Και άλλοι έχασαν εκλογές αλλά δεν τα έβαλαν με τον λαό – του Άρη Χατζηστεφάνου

Του Αρη Χατζηστεφάνου

Όση απέχθεια και αν προκαλούν οι χυδαίοι πανηγυρισμοί της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές (το #ηρθε_και_ηταν_μεγαλη είναι πρώτο trend στο Twitter) οι αντιδράσεις του επικοινωνιακού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που αναπαράγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι εξίσου αποκρουστικές και συχνά ιδιαίτερα εχθρικές προς τη δημοκρατία. Κυρίως όμως είναι βαθύτατα μη αριστερές.

Ας δούμε και ας σχολιάσουμε μερικά πραγματικά παραδείγματα, τα οποία θεωρούμε ενδεικτικά.

Αυτοί που δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, διαβάσαμε σε ένα post “είναι η μεσαία και άνω τάξη με εισόδημα άνω των 30.000, που είδε τον ΕΦΚΑ να αυξάνεται, είναι οι άνθρωποι που κρίνουν με βάση το συμφέρον, το χρήμα, χωρίς καμία ιδεολογία”.

To σχόλιο υπονοεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα ενώ όσοι δεν τον ψήφισαν ενδιαφέρονται για το χρήμα και όχι την ιδεολογία. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει φυσικά ότι οι φτωχοί ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και οι πλούσιοι όχι.
Το βασικό πρόβλημα όμως του συγκεκριμένου σχολίου είναι η αφ’ υψηλού αντίληψη ότι ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να σκέφτεται το χρήμα και να κινείται με βάση την ιδεολογία. Αλήθεια, σε αυτό το κόμμα δεν διάβασαν ποτέ τον Μπρεχτ όταν τους έγραφε τις παρακάτω γραμμές;
“Οι εποχές της άκρας καταπίεσης είναι τις πιο πολλές φορές εποχές, όπου γίνεται λόγος για μεγάλα και υψηλά πράγματα. Χρειάζεται θάρρος, για να μιλάς σε τέτοιες εποχές για πράγματα τόσο μικρά και ταπεινά, όπως το φαΐ και η στέγη των εργαζομένων”

Και ποια ακριβώς ήταν η “ιδεολογία” του ΣΥΡΙΖΑ την οποία δεν κατάλαβε ο κόσμος; Η στήριξη στα εγκλήματα του Ισραήλ; Η προσπάθεια πώλησης όπλων στη Σ.Αραβία για να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη; Η απόλυτη ταύτιση με τις ΗΠΑ του Τραμπ και η μετατροπή της Ελλάδας σε μια μεγάλη στρατιωτική βάση; Η αποχή από τις ψηφοφορίες για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων στον ΟΗΕ; Η τυφλή στήριξη στο ευρώ και στην ευρωζώνη;

Το δεύτερο σχόλιο, το οποίο παίρνει χαρακτηριστικά πανδημίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοψίζεται στην παρακάτω φράση: “Όταν ένας λαός, επαναφέρει στην εξουσία αυτούς που επι 40 χρόνια του διέλυσαν την ζωή, του κατέστρεψαν τα ταμεία, του λήστεψαν τις οικονομίες & έφαγαν μέχρι & τα πόμολα, κάτι δεν πάει καθόλου μα καθόλου καλά!”.

Το σχόλιο υπονοεί καταρχάς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος θεσμοθέτησε τη λιτότητα μέχρι το 2060 και διατήρησε την Ελλάδα σε μηχανισμούς της ευρωζώνης που συνεχίζουν να αυξάνουν το χρέος), επιδιόρθωσε τις αδικίες των μνημονίων. Κάτι που ο αχάριστος λαός δεν καταλαβαίνει.
Μήπως δεν το καταλαβαίνει γιατί τα παιδιά του είναι και θα παραμείνουν στο εξωτερικό και οι υποτιθέμενες βελτιώσεις στην οικονομία δεν αντικατοπτρίζονται στην τσέπη του; Αλά είπαμε δεν πρέπει να κοιτάμε την τσέπη… μόνο την “ιδεολογία”.

Το δεύτερο στοιχείο του σχολίου υπονοεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κάτι διαφορετικό από τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας. Ας δούμε λοιπόν ποίοι από αυτούς που μας κυβερνούσαν εδώ και 40 χρόνια πέρασαν ή βρίσκονται σταθερά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (την λίστα είχε παρουσιάσει στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γι’ αυτό κάποιοι, εύλογα, ίσως δεν έδωσαν την απαραίτητη σημασία):

Νίκος Κοτζιάς (σύμβουλος Γ. Παπανδρέου), Παναγιώτης Κουρουμπλής (πρώην υπουργός και βουλευτής ΠΑΣΟΚ), Χρήστος Σπίρτζης (γραμματέας Οργανωτικού ΠΑΣΟΚ), Μάρκος Μπόλαρης (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Υγείας), Θ. Τζάκρη (πρώην υπουργός επί ΓΑΠ), Δημήτρης Μάρδας (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ), Αντώνης Κοτσακάς (πρώην υπουργός ΠΑΣΟΚ), Μυρσίνη Ζορμπά (πρώην ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ), Θόδωρος Παραστατίδης (πρώην βουλρυτής ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Μιχελογιαννάκης (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ), Πάνος Καμμένος (πρώην βουλευτής ΝΔ), Παν. Σγουρίδης (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ)
Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (πρώην βουλευτής ΝΔ), Ελενα Κουντουρά (πρώην βουλευτής ΝΔ), Κατερίνα Παπακώστα (πρώην βουλευτής ΝΔ), Γιάννης Μυλόπουλος (πρώην τομεάρχης ΠΑΣΟΚ), Αννα Βαγενά (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ)

Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι αποτελεί ένα ακόμη καθεστωτικό κόμμα το οποίο ηττήθηκε στις ευρωεκλογές, όπως συνέβη σε πολλές ακόμη χώρες. Το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθεί να δηλώνει αριστερό και ριζοσπαστικό προκαλώντας τεράστια καταστροφή στην Ελληνική Αριστερά. Ίσως την μεγαλύτερα από τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

Υ.Γ: Ίσως αυτό το tweet να συνοψίζει καλύτερα από όλα τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Προτιμάτε την (αληθινή) δεξιά από εμάς που σας παίζουμε και το Μπέλα Τσάο στα φεστιβάλ. Αχάριστοι.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ