dse

«Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος» στο Τριανόν

Το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος» σηκώνει αυλαία την Πέμπτη 8 Ιουλίου στον κινηματογράφο Τριανόν, που θα φιλοξενήσει την παραγωγή για μερικές ακόμη προβολές στις 9, 10, 12, 13 και 14 Ιουλίου. Όλες οι προβολές θα ξεκινούν στις 21:00, ενώ θα υπάρχει γενική είσοδος 5 ευρώ.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας τον Φλεβάρη του 1945 ξεκινάει η περίοδος της Λευκής Τρομοκρατίας. Χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και οι οικογένειές τους κυνηγιούνται από κρατικούς και παρακρατικούς σχηματισμούς. Εμπρησμοί σπιτιών, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες, φυλακίσεις και εξορίες δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό εξωθώντας τους καταδιωκόμενους να ανέβουν στο βουνό συγκροτώντας εκεί ομάδες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη μαγιά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Πρόκειται για έναν επαναστατικό στρατό, όπου οι γυναίκες συμμετέχουν μαζικά και ουσιαστικά, από τις μάχες μέχρι την ισότιμη λήψη αποφάσεων. Νέες κοπέλες κυρίως από αγροτικές περιοχές, μεγαλωμένες στο περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας και της υπαίθρου, έχοντας όμως την παρακαταθήκη των αγώνων της Κατοχής συμμετέχουν και χειραφετούνται μέσα από τον αγώνα του ΔΣΕ.

Στο ντοκιμαντέρ Καινούργιος Ουρανός οι μαχήτριες του ΔΣΕ αφηγούνται. Γυναίκες διωκόμενες, γυναίκες που συνειδητά επιλέγουν να πολεμήσουν, γυναίκες επιστρατευμένες, συνθέτουν το βιωματικό ψηφιδωτό ενός εμφυλίου πολέμου. Ενός πολέμου που εμπεριέχει την οδύνη, αλλά και την αυταπάρνηση και την ελπίδα της εφόδου προς τον ουρανό.

O «Καινούργιος Ουρανός» είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ το οποίο θέτει ως στόχο του να εξερευνήσει μια σημαντική περίοδο, αυτή μεταξύ 1945 και 1949, μέσα από τη σκέψη γυναικών οι οποίες αγωνίστηκαν με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Πρόκειται για έρευνα ιστορικών γεγονότων που αποτυπώνονται στον κινηματογραφικό φακό μέσω της προφορικής ιστορίας.

Η καταγραφή των εμπειριών των πρωταγωνιστριών μέσα από τη «ζωντανή» αφήγηση μπροστά στην κάμερα είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους, καθώς αναδεικνύονται άγνωστες πληροφορίες γύρω από τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια πόρτα του διαλόγου μεταξύ του χθες και του σήμερα, του παρόντος και του μέλλοντος προσεγγίζοντας τα ιστορικά γεγονότα από τον πυρήνα τους (εν προκειμένω τις ίδιες της μαχήτριες του ΔΣΕ).

Ο σκηνοθέτης  Γιάννης Ξύδας που μετρά στο ενεργητικό και μια άλλη ταινία τέτοιου είδους, τους «Παρτιζάνους των Αθηνών», οι οποίοι συμμετείχαν στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μαζί με την ομάδα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, ταξίδεψαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χάρη στην οικονομική και υλική στήριξη του κοινού καθώς πρόκειται για ένα εκ ολοκλήρου αυτοχρηματοδοτούμενο πρότζεκτ.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της εκδήλωσης και στην επίσημη σελίδα του ντοκιμαντέρ στο facebook εδώ και εδώ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ