Λαπαβίτσας ευρώ

Κ. Λαπαβίτσας: Δεν «περπατάει» η Ευρώπη με τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες

Τη διαγραφή των δημόσιων χρεών που παρακρατεί η ΕΚΤ, για να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού, ζητούν πάνω από 100 οικονομολόγοι με ανοικτή επιστολή τους προς την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ανάμεσα στους οικονομολόγους που υπογράφουν κι ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος μιλώντας στον 98.4 και τον Γιώργο Σαχίνη επισήμανε πως υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες δεν «περπατάει» η Ευρώπη.

Αιχμηρός εμφανίστηκε και για τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία θα έπρεπε να είναι περισσότερο διεκδικητική.

Η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού είναι «αδιανόητη» καθώς θα αποτελούσε «παραβίαση της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών», υπογράμμισε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο φύλλο της Journal du Dimanche η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αυτός ο κανόνας αποτελεί μια από τις κολόνες των θεμελίων του ευρώ», εξήγησε η κυρία Λαγκάρντ στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα. «Αν η ενέργεια που ξοδεύεται για να ζητείται η ακύρωση χρέους από την ΕΚΤ αφιερωνόταν στον διάλογο για την αξιοποίηση του χρέους, αυτό θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο! Για ποιο πράγμα θα γίνουν δημόσιες δαπάνες; Σε ποιους τομείς του μέλλοντος θα επενδύσουμε; Αυτό είναι το ουσιώδες σήμερα», πρόσθεσε η άλλοτε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας και μετέπειτα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ανέλαβε την προεδρία της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Πηγή: Νέα Κρήτη

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ