνημα έχει δώσει σκληρές μάχες, κερδίζοντας πολλές από αυτές, αλλά και δεχόμενο ισχυρές ήττες στον ασύμμετρο αυτό πόλεμο που διεξάγει εναντίον του η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας.

Παρακάτω παρατίθεται μια καταγραφή ανά μήνα των πολιτικών πεπραγμένων της Νέας Δημοκρατίας ως ανασκόπηση των πρόσφατων χρόνων διακυβέρνησης της. Για λόγους στατιστικού ενδιαφέροντος σημειώνεται ότι από τους 31 μήνες που η ΝΔ είναι το κυβερνών κόμμα, οι εννιά περιλαμβάνονται στη λίστα των μηνών κατά τη διάρκεια των οποίων το φεμινιστικό κίνημα κλήθηκε να δώσει την ηχηρή του απάντηση στις κυβερνητικές προκλήσεις, με τους πέντε εξ αυτών να αναφέρονται για παραπάνω από έναν λόγους. Συνολικά στη λίστα περιλήφθηκαν δεκατέσσερις καταδικαστέες πολιτικές πράξεις.

Ιούλιος 2019

Ήδη από τον πρώτο μήνα ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της διακυβέρνησης του. Σε συνέντευξή του στο BBC ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες γυναίκες που θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την πολιτική», αναπαράγοντας ένα μισογύνικο στερεότυπο και ρίχνοντας την ευθύνη στις γυναίκες πολιτεύτριες του κόμματός του για τη γυναικεία υποεκπροσώπηση.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων και μεταφέρεται μαζί με το ΚΕΘΙ, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η μετονομασία και η μεταφορά προοικονομούσε το σχέδιο υποβάθμισής της. Ισχυρές αντιδράσεις αρθρώθηκαν, ακόμα και από την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Δεκέμβριος 2019

Συγνώμη χρειάστηκε να ζητήσει για τις σεξιστικές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας, όταν απευθυνόμενος στις εργαζόμενες της Περιφέρειας ρώτησε «Άκουσα ότι από τις πρώτες ταινίες που θα γυριστούν θα είναι του Σειρηνάκη. Σας ενδιαφέρει;», προεξοφλώντας ότι η γυναικεία συμμετοχή σε κινηματογραφικές παραγωγές θα αφορά ταινίες ερωτικού περιεχομένου.

Ιανουάριος 2020

Οι γυναικείες αντιδράσεις ανάγκασαν τον υπουργό Μεταφορών, Κ. Καραμανλή να παρέμβει, τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ να αποσύρει τις αφίσες του Κινήματος «Αφήστε με να ζήσω!» και τον πρόεδρο της ΣΤΑΣΥ, Σ. Στεφόπουλο, να δηλώσει στα ΜΚΔ ότι «Το πώς αποφασίστηκε να επιτραπεί η ανάρτηση της συγκεκριμένης αφίσας στα διαφημιστικά πλαίσια του Δικτύου της ΣΤΑΣΥ Α.Ε, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας».

Το υπουργείο Παιδείας καλεί σε συμμετοχή εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και μαθητές των 15μελών τους στην ημερίδα «Σύγχρονη Παιδεία και Ελληνορθόδοξη Παράδοση» που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Γονέων «Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ», μέλος του αυτοεπονομαζόμενου κινήματος κατά των αμβλώσεων «Αφήστε με να ζήσω». Με εντολή της Υπουργού Νίκης Κεραμέως ανακλήθηκε το έγγραφο της πρόσκλησης.

Δεκέμβριος 2020

Προσαγωγή και σύλληψη εννιά γυναικών που επιχείρησαν να ανοίξουν πανό μπροστά από τη Βουλή και να διαμαρτυρηθούν για τη βία κατά των γυναικών, την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας ενάντια στις γυναίκες. Δύο μέρες μετά τις συλλήψεις και εξαναγκαζόμενος από τις ισχυρές αντιδράσεις για το συμβάν, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ζητά συγγνώμη χαρακτηρίζοντας τις συλλήψεις τους ως «υπερβολικές».

Ιανουάριος 2021

Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων υποβαθμίζεται για δεύτερη φορά μετονομαζόμενη σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Ακόμα και η Γραμματεία Ισότητας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αντιδρά καταγγέλλοντας ότι η μεταβολή αυτή είναι αρνητική και λειτουργεί υποβαθμίστηκα για τον ρόλο που αρχικώς επιτελούσε η ΓΓΙΦ.

Μάιος 2021

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, πλην δύο βουλευτριών της, υπερψήφισε το νομοσχέδιο Τσιάρα για το Οικογενειακό Δίκαιο. Ένα νομοσχέδιο που σύμφωνα με επιστολές δύο εισηγητριών του ΟΗΕ προς την Ελληνική Βουλή, που όμως δεν έφτασαν ποτέ σε αυτήν, είναι αντίθετο με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ένα νομοσχέδιο που προκάλεσε δριμείες γυναικείες αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα. Φεμινιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ουδέποτε κλήθηκαν, παρά τη σύσταση της «Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια» που περιλαμβάνει 23 γυναικείες οργανώσεις και διαψεύδουν την συμμετοχή της όπως αναφέρεται στην επίσημη Έκθεση της Διαβούλευσης.

Μάρτιος 2021

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κυμπουρόπουλος υπερψηφίζει τροπολογία που κατατέθηκε σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία αναφέρει πως η ανθρώπινη ζωή ενός παιδιού «πρέπει πάντα να προστατεύεται, ξεκινώντας από τη στιγμή της σύλληψης».

Η τότε ψήφος του Κυμπουρόπουλου καταδικάστηκε και από το κυβερνών κόμμα, με το τελευταίο να παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση.

Λίγες μέρες αργότερα, ο τότε ευρωβουλευτής της ΝΔ Ζαγοράκης, εκ παραδρομής σύμφωνα με τον ίδιο, καταψήφισε την έκθεση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, αλλάζοντας στη συνέχεια την ψήφο του.

Ιούνιος 2021

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου αποσύρει την αιγίδα της από το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές», ένα συνέδριο που πριν ξεσπάσει σάλος στα ΜΚΔ διεξαγόταν υπό την αιγίδα και της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και ισότητας των Φύλων, του ΕΟΤ, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με τη στήριξη του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του ΕΚΠΑ και τη συμμετοχή τριών επιστημονικών εταιρειών (Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και Διάδοσης Ιπποκράτειου Πνεύματος), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ είχαν προσκληθεί να μιλήσουν πλήθος πολιτευτών της Κυβέρνησης. Το συνέδριο εν τέλει ακυρώθηκε σε αυτή του τη μορφή.

Τον ίδιο μήνα όλοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ αυτή τη φορά, υπερψήφισαν τη θέση των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ότι «η έκτρωση δεν έχει το status των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό τον διεθνή νόμο» προκειμένου να μην κατατεθεί (να χαρακτηριστεί δηλαδή ως «απαράδεκτη»/inadmissible) η έκθεση της επιτροπής «Report on the situation of sexual and reproductive health and rights in the EU, in the frame of women’s health» για τα γυναικεία δικαιώματα και την έμφυλη ισότητα. Η έκθεση της επιτροπής κατέληγε πως: «οποιαδήποτε παρεμβολή στην πρόσβαση στην αντισύλληψη, τις θεραπείες υποβοηθούμενης γονιμότητας, μητρικής προστασίας και τις εκτρώσεις συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ιανουάριος 2022

Φυλλάδιο οδηγιών με φωτογραφία παρμένη από το άλμπουμ «Sexy leather girl stuck with snow chains» της ιστοσελίδας «Carstuckgirls.com» αποστέλλεται ενόψει της κακοκαιρίας «Ελπίδα» στα υπηρεσιακά e-mails των υπάλληλων του ΥΠΠΟΑ. Το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε ότι «εστάλη από υπάλληλο της ΓΓΑ o οποίος δεν έχει καμία σχετική εξουσιοδότηση, και για τον οποίον ήδη έχει κινηθεί, με εντολή της υπουργού προς τον αρμόδιο για τον Αθλητισμό υφυπουργό, η προβλεπόμενη εκ του νόμου πειθαρχική διαδικασία».

Η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, η οποία είναι της άμεσης εποπτείας της Υπουργού Παιδείας, εγκρίνει ένα καταφανώς σεξιστικό και αντιεπιστημονικό πρόγραμμα με τίτλο «Προγεννητική Αγωγή, προετοιμασία για την γονεϊκότητα, Σεξουαλικότητα-Γονιμότητα-Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ύστερα από σφοδρή κριτική που δέχεται το εν λόγω «παιδαγωγικό υλικό» για τις εναντίον των εκτρώσεων συνδηλώσεις του ανακαλείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, που παρήγαγε το εν λόγω υλικό, περιλαμβάνεται στη λίστα των εξωχριστιανικών και παραθρησκευτικών ομάδων. Το σημαντικότερο είναι ότι μοιάζει ιδιαίτερα διαπλεκόμενη, μιας και φέρεται να συμμετείχε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, να συνεργαζόταν με Δήμους και να συνδιοργάνωνε εκδηλώσεις και συμπόσια.

Η παραπάνω λίστα είναι μια απλή σταχυολόγηση και δεν διεκδικεί για τον εαυτό της καμία πληρότητα. Η συγκεκριμένη όμως παράθεση κρίνεται ενδεικτική της πολιτικής ατζέντας που εξυπηρετείται. Πολιτικές σκοταδιστικές που όμως όταν το διακύβευμα δεν αφορά ισχυρές οικονομικές τσέπες τότε, ένεκα μιας επικοινωνιακής διαχείρισης, σερβίρουν κενές συγγνώμες, ακυρώσεις και αναδιπλώσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ