Κάλεσμα συνεργασίας με τους Ζαπατίστας από τον πρόεδρο του Μεξικού

Πηγή: telesurenglish.net
O πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κάλεσε την Κυριακή τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό των Ζαπατίστας (EZLN) να αφήσει πίσω τις διαφορές, που έχουν μεταξύ τους, και να μην μάχονται πια με σκοπό να επιτευχθεί η ενότητα της χώρας.

«Σεβόμαστε το κίνημα των Zαπατίστας πάρα πολύ οπότε απευθύνουμε με σεβασμό μια αδερφική πρόταση να σταματήσουμε κάθε διαμάχη. Τέλος με τις διχόνοιες. Χρειάζεται να ενωθούμε», είπε ο Μεξικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικό, το προπύργιο του Ζαπατιστικού Στρατού για την Εθνική Απελευθέρωση.

Αργότερα πρόσθεσε ότι «όπως λέει εκείνη η στροφή του ύμνου της Τσιάπας: μακάρι να τελειώσει η μισητή εκδίκηση, μακάρι να τελειώσει η πικρία. Όλοι μαζί ενωμένοι σαν αδέρφια».

Οι Ζαπατίστας βρίσκονται εδώ και καιρό σε διαμάχη με τον Λόπες Ομπραδόρ. Από τη πρώτη φορά που έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2006, οι Ζαπατίστας διακήρυξαν την αντίθεση τους στον κεντροαριστερό υποψήφιο.

Τώρα, μετά την σαρωτική του νίκη στις εκλογές του 2018, οι Ζαπατίστας επανέλαβαν τη θέση τους δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν αντιπροσωπεύει την αλλαγή αλλά την συνέχεια».

Εν συνεχεία, οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν όταν ο Λόπες Ομπραδόρ ανέλαβε την εξουσία και ανακοίνωσε δύο κατασκευαστικά έργα που προκάλεσαν τη δημόσια κατακραυγή από τους Ζαπατίστας καθώς και την δημιουργία της Εθνικής Φρουράς με σκοπό να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές.

Το «τρένο των Μάγια», ένα έργο υποδομής μεγάλης κλίμακας που πρόκειται να ενώσει ολόκληρη την χερσόνησο του Γιουκατάν, έχει δεχτεί έντονη κριτική από ορισμένους τοπικούς οργανισμούς.  Ο Λόπες Ομπραδόρ κάλεσε σε εθνική διαβούλευση τον περασμένο Νοέμβρη και έλαβε το 89,9% των ψήφων υπέρ.

Ένα ακόμα ζήτημα που προκάλεσε την αντίδραση των Ζαπατίστας είναι η οδική σύνδεση του κόλπου του Μεξικού με τον Ειρηνικό ωκεανό με εμπορικούς σκοπούς.

«Δεν θέλουν να έχουμε τη γη για εμάς αλλά για τους τουρίστες. Για να έρχονται αυτοί και να έχουν τα μεγάλα τους ξενοδοχεία και τα ακριβά τους εστιατόρια», δήλωσε η ομάδα.

Και ενώ η ένταση αυξάνεται, ο Λόπες Ομπραδόρ δημοσίευσε την Κυριακή μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στη Τσιάπας το 1994 και δείχνει τον νυν πρόεδρο του Μεξικό δίπλα στον Υποδιοικητή Μάρκος και άλλα μέλη των Ζαπατίστας, προσθέτοντας μια λεζάντα που λέει«μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ