Καταταγείτε - Πεντάγωνο στους υπερχρεωμένους αμερικανούς

«Καταταγείτε!», λέει το Πεντάγωνο στους υπερχρεωμένους Αμερικανούς απόφοιτους

Η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου ότι έχει ήδη ξεπεράσει τους στόχους στην προσέλκυση νεαρών Αμερικανών στις τάξεις του στρατεύματος, φτάνοντας τις 68.000 στρατολογήσεις ενεργούς υπηρεσίας. Κύριος μοχλός της επιτυχίας της στρατολόγησης έχει υπάρξει το δυσβάσταχτο χρέος των Αμερικανών πανεπιστημιακών αποφοίτων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής Στρατολογικής Υπηρεσίας, Υποστράτηγο Φρανκ Μουθ, η έκβαση των πολέμων των ΗΠΑ «δεν είναι στην πραγματικότητα κομμάτι των συζητήσεων» μεταξύ του πιθανού στρατιώτη και του στρατολόγου του.

«Μια εθνική κρίση αυτή τη στιγμή είναι τα φοιτητικά δάνεια, με τη μέση τιμή να βρίσκεται περίπου στα 31.000 δολάρια», είπε ο Μουθ, σε μια ουσιαστική παραδοχή της πρακτικής του αμερικανικού Στρατού να στοχεύει στα εργατικά στρώματα του πληθυσμού για στρατολόγηση, υποσχόμενος ανέλιξη στη μεσαία τάξη.

Πρακτική που πλέον είναι στην πρώτη γραμμή της προπαγάνδας για στρατολόγηση, αντικαθιστώντας την επίκληση στον πατριωτισμό των νεοσύλλεκτων. Αντικατοπτρισμός των διαθέσεων των Αμερικανών που, αν και εμπιστεύονται τον Στρατό περισσότερο από άλλους «θεσμούς», έχουν αρνητική γνώμη για τις πολυετείς πολεμικές αναμετρήσεις των ΗΠΑ.

Η διαφήμιση της δυνατότητας του αμερικανικού Στρατού να πληρώσει τα φοιτητικά δάνεια των νεοσύλλεκτων, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

«Το χρέος είναι μια μορφή κοινωνικού ελέγχου», λέει ο Τόμας Γκόκι της Debt Collective, μιας οργάνωσης που αγωνίζεται για τη μαζική διαγραφή χρεών. «Μπορείς να υποχρεώσεις τους ανθρώπους να κάνουν οτιδήποτε αν πρώτα τους βάλεις σε χρέος – όπως να συμμετάσχουν σε άδικους πολέμους, να σκοτώσουν άλλους ανθρώπους και να ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή».

Το χρέος από φοιτητικά δάνεια στις ΗΠΑ έχει φτάσει το 1,5 τρισ. δολάρια, με το σύστημα ως έχει να βολεύει και τα κερδοσκοπικά αμερικανικά πανεπιστήμια. Συνεπώς δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και οι μετριοπαθείς προτάσεις για επίλυση του ζητήματος, κάποιων εκ των Δημοκρατικών υποψήφιων για το χρίσμα της Προεδρίας, συναντούν την αντίδραση του βαθέως κράτους και των επενδυτών.

 

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ