κούνεβα θειικό οξύ μονή πετράκη

Κ. Κούνεβα: «Γιατί πωλείται διαδικτυακά το βιτριόλι;»

Σε παρέμβαση της έπειτα από την επίθεση με βιτριόλι σε ιερείς στη Μονή Πετράκη, η πρώην ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, θύμα και η ίδια επίθεσης με την άκρως καυστική ουσία, θέτει καίρια ερωτήματα σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση του θειικού οξέως στη χώρα μας.

Σημειώνει πως το θειικό οξύ είναι μία από τις ουσίες των οποίων η κυκλοφορία και αγορά/προμήθεια ελέγχεται εδώ και χρόνια αυστηρά από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο ευρωπαϊκός Κανονισμός REACH, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2021 τέθηκε σε ισχύ και νέος κανονισμός. Υπογραμμίζει επίσης πως «τόσα χρόνια η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει την ουσιαστική εφαρμογή της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας και επιθέσεις γίνονται ξανά και ξανά».

Αναλυτικά η πλήρης παρέμβαση της Κωνσταντίνας Κούνεβα:

Κωνσταντίνα Κούνεβα: «Γιατί δεν εφαρμόζεται Κανονισμός REACH στην Ελλάδα;»

Δηλώσεις κι ερωτήσεις της Κωνσταντίνας Κούνεβα  με αφορμή την επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη.

Είναι πολύ οδυνηρό να συνειδητοποιούμε κάθε φορά που γίνεται επίθεση με βιτριόλι ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να απαγορευτεί ή έστω να περιορισθεί η δυνατότητα ελεύθερης διάθεσης του θειικού οξέος στην αγορά.

Τόσα χρόνια η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει την ουσιαστική εφαρμογή της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας και επιθέσεις γίνονται ξανά και ξανά. Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι το βιτριόλι είναι χημικό όπλο και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της ελεύθερης διάθεσής του στο ευρύ κοινό;

Το θειικό οξύ -βιτριόλι- είναι μία από τις ουσίες των οποίων η κυκλοφορία και αγορά/προμήθεια ελέγχεται εδώ και χρόνια αυστηρά από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο ευρωπαϊκός Κανονισμός REACH. Επιπλέον, εκτός από τον Κανονισμό REACH, η Ε.Ε. έχει επίσης υιοθετήσει τον Κανονισμό 2019/1148 ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2021 και προβλέπει την απαγόρευση της απόκτησης, κατοχής ή χρήσης πυκνού θειικού οξέος από το ευρύ κοινό, εκτός και αν οι δημόσιες αρχές έχουν χορηγήσει σχετική άδεια.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό δεν θα είναι πλέον δυνατή η απόκτηση θειικού οξέος και άλλων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών απλά και μόνο με την καταχώριση της συναλλαγής.

Ο νέος κανονισμός μειώνει τη διαθεσιμότητα πυκνού θειικού οξέος και άλλων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών στο ευρύ κοινό. Επιτρέπεται να πωλείται θειικό οξύ σε μέλη του ευρέος κοινού μόνο έως το ανώτατο όριο του 15 % κατά βάρος. Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να εφαρμόσουν καθεστώς αδειοδότησης. Στην περίπτωση αυτή, κατόπιν προσεκτικής εκτίμησης, μέλη του ευρέος κοινού θα μπορούσαν να λάβουν άδεια αγοράς, εισαγωγής, κατοχής ή χρήσης θειικού οξέος με ανώτατο όριο το 40 % κατά βάρος.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά το τελευταίο περιστατικό επίθεσης με βιτριόλι είναι:

– Γιατί πωλείται διαδικτυακά το θειικό οξύ -βιτριόλι- αφού απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία;

– Είχε άδεια αγοράς ο ιερέας που προμηθεύτηκε το υγρό;

– Αν διαπιστωθεί πως το υγρό που χρησιμοποιήθηκε ήταν περιεκτικότητας άνω των προβλεπόμενων ορίων, πώς το διέθεσε διαδικτυακά η επιχείρηση σε άτομο που δεν έχει συναφή επαγγελματική δραστηριότητα;

– Δεδομένων των συχνών τελευταίων επιθέσεων με βιτριόλι, εκτός από την αυστηροποίηση των ποινών, ποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει την ουσιαστική εφαρμογή της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας;

– Στις περιπτώσεις επιθέσεων με καυστικά υγρά, όπως το θειικό οξύ, τα θύματα έρχονται αντιμέτωπα με πολυέξοδες και συνεχείς επεμβάσεις αλλά και θεραπείες των οποίων τα έξοδα δεν καλύπτονται από ασφαλιστικούς φορείς. Δεν θα πρέπει να αλλάξει η σχετική πρόνοια και εκτός από τα έξοδα αποκατάστασης να καλύπτονται και θεραπείες, καθώς και η ψυχολογική στήριξη των θυμάτων και των συγγενών τους;

Κωνσταντίνα Κούνεβα, 30.6.2021

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ