Π.Κ. Ποινικός Κώδικας αλλαγές αυστηροποίηση Παπαδάκης

«Καψόνια» σε δικηγόρους και κατηγορούμενους από δικαστές

Ντροπιαστική συμπεριφορά απέναντι στους συνηγόρους και τους κατηγορούμενους επέδειξαν οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά, σε δίκη που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί το πρωί της Δευτέρας 8 Μαΐου στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Όπως καταγγέλλουν οι συνήγοροι υπεράσπισης με δελτίου τύπου, οι δικαστές δεν εμφανίστηκαν στις 09:00πμ, οπότε επρόκειτο να ξεκινήσει η δίκη. Έπειτα από πολλές ώρες αναμονής οι συνήγοροι αποχώρησαν, καταθέτοντας έγγραφη διαμαρτυρία. Όταν εν τέλει οι δικαστές εμφανίστηκαν στις 12:50μμ, απαίτησαν την επιστροφή των συνηγόρων και όταν αυτό δεν κατέστη εφικτό, το δικαστήριο διόρισε άλλους συνηγόρους παρά τη ρητή αντίθεση των κατηγορουμένων.

Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο τύπου, που χαρακτηρίζει το συμβάν πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά:

Α Ν Ο Ι Χ Τ Η Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α – Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Αυτό που συνέβη σήμερα στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού είναι πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά και δεν έχει ακουστεί ποτέ στις δεκάδες ετών δικηγορίας των παρισταμένων συνηγόρων:

Σήμερα, 08.05.2023 και ώρα 09:00 π.μ. είχαν κληθεί οι εντολείς μας, τέσσερις κατηγορούμενοι για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις στις 14.11.2021 στο Τμήμα Τροχαίας Πειραιά ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά, το οποίο μετά από ειδική αίτηση της Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Πειραιά αποφασίστηκε να συνεδριάσει στον χώρο των φυλακών Κορυδαλλού λόγω προβλημάτων που, κατά την αίτηση της Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Πειραιώς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα δημιουργούσε η μαζική προσέλευση και δημοσιότητα της δίκης.

Οι συνήγοροι όλοι εμφανιστήκαμε στις 09:00 π.μ., καθώς και μάρτυρες, αλλά συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων και ακροατές και δημοσιογράφοι. Και ενώ η αίθουσα ήταν κατάμεστη από τις 09:00 π.μ., ούτε οι κατηγορούμενοι μετήχθησαν, αλλά ούτε οι δικαστές της σύνθεσης του δικαστηρίου, καθώς και οι ένορκοι που επρόκειτο να κληρωθούν για να συγκροτηθεί νόμιμα το δικαστήριο εμφανίστηκαν. Μέχρι τις 11:45 π.μ. εξακολουθούσε να υφίσταται η κατάσταση αυτή χωρίς και να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση για τις αιτίες της καθυστέρησης και την προοπτική της.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, οι παριστάμενοι συνήγοροι αφού ενημερώσαμε τους παρευρισκόμενους συγγενείς των κατηγορουμένων αποχωρήσαμε από την αίθουσα αφήνοντας μία γραπτή δήλωση στην έδρα του δικαστηρίου για να παραληφθεί από τον Πρόεδρο και να καταχωρηθεί στα πρακτικά αναφέροντας ότι αποχωρούμε από τη σημερινή δικάσιμο σε ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας για την βαθύτατη και επιδεικτική περιφρόνηση προς όλους τους προαναφερόμενους, από την σύνθεση του δικαστηρίου αλλά και όσους ευθύνονται για την οργάνωση της δίκης και την επιλογή της αίθουσας των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού για την διεξαγωγή της. Ίσως δεν είναι τυχαίο για όλα αυτά ότι οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα άλλωστε με το ίδιο το παραπεμπτικό βούλευμα, δικάζονται και με βασική ένδειξη την ένταξη τους στο αναρχικό χώρο.

Τελικά οι δικαστές της έδρας εμφανίστηκαν περί τις 12.50΄, αφού την ίδια ώρα μετήχθησαν και οι κατηγορούμενοι, κανείς δεν ζήτησε συγνώμη από κανέναν για την ταλαιπωρία, αλλά αντίθετα ο πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τους κατηγορουμένους να μας τηλεφωνήσουν να επιστρέψουμε με την απειλή ότι αλλιώς θα τους διορίσει συνηγόρους νομικής βοήθειας. Παρά την κατηγορηματική απάντηση των κατηγορουμένων ότι οι υπογράφοντες συνήγοροι θα εμφανισθούμε στην επόμενη δικάσιμο που θα ορισθεί και ότι οι κατηγορούμενοι δεν δέχονται διορισμό συνηγόρων άλλων από εκείνους στους οποίους οι ίδιοι έχουν αναθέσει την υπεράσπισή τους, το δικαστήριο ύστερα από επανειλημμένες διακοπές και διασκέψεις διόρισε δύο δικηγόρους Πειραιώς, οι οποίες σε χρόνο μηδέν εμφανίστηκαν και αποδέχθηκαν τον διορισμό τους και αμέσως μετά το δικαστήριο διέκοψε για σήμερα 18.00΄ (κατά παράβαση και του ωραρίου) προκειμένου σε δύο ώρες να μελετήσουν τη δικογραφία που αγνοούν (χιλιάδες σελίδες χαρτιού και ψηφιακό υλικό διάρκειας για 4 κακουργήματα και 4 πλημμελήματα) και να ξεκινήσει η δίκη!

Θα εμφανισθούμε και θα υπερασπίσουμε και τους εντολείς μας και τη δικονομική τάξη!

Καταγγέλλουμε τα παραπάνω και απαιτούμε από τις αρμόδιες πειθαρχικές αρχές και την άμεση και αυτεπάγγελτη κατά νόμο διερεύνηση και απόδοση των δεουσών πειθαρχικών ευθυνών σε κάθε ευθυνόμενο, λαμβάνοντας υπ όψη ότι όλα τα παραπάνω γίνονται σε μία δίκη κατά την οποία δύο από τους τέσσερις κατηγορουμένους συμπληρώνουν δεκαοχτάμηνο προσωρινής κράτησης στις 14.05.2023. Και μόνο αυτό όφειλε να είχε συνετίσει όσους ευθύνονται για το σημερινό χάλι, προκειμένου η δίκη αυτή να διεξαχθεί έγκαιρα και να μη χαθεί οποιαδήποτε ώρα συνεδρίασης. Οι ευθύνες για την ως τώρα και την περαιτέρω εξέλιξη της δίκης αυτής βαρύνουν τους ίδιους και μόνο.

Καλούμε τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς, να προασπίσουν την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος, επισημαίνοντας ότι αν τέτοιου είδους συμπεριφορές γίνουν ανεκτές, τόσο τα υπερασπιστικά δικαιώματα των πολιτών, όσο και το δικηγορικό λειτούργημα, θα περιέλθουν σε πλήρη ανυποληψία απέναντι στον δικαστικό αυταρχισμό.

Αθήνα, 8/5/2023

ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Γιώργος Κακαρνιάς

Κώστας Παπαδάκης

Κάτια Τάτση

Μανώλης Πετρακάκης

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ