Καλλιτέχνες στο πλευρό της οικογένειας του/της Ζακ/Zackie Oh

Πηγή: News Center

Ανοίγει η βεντάλια των ανθρώπων της τέχνης που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Οι καλλιτέχνες ζητούν δικαιοσύνη για τον/τη Ζακ/Zackie Oh» της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την οικονομική ενίσχυση του δικαστικού αγώνα για τη δικαίωση του/της Ζακ/Zackie Oh. Μετά την ανακοίνωση συμπαράστασης από δέκα καλλιτέχνες στις 21 Οκτωβρίου, τη μέρα έναρξης της δίκης, άλλοι δέκα εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου δηλώνουν τη στήριξή τους και ζητούν δικαιοσύνη για τον/τη Ζακ/Zackie Oh: Τάνια Τσανακλίδου, Magic de Spell, Κατερίνα Κυρμιζή, Πάνος Παπαιωάννου, Νίκος Σούλης & Πάνος Δρακόπουλος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Μάνος Κοντολέων, Γιάννης Τσαμαντάκης & Τα Πέρα Πλάσματα, Ελένη Καρακάση και Ντίνος Πετράτος.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, μέσω του συνδέσμου https://gogetfunding.com/justice-for-zak, ο οποίος συνδέεται ευθέως με την οικογένεια του/της Ζακ/Zackie Oh. Οποιοδήποτε ποσό είναι ευπρόσδεκτο.

Με τον καλλιτεχνικό συντονισμό του Αντώνη Μποσκοΐτη και τη σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Σούλη, δημιουργήθηκαν τα παρακάτω βίντεο σε συνδυασμό με τις απαντήσεις του καθενός και της καθεμιάς στο ερώτημα «γιατί αποφασίσατε να υποστηρίξετε αυτό τον σκοπό;»:

Τάνια Τσανακλίδου (Ερμηνεύτρια):

Ζακ, Ζάκι μου, Ζαχαρία μου.

Δεν σου ζητώ να μας συγχωρέσεις. Φτύσε μας καλύτερα από ψηλά.

Είμαστε μια κοινωνία τεράτων που φωτογραφίζει με απάθεια σκηνές δολοφονίας και βγάζει σέλφι συνεχώς, για να αποτυπώνει το “τίποτα” της άθλιας ύπαρξής μας. Ψηφίζουμε τέρατα ή δεν ψηφίζουμε καθόλου γιατί βαριόμαστε. Βλέπουμε συνεχώς τηλεόραση, άκριτα.

Εθιστήκαμε στη βία, θέλουμε κι άλλη, πιο πολύ αίμα, εκτρέφουμε στα σπίτια μας τα μικρά τερατάκια, τα κάνουμε σαν τα μούτρα μας, τα στέλνουμε σε σχολεία και δεν μας πειράζει καθόλου που γίνονται από νωρίς φασιστάκια και βασανιστές των άλλων παιδιών, των πιο αδύναμων, των διαφορετικών.

Magic de Spell (Rock συγκρότημα):

Ζητάμε δικαιοσύνη για το δημόσιο λιντσάρισμα και τη δολοφονία της διαφορετικότητας. Οι σύγχρονοι κυρ Παντελήδες, είτε ως εντεταλμένοι του συστήματος είτε από ρατσισμό και μισαλλοδοξία δεν υπολογίζουν τίποτα, ούτε την ανθρώπινη ζωή. Ο Ζακ Κωστόπουλος αποτελεί ένα ακόμη σύμβολο στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατερίνα Κυρμιζή (Τραγουδοποιός/Ερμηνεύτρια):

…για να μην κοιτάμε από την άλλη όταν επιτίθενται σε κάποιον. Δικαιοσύνη για τον Ζακ.

Πάνος Παπαϊωάννου (Ερμηνευτής):

Ίσες ελευθερίες, ίσα δικαιώματα, δικαιοσύνη για όλους.

Αξίες αδιαπραγμάτευτες.

Με τον θάνατο του Ζακ, βιώσαμε το σκοτάδι, είδαμε το πρόσωπο του τέρατος.

Ας μη συνηθίσουμε το πρόσωπο του τέρατος, ας κάνουμε αλήθεια μας, αυτό που είπε ο Ευριπίδης η Δικαιοσύνη βλέπει και στο σκοτάδι.

Ο Ζακ μας ένωσε, μας αφύπνισε, ο Ζακ νίκησε, ας νικήσουμε κι εμείς γι ‘αυτόν. Δικαιοσύνη, Δικαιοσύνη για τον Ζακ, Δικαιοσύνη για όλους μας.

Νίκος Σούλης (Σκηνοθέτης):

Συμμετέχω κι εγώ στην πρωτοβουλία συμπαράστασης στην οικογένεια του/της Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh. Γιατί δέν θέλω να παραμείνω ένας θεατής σιωπηλός απο το απέναντι πεζοδρόμιο. Γιατί πιο πολύ κι απ’ τους φονιάδες αυτούς που λένε “καλά του κάνανε” αντιμάχομαι. Γιατί γέμισε ο κόσμος μας “κυρ Παντελήδες”, και το όνειρο της ζωής μας πια μοιάζει με εφιάλτη…

Στο βίντεο που ακολουθεί, ένα βίντεο που φτιάξαμε με τον Πάνο Δρακόπουλο (Witness), ο Πάνος, λέει τα λόγια, τα λόγια που δεν χωράνε στα λόγια.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης (Συγγραφέας):

Το μυθιστόρημα “Το Παρτάλι” γράφτηκε πριν από είκοσι ακριβώς χρόνια. Είναι η ιστορία ενός παιδιού, που μεγαλώνει στην Κατοχή, στο Παγγαίο, στο βουνό, ντυμένο με κοριτσίστικα ρούχα. Είναι ένα ιδιαίτερο παιδί, που δίνει τους αγώνες του και καταλήγει στη Νέα Υόρκη, Drag Queen, στα club όπου αφηγείται την ζωή του, με κέφι και με έμπνευση.

Αφιερώνω ένα μικρό κομμάτι από “Το Παρτάλι” στην μνήμη του Ζακ. Ενός άλλου παιδιού που δεν πρόλαβε να μεγαλώσει. Που δεν πρόλαβε να μας αφηγηθεί τη ζωή του, όπως ακριβώς αυτός ήθελε…

Κάποιοι τον έπαψαν, τον δολοφόνησαν… Ένα μεγάλο κομμάτι, της σκοτεινής, συντηρητικής κοινωνίας…

Ζακ, αιωνία σου η μνήμη!

Μάνος Κοντολέων (Συγγραφέας):

Ένας νέος άνθρωπος κακοποιείται, και δολοφονείται μέρα μεσημέρι σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας.

Ένας ανίσχυρος άνθρωπος που

όμως σαν άτομο είχε το θάρρος να υπερασπίζεται την ταυτότητά του.

Πράξη αποτρόπαιης βίας,

που θα πρέπει πολύ σύντομα η δικαιοσύνη να τιμωρήσει παραδειγματικά τους θύτες.

Η απόφασή της θα πρέπει να είναι τέτοια,

ώστε οι αρχές του δυτικού πολιτισμού,

οι αρχές του διαφωτισμού,

και η έννοια του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση

να φωτίσουν -επιτέλους!- το σκοτάδι,

που απλώνεται παντού.

Γιάννης Τσαμαντάκης (Συνθέτης – Ποιητής):

Εγώ ο Γιάννης Τσαμαντάκης και το project μου “Τα Πέρα Πλάσματα”, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία συμπαράστασης για τη δική του Ζακ, ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την οικογένειά του, τον δύσκολο αυτό αγώνα που δίνει, και να ελπίσουμε ότι ο/η Ζακ θα είναι το τελευταίο θύμα αυτού του ρατσισμού που υπάρχει στην κοινωνία μας και κάποια στιγμή θα δούμε έναν κόσμο Ισότητας και Ελευθερίας Έκφρασης.

Ελένη Καρακάση (Ηθοποιός):

Δικαιοσύνη για τον Ζακ. Δικαιοσύνη για όλα αυτά τα παιδιά που θα μπορούσαν να είναι παιδιά μας. Ίσως αυτή η σκέψη, αλλάξει την προοπτική που βλέπουμε τα πράγματα.

Ντίνος Πετράτος (Ζωγράφος):

Υποχρέωση όλων μας να στεκόμαστε απέναντι στη βία απάνθρωπων φονιάδων.

Δικαιοσύνη για τον/την Ζακ /Ζackie Oh.

Στους μέχρι τώρα συμμετέχοντες, συμπεριλαμβάνονται ήδη οι Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Βίκυ Καρατζόγλου, Γιώργος Καρκάς, Σταμάτης Κραουνάκης, Σπύρος Μπιμπίλας, Πάνος Μπούσαλης, Γιώργος Νταλάρας, Πένυ Ξενάκη, Ναταλία Ρασούλη και Τέλλος Φίλης. Η δράση αυτή συμπαράστασης θα γίνει ένας πραγματικός μαραθώνιος, με ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή των ανθρώπων της τέχνης.

Μπορείτε να εγγραφείτε στο κανάλι στο YouTube ( https://www.youtube.com/c/loatkiplus ) ώστε να ενημερώνεστε άμεσα με τις νέες συμμετοχές της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήσετε στα κοινωνικά μας δίκτυα:

https://www.facebook.com/loatkiplus

https://instagram.com/loatkiplus

https://tiktok.com/@loatkiplus

«Σαν αποκορύφωμα κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων θα διοργανώσουμε μια μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση με την παρουσία κοινού, η οποία θα μεταδοθεί και από το διαδίκτυο με τη συμμετοχή τραγουδιστών, ηθοποιών και άλλων καλλιτεχνών.

Κοινός μας στόχος είναι η δικαίωση του/της Ζακ/Zackie Oh.

#ΔικαιοσύνηΓιαΤονΖακ #ΔικαιοσύνηΓιαΤηνZackieOh #loatkiplus», αναφέρει η ανακοίνωση.

 
 
inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ