Πηγή: wsws.org
Το νέο νομοσχέδιο του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ για την ασφάλεια των συνόρων, το άσυλο και τη μετανάστευση εντείνει την ποινικοποίηση της μετανάστευσης, επιδιώκοντας την απέλαση όσο το δυνατόν περισσότερων μεταναστών.
Τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα ακολούθησε μια εκστρατεία της κυβέρνησης, που αγκαλιάστηκε από μεγάλα τμήματα του Τύπου, για να παρουσιάσει τους Εργατικούς ως καταστολείς της «παράνομης» μετανάστευσης. Φαίνεται ότι οι Εργατικοί έχουν βάλει στόχο να αποδειχθούν πιο εχθρικοί απέναντι στους μετανάστες τόσο από τους συντηρητικούς προκατόχους τους, όσο και από το ακροδεξιό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ.
Οι Εργατικοί υποδαυλίζουν τον πανικό και την υστερία, αποδίδοντας στους μετανάστες την ευθύνη για την κοινωνική κρίση και νομιμοποιώντας τις εκτεταμένες αστυνομικές συλλήψεις, που τελικά στρέφονται εναντίον ολόκληρης της εργατικής τάξης. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι οι Εργατικοί είναι ένας ακροδεξιός σχηματισμός που μιμείται το δόγμα MAGA (Make America Great Again) του Ντόναλντ Τραμπ.
Τα δεξιά μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας πανηγύρισαν για τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, επικροτώντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση των Εργατικών μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο απέλασε 18.897 «ξένους εγκληματίες», τον υψηλότερο αριθμό από το 2017. Επιπλέον, μισθώθηκαν συνολικά 39 πτήσεις τσάρτερ, με περίπου το 10% των επιβατών να φορούν χειροπέδες ή να υφίστανται άλλες μορφές περιορισμού καθώς απελαύνονται παρά τη θέλησή τους. Ορισμένοι μεταφέρθηκαν με τη χρήση σωματικής βίας μέσα στο αεροσκάφος.
Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί πτήσεις προς προορισμούς στη Γαλλία, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Αλβανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Κίνα. Αντιγράφοντας τον δημόσιο εξευτελισμό των μεταναστών από την αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE), το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα μια σειρά από βίντεο που δείχνουν μετανάστες να συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια επιδρομών τα ξημερώματα, ενώ στη συνέχεια είδαμε και πλάνα από το προσωπικό της Συνοριακής Δύναμης να τους επιβιβάζει σε αεροπλάνο και να τους πετάει έξω από τη Βρετανία.
Ο Independent ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσφέρει σύμβαση σε εταιρείες, ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων λιρών, για την επίβλεψη των κρατήσεων και της διαχείρισης των πτήσεων απέλασης για διάστημα έως και επτά ετών.
Με άλλη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών χαιρέτισε την «επιδρομή κατά της παράνομης εργασίας» που διεξήχθη τον Ιανουάριο, με 509 άτομα να συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια 828 επιδρομών σε επαγγελματικούς χώρους, όπου υπήρχαν υποψίες ότι εργάζονταν μετανάστες. Στο στόχαστρο καταστήματα περιποίησης νυχιών, πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα ψιλικών και εστιατόρια.
Από τον Ιούλιο, έχουν επιδοθεί πάνω από 1.000 ειδοποιήσεις επιβολής αστικών κυρώσεων (οι οποίες μπορεί να φτάσουν τις 60.000 λίρες Αγγλίας), σε εταιρείες που απασχολούν μετανάστες που θεωρούνται παράνομοι. Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έγινε γνωστό ότι η μπλερική υπουργός Εσωτερικών Υβέτ Κούπερ θα συμμετάσχει η ίδια προσωπικά σε αντίστοιχη επιδρομή αυτή την εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, οι Εργατικοί εγκατέλειψαν κάθε κομματικό branding, συμπεριλαμβανομένου του παραδοσιακού κόκκινου χρώματος, για να ξεκινήσουν μια σειρά διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι στην ίδια γαλάζια απόχρωση με αυτή που χρησιμοποιεί το Reform UK. Μια διαφήμιση, που δείχνει τις σιλουέτες μιας ομάδα αιτούντων άσυλο να απελαύνονται, γράφει με κεφαλαία γράμματα: «Έκτακτες ειδήσεις: Το εργατικό κόμμα χτυπά το ρεκόρ των τελευταίων πέντε ετών στην απομάκρυνση μεταναστών».
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επίσης αλλάξει τους κανόνες «καλής συμπεριφοράς» για την απόκτηση ιθαγένειας από τις 10 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε οι μετανάστες που «έφτασαν προηγουμένως χωρίς την απαιτούμενη έγκυρη άδεια εισόδου ή ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια, έχοντας κάνει ένα επικίνδυνο ταξίδι, να απορρίπτονται».
Οι Εργατικοί έβαλαν στο στόχαστρο στους πιο ευάλωτους και απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι αναγκάζονται να ρισκάρουν τη ζωή τους μπαίνοντας σε μικρές βάρκες στη Μάγχη ή μέσα σε κοντέινερ, με κίνδυνο να πνιγούν. Η αλλαγή αυτή θα δημιουργήσει μια μόνιμη τάξη μη-πολιτών, που θα στερούνται του δικαιώματος ψήφου, θα αποκλείονται από θέσεις εργασίας και θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να απελαθούν.
Η αντιπολίτευση του Συντηρητικού Κόμματος, με επικεφαλής την Κέμι Μπάντενοχ, κατήγγειλε ότι οι Εργατικοί καταργούν το άρθρο 32 του νόμου περί παράνομης μετανάστευσης του 2023, ο οποίος «εμποδίζει τους ανθρώπους που εισέρχονται παράνομα στη χώρα να αποκτήσουν την ιθαγένεια» και συνεπώς αποδυναμώνει τη συνολική αντιμεταναστευτική πολιτική.
Ο Guardian που υποστηρίζει τους Εργατικούς σημείωσε: «Οι Εργατικοί ξεφορτώνονται τον νόμο των Τόρις που υποτίθεται ότι θα εμπόδιζε τους ανθρώπους που φτάνουν με μικρές βάρκες να ζητούν άσυλο. Αλλά το να σου χορηγείται άσυλο δεν είναι το ίδιο με το να αποκτάς την ιθαγένεια, και το Υπουργείο Εσωτερικών ταυτόχρονα αυστηροποιεί τις οδηγίες για να καταστήσει δυσκολότερο -στην πραγματικότητα, σχεδόν αδύνατο- για τους αφιχθέντες με μικρά σκάφη να διεκδικήσουν την ιθαγένεια».
Πάνω από 70.000 άνθρωποι που έχουν ήδη υποβάλει με επιτυχία αίτηση ασύλου θα αποκλείονται πλέον από το να διεκδικήσουν τη βρετανική υπηκοότητα, σε μια σημαντική επίθεση στο διεθνές δίκαιο που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Το άρθρο 31 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες του 1951 αναφέρει: «Τα συμβαλλόμενα κράτη δεν επιβάλλουν κυρώσεις στους πρόσφυγες, λόγω της παράνομης εισόδου ή παρουσίας τους».
Ο κορυφαίος δικηγόρος στον τομέα της μετανάστευσης Κόλιν Γέο σημείωσε ότι η πολιτική των Εργατικών «δημιουργεί μια κατηγορία ατόμων που αποκλείονται για πάντα από την πολιτική ζωή, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ζουν εδώ. Είναι επίσης μια σαφής παραβίαση της σύμβασης για τους πρόσφυγες».
Η επίθεση της κυβέρνησης κατά των μεταναστών παρουσιάζει τη μετανάστευση ως μια μορφή «σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος» κατά του οποίου πρόκειται να αναπτυχθούν «τακτικές τύπου αντιτρομοκρατίας». Το νομοσχέδιο ορίζει τις εξουσίες του Διοικητή Ασφάλειας Συνόρων, ο οποίος ηγείται της Διοίκησης Ασφάλειας Συνόρων (BSC) που συστάθηκε πέρυσι, να απαιτεί τη συνεργασία από «συνεργαζόμενες υπηρεσίες», συμπεριλαμβανομένων της HMRC (εφορία και τελωνεία), του Υπουργείου Εξωτερικών, της Συνοριακής Δύναμης, της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος, της Υπηρεσίας Επιβολής της Μετανάστευσης και της αστυνομίας.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών (η Υπηρεσία Ασφαλείας, η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών, η GCHQ) και οι ένοπλες δυνάμεις υποχρεούνται επίσης να θεσπίσουν ρυθμίσεις συνεργασίας.
Το ίδιο το BSC έχει στελεχωθεί αρχικά με 300 υπαλλήλους και 100 ειδικούς ερευνητές, οι οποίοι έχουν αναλάβει να οικοδομήσουν ευρωπαϊκές και παγκόσμιες συνεργασίες για τη «αναζήτηση και εξουδετέρωση δικτύων λαθρεμπορίας ανθρώπων», ενώ παράλληλα κατευθύνουν όλο και περισσότερες υποθέσεις μέσω των δικαστηρίων.
Οι μετανάστες, ιδίως όσοι διασχίζουν τη Μάγχη και όσοι τους βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο στα περίπλοκα και απελπισμένα ταξίδια τους («διευκόλυνση της μετανάστευσης», εγκληματική ή μη), δαιμονοποιούνται ως κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.
Οι ρήτρες 13 έως 15 του νομοσχεδίου δημιουργούν νέα αδικήματα που στρέφονται κατά όσων προμηθεύουν «αντικείμενα για χρήση σε εγκλήματα μετανάστευσης», τα οποία επισύρουν ποινές έως και 14 ετών. Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει «προσφορά για προμήθεια ή παραλαβή εξαρτημάτων μικρών σκαφών και προμήθεια πλαστών εγγράφων ταυτότητας» ή «οτιδήποτε ουσίας» που δεν αφορά τρόφιμα, φάρμακα, στέγη ή εξοπλισμό διάσωσης.
Η ρήτρα 16 είναι ευρείας εμβέλειας, «ποινικοποιώντας τη συλλογή, καταγραφή, κατοχή, προβολή ή άλλη πρόσβαση μέσω του διαδικτύου σε πληροφορίες που ενδέχεται να είναι χρήσιμες» σε ένα πρόσωπο που οργανώνει ή προετοιμάζει ένα ταξίδι προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη είσοδο ή άφιξη», σύμφωνα με περίληψη του Δικτύου Ηλεκτρονικής Μετανάστευσης.
Εκτός από τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδρομές ταξιδιού, αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και στην αναζήτηση δελτίων καιρού, για το οποίο έγκλημα θα μπορούσε να επιβληθεί ποινή έως και πέντε ετών. Η ρήτρα 17 αναφέρει ότι αυτά τα «αδικήματα» θα ισχύουν για πράξεις που γίνονται «εντός ή εκτός» του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η ρήτρα 18 στοχεύει ειδικά στις «μη εξουσιοδοτημένες θαλάσσιες διελεύσεις» προς το Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας το αδίκημα της παράνομης εισόδου μέσω θαλάσσης από τη Γαλλία, το Βέλγιο ή τις Κάτω Χώρες και εάν «σε οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ της πρώτης αναχώρησης από την ξηρά και της άφιξης στην ξηρά στο Ηνωμένο Βασίλειο, προέβη σε πράξη που προκάλεσε ή δημιούργησε κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής σωματικής ή ψυχολογικής βλάβης σε άλλο πρόσωπο». Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράξεις των ίδιων των μεταναστών κατά την επιβίβαση σε σκάφος σε ρηχά νερά, και μπορεί, ή μπορεί και όχι, να αποκλείει τους γονείς των οποίων τα παιδιά βρίσκονται στο σκάφος. Δεν χρειάζεται να έχει προκληθεί πραγματική βλάβη.
Οι ρήτρες 19 έως 26 επεκτείνουν τις νομικές εξουσίες για την κατάσχεση, έρευνα και αποθήκευση δεδομένων από ηλεκτρονικές συσκευές, μετά από απόφαση του 2022, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών ενήργησε παράνομα όταν, το 2020, όλα τα κινητά τηλέφωνα που κατείχαν οι μετανάστες που έφταναν με πλοίο κατασχέθηκαν και ερευνήθηκαν. Αφού το νομοσχέδιο γίνει νόμος, οποιοσδήποτε αξιωματικός της υπηρεσίας μετανάστευσης ή της αστυνομίας μπορεί να κατάσχει με τη βία οποιαδήποτε συσκευή θεωρεί ότι μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να έχει εμπλακεί σε «αδίκημα διευκόλυνσης».
Σε μια ιδιαίτερα άθλια κίνηση, η ρήτρα 38 αρνείται σε άτομα που είναι θύματα δουλείας την αναγνώριση και υποστήριξη. Διατηρεί και ενισχύει τα αντιμεταναστευτικά μέτρα που εισήγαγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα οποία το Εργατικό Κόμμα, στην αντιπολίτευση, δήλωνε ότι αντιτίθεται.
Η συζήτηση στο Ουεστμίνστερ αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από κυβερνητικά στελέχη που επέμεναν ότι οι Εργατικοί ήταν πιο σταθερά και αποτελεσματικά εχθρικοί προς τους μετανάστες από τους Συντηρητικούς. Με την εγκατάλειψη του σχεδίου της κυβέρνησης Σουνάκ για την απέλαση των μεταναστών στη Ρουάντα, οι Εργατικοί, είπε ο Κούπερ, δέσμευσαν προσωπικό και πόρους για να αυξήσουν τις αναγκαστικές απελάσεις. Καυχιόνταν δε, για αύξηση 24% στις απελάσεις από τότε που ανέλαβαν την εξουσία, ενώ έχουν ήδη αναπτυχθεί νέοι βιομετρικοί έλεγχοι και μέτρα επιβολής κυρώσεων.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με πλειοψηφία 194 ψήφων. Μια χούφτα αδύναμων παρεμβάσεων από τους Εργατικούς και τους «ανεξάρτητους» αριστερούς, όπως ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που ζητούσαν ασφαλέστερες μεταναστευτικές οδούς, παραμερίστηκαν.
Οι Εργατικοί σκοπεύουν να δώσουν συνέχεια στο νομοσχέδιο διοργανώνοντας Σύνοδο Κορυφής για την ασφάλεια των συνόρων στα τέλη Μαρτίου, στο Lancaster House. Περίπου 40 χώρες, καθώς και διεθνείς οργανισμοί έχουν προσκληθεί σε μια επίδειξη των ακροδεξιών, αντιμεταναστευτικών και αντιδημοκρατικών διαπιστευτηρίων των Εργατικών. Μεταξύ αυτών θα είναι και η φασίστρια Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έχει επιβάλλει μερικά από τα πιο βίαια αντιμεταναστευτικά μέτρα στον πλανήτη – τα οποία ο Στάρμερ έχει επανειλημμένα αναφέρει ως πρότυπο για την κυβέρνησή του.