βασανιστηρίων καταγγελία ΕΛ.ΑΣ.

Καταγγελίες βασανιστηρίων στη ΓΑΔΑ παρουσιάζει η ΕφΣυν

Σε επώνυμη καταγγελία ακραίας αστυνομικής βίας προχώρησε ο 21χρονος συλληφθείς για τα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη, Άρης Παπαζαχαρουδάκης, στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο Παπαζαχαρουδάκης ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε στις δημοσιογράφους Γιώτα Τέσση και Ελένη Ευστρατίου όλα όσα βίωσε στη ΓΑΔΑ μετά την απαγωγή του από τους άντρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας το απόγευμα της Τετάρτης 10/3. Η σύλληψή του έγινε έξω από τον πολιτικό χώρο στον οποίο στεγάζεται η αναρχική συλλογικότητα Μασόβκα της οποίας είναι μέλος. Ο Παπαζαχαρουδάκης βαρύνεται με την κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση εναντίον του αστυνομικού που τραυματίστηκε μετά τη διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στην περιοχή της Ν. Σμύρνης.

Ο καταγγέλλων αναφέρει αναλυτικά το κάθε στάδιο της απάνθρωπης και παράνομης μεταχείρισης που υπέστη από την ΕΛΑΣ. «Με έδεσαν πισθάγκωνα με χειροπέδες, μου φόρεσαν κουκούλα και με έβαλαν στο αυτοκίνητο με μπουνιές και κλοτσιές. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν ήξερα αν έχω να κάνω με αστυνομικούς ή με μαφιόζους. Απ’ ό,τι αποδείχθηκε, ίσως ήταν καλύτερο να έχω να κάνω με μαφιόζους. Μέσα από την κουκούλα μπορούσα να διακρίνω αμυδρά, αλλά με χτυπούσαν όποτε σήκωνα το κεφάλι».

Κατά την άφιξή του στη ΓΑΔΑ αναφέρει ότι δέχθηκε ψυχολογικό και σωματικό βασανισμό επί 8 ώρες, με τους αστυνομικούς να ξεστομίζουν κτηνώδεις εκφράσεις, ειρωνείες και απειλές για βιασμό προς το πρόσωπό του τις οποίες ακολουθούσε σκληρή σωματική βία. «Με έβγαλαν έξω και άρχισαν να με χτυπάνε, με πέταξαν στο ασανσέρ και μου έλεγαν “θα βιάσουμε μέχρι και το κουτάβι σου”. Με ρώτησαν πόσων χρονών είμαι και όταν απάντησα 21, μου είπαν “δυνατά πόδια έχεις για 21” και με βάραγαν εκεί. Άλλοι με χτυπούσαν χωρίς να μιλάνε, άλλοι με έβριζαν, μου ζητούσαν επανειλημμένα να πω ποιας ομάδας είμαι οπαδός. Τους εξηγούσα -τρόπος του λέγειν το “εξηγούσα”, στην κατάσταση που ήμουν- ότι δεν είμαι ούτε οπαδός ούτε χούλιγκαν και πήρα την απάντηση: “Στ’ αρχίδια μας, θα πεις μια ομάδα”. Τότε κοπανάγανε τα θρανία και άκουγα ήχους εργαλείων και φερμουάρ και να με ρωτάνε “είσαι έτοιμος;”. Απαντούσα αρνητικά, ήταν σαν περιβάλλον εικονικής εκτέλεσης. Ένας κοπάνησε με βία το πρόσωπό μου στο θρανίο».

Από τα πιο σοκαριστικά σημεία της συνέντευξης είναι η αναφορά του συλληφθέντα για τη στιγμή που μεταφέρθηκε στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ. «Ο δεύτερος (αστυνομικός) ξεκίνησε δείχνοντάς μου ένα παράθυρο και λέγοντάς μου: “Αν θες να λυτρωθείς, δεν θα σε εμποδίσει κάποιος. Αλλιώς σε τέσσερις μέρες από τώρα θα πας φυλακή για απόπειρα ανθρωποκτονίας αστυνομικού και εκεί θα έχεις την ευκαιρία να μετράς τα λάικ στα ποστ σου”». Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Παπαζαχαρουδάκης, αυτό το σχόλιο ήταν υπονοούμενο για την ενεργή παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης ο καταγγέλλων αναφέρει: «[..]ήμασταν σε πλήρη απομόνωση. Ούτε νερό ούτε τουαλέτα. Η μόνη βοήθεια ήταν των παιδιών που συνελήφθησαν στη Νέα Σμύρνη, αυτοί μας έβαλαν στα κάγκελα μπουκάλια με νερό. Αυτό ήπιαμε και στη συνέχεια εκεί κατουρούσαμε. Ξαπλώναμε στο τσιμέντο, ούτε στρώμα ούτε κουβέρτα, τίποτα. Δύο μέρες δεν είχαμε πρόσβαση στην τουαλέτα. Δεν μας επέτρεπαν να μιλήσουμε με δικηγόρο, κάποια στιγμή μας άφησαν να επικοινωνήσουμε με τις οικογένειές μας για 30 δευτερόλεπτα και μας έδειχναν το κλομπ να ξέρουμε τι μας περιμένει αν ξεπεράσουμε τον χρόνο του μισού λεπτού». 

Η συλλογικότητα στην οποία ανήκει ο Παπαζαχαρουδάκης είχε αναρτήσει ενημέρωση στη σελίδα της στο Facebook όπου μεταξύ άλλων καλούσε την αντιτρομοκρατική να δημοσιεύσουν έστω και μια φωτογραφία που να αποδεικνύει την παρουσία του συντρόφου τους τη στιγμή του συμβάντος. Ταυτόχρονα καταγγέλλουν την εισβολή για δεύτερη φορά στο σπίτι του καθώς και την παρακολούθηση της τηλεφωνικής συσκευής του από τον Ιανουάριο το 2021. Υποστηρίζουν ότι η στοχοποίησή του είναι απόρροια της προηγούμενης δράσης της συλλογικότητας στο πολιτικό γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, της απόπειρας της πολιτικής ηγεσίας απολιτικοποίησης του αναρχικού αγώνα και της ενοχλητικής δραστηριότητάς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις καταγγελίες απάντησε, σε ρόλο γραφείου τύπου της ΕΛ.ΑΣ., το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με ανακοίνωσή του στην οποία τις χαρακτηρίζει «απολύτως ψευδείς και ακραία δυσφημιστικές για την Ελληνική Αστυνομία». Το υπουργείο Προ.Πο. κάνοντας λόγο για συνέντευξη που «δημοσιεύθηκε με αβασάνιστη σκοπιμότητα», αρνείται κάθε καταγγελία, επαναλαμβάνοντας μάλιστα δύο φορές ότι ο συλληφθείς και η συνήγορός του «δεν εξέφρασαν οποιαδήποτε καταγγελία για βασανισμό ή κακοποίηση». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη μορφή της ανακοίνωσης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου είχε λάθος στο μικρό όνομα του συλληφθέντα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ