απαρτχάιντ B'Tselem ισραήλ παλαιστίνη Μπάιντεν ανθρώπινα δικαιώματα καθεστώς

«Καλωσόρισμα» Μπάιντεν στο Ισραήλ: «Κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι απαρτχάιντ»

Η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem υποδέχτηκε τον πρόεδρο τον ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναρτώντας γιγαντοαφίσες και ψηφιακές οθόνες στη Βηθλεέμ και τη Ραμάλα που έγραφαν: «Κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι απαρτχάιντ».

Ο Μπάιντεν επισκέπτεται αυτές τις ημέρες το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, σε μία προσπάθεια να εντείνει την επιθετικότητα των ΗΠΑ προς το Ιράν σε συνεργασία με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει αναιρέσει τις αποφάσεις του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και τη σύναψη των «Συμφωνιών του Αβραάμ» μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των μοναρχιών του Κόλπου. Παράλληλα, συνεχίζει την απόλυτη συμμαχία της χώρας του με το Ισραήλ χωρίς να αναγνωρίζει τα εγκλήματα που αυτό διαπράττει απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Ο Μπάιντεν δεν αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της B’Tselem ή άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, που κατέληξαν σε έκθεσή τους τον Ιανουάριο του 2021 ότι το Ισραήλ αποτελεί καθεστώς απαρτχάιντ. Το Ισραήλ χαρακτηρίστηκε στην έκθεση της B’Tselem ως «ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί νόμους, πρακτικές και οργανωμένη βία για να εδραιώσει την κυριαρχία μίας ομάδας έναντι μίας άλλης», δηλαδή ο ορισμός του καθεστώτος απαρτχάιντ στο διεθνές δίκαιο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, Χαγκάι Ελ-Αντ δήλωσε: «Η κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει καταλήξει σε μία επικαιροποιημένη συναίνεση, την οποία μοιράζονται ευρέως οι Παλαιστινιακές, Ισραηλινές και διεθνείς οργανώσεις, πως αυτή η πραγματικότητα συνιστά απαρτχάιντ. Η μία αμερικανική κυβέρνηση μετά την άλλη έχει συνεχίσει να στηρίζει το Ισραήλ με διεθνή υποστήριξη και ασυλία, επιτρέποντάς του να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να απαιτεί λογοδοσία. Οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν πως η περιοχή μεταξύ του Ιορδάνη ποταμού και της Μεσογείου θάλασσας κυβερνάται από ένα καθεστώς απαρτχάιντ, και να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στο Ισραήλ αναλόγως. Όταν αλλάξει αυτή η στάση — τότε θα αλλάξει και το καθεστώς».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ