Του Άρη Χατζηστεφάνου
Από το μεσημέρι του Σαββάτου φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και δεκάδες λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να αναπαράγουν μαζικά την πληροφορία ότι η σύλληψη της Ευας Καϊλή επιτεύχθηκε χάρη στην υποκλοπή των τηλεφωνικών της συνδιαλέξεων. Το μήνυμα που έστελνε ο μηχανισμός της ΝΔ ήταν σαφές όσο και απελπιστικά παιδαριώδες: «είδατε που χρειάζονται οι υποκλοπές για να πιάνουμε τους κακούς;».
Θα εξετάσουμε την υπόθεση σε δυο στάδια. Καταρχήν από που προέκυψε η πληροφορία και δεύτερον πως την χρησιμοποίησε ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μητσοτάκη.
Καταρχήν αναζητώντας σχετικές πληροφορίες σε διεθνή και κυρίως σε βελγικά ΜΜΕ δεν βρήκαμε καμία αναφορά σε τηλεφωνικές υποκλοπές. Σε δεκάδες ελληνικά μέσα όμως κυκλοφορούσε αυτούσια η εξής φράση: «Σύμφωνα με πηγές… η βελγική αστυνομία χρησιμοποίησε σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ των οποίων και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις».
Αν γκουκλάρετε τη φράση θα δείτε ότι υπάρχει copy paste σε δεκάδες ελληνικά site όπως το Πρώτο Θέμα, τα Παραπολιτικά, ο Ελεύθερος Τύπος, το Newsbeast, το Star κ.ά. Τι καταλαβαίνουμε όμως όταν βλέπουμε μια φράση να επαναλαμβάνεται αυτούσια σε δεκάδες ΜΜΕ χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή; Όπως εξηγούμε με ανάλογα παραδείγματα και στο το βιβλίο Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση ξέρουμε ότι έφτασε στις αίθουσες σύνταξης με έναν από τους παρακάτω τρόπους: από δελτίο Τύπου κάποιας εταιρείας, από non paper της κυβέρνησης ή από το Αθηναϊκό Πρακτορείο (το οποίο ελέγχεται από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου).
Το πρόβλημα εδώ δεν είναι αν η πληροφορία είναι αληθής ή ψευδής αλλά πως ένα άσχετο και ασήμαντο στοιχείο χρησιμοποιείται για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Προφανώς, αφού έχουμε να κάνουμε με υπόθεση οικονομικής απάτης είναι πολύ πιθανό οι βελγικές αρχές να παρακολουθούσαν και το τηλέφωνο της Καϊλή (θα δούμε στη συνέχεια γιατί αυτό είναι άσχετο με τα επιχειρήματα της ΝΔ). Αυτή η πληροφορία όμως α) δεν προκύπτει από καμία ξένη πηγή και β) είναι εντελώς ασήμαντη για να γίνει τίτλος. Αν όμως γκουγκλάρετε τη φράση «Η βελγική αστυνομία παρακολουθούσε τα τηλέφωνα…» θα δείτε ότι επαναλαμβάνεται verbatim στον τίτλο πολλών ελληνικών ΜΜΕ.
Η συνέχεια της υπόθεσης δόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου οι γνωστότεροι λογαριασμοί που στηρίζουν τον Μητσοτάκη (ανώνυμα τρολ, διορισμένοι μετακλητοί πρώην δημοσιογράφοι αλλά και επώνυμα στελέχη της ΝΔ) προωθούσαν μαζικά και συντεταγμένα την πληροφορία περί της παρακολούθησης του τηλεφώνου της Καϊλή. Έτσι έστηναν το αφήγημα ότι α) οι υποκλοπές είναι απαραίτητες β) όποιος τις καταδικάζει έχει κάτι να κρύψει (το γνωστό επιχείρημα της χούντας που συγκινεί κάθε γνήσιο στέλεχος της ΝΔ) και γ) ότι ίσως και η σύλληψη της Καϊλή να έγινε χάρη στις υποκλοπές του κινητού του Ανδρουλάκη !!! (μερικά παραδείγματα στο τέλος του κειμένου)
To γιατί αυτοί οι συλλογισμοί είναι επιεικώς παράλογοι ανέλαβε να εξηγήσει ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος (e-lawyer) στο λογαριασμό του στο Twitter. Αξίζει να διαβάσετε όλο το συλλογισμό του μέσω του οποίου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «δεν είναι καθόλου “το ίδιο πράγμα” να παρακολουθεί το κράτος έναν πολιτικό για “λόγους εθνικής ασφάλειας” με το να παρακολουθούν οι διωκτικές αρχές έναν πολιτικό για την διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».
Διαφαίνεται απόπειρα σύγχυσης της υπόθεσης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και της υπόθεσης της Εύας #Καϊλή, ενώ είναι πασίγνωστο ότι το θέμα διαφοροποιείται νομικά για έναν θεμελιώδη λόγο:
— Sotiropoulos (@Sotiropoulos) December 10, 2022
Τι παρατηρούμε λοιπόν στην περίπτωση της φερόμενης υποκλοπής των συνδιαλέξεων της Καϊλή: Μια ασήμαντη ή/και ανεπιβεβαίωτη πληροφορία διοχετεύεται από δημοσιογραφικά κανάλια που ελέγχονται από την κυβέρνηση, στη συνέχεια γιγαντώνεται από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και από εκεί περνά σαν σημαντική «είδηση» στα φιλοκυβερνητικά τρολ τα οποία αναλαμβάνουν να πουν όσα δεν μπορεί να πεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το πρόβλημα με την εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι όλο και συχνότερα αμφισβητεί τη νοημοσύνη του δικού της ακροατηρίου. Και αυτό σπάνια έχει αίσιο τέλος.