Jo Di

Jo Di: «Καµία απάθεια στον εθνικισµό»

Συνέντευξη στο Χρήστο Αβραμίδη
Πηγή: prin.gr

«Ξεκάθαρη θέση απέναντι σε τέτοιου είδους συλλαλητήρια»

Ο εκφασισμός της πολιτικής ζωής, μετά τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, δεν γνωρίζει σύνορα όπως φαίνεται και από την περίπτωση του «Jo Di graphics», ο οποίος, παρότι ζει στο εξωτερικό, δέχεται απειλητικά και ομοφοβικά μηνύματα από οπαδούς της Χρυσής Αυγής.

Σαν να μην έφτανε αυτό, όταν ο γνωστός γραφίστας εξέθεσε δημόσια την επίθεση στα social media, το facebook μπλόκαρε τον λογαριασμό του για συνολικά 4+3 μέρες (27/1-3/2). Παρόλο που ήταν εμφανές, μετά τα δεκάδες μηνύματα αλληλεγγύης, ότι το θύμα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο ίδιος ο Jo Di. Το Πριν επικοινώνησε με τον γνωστό χρήστη των social media και είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία μαζί του.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα από το facebook, αυτό που ισχύει είναι πως το μέσο αφαιρεί δημοσιεύσεις που επιτίθενται σε άτομα με βάση τη φυλή τους, την εθνικότητά τους, την θρησκευτική τους ταυτότητα, τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, το φύλο ή την αδυναμία τους», μας λέει αρχικά. Όπως φαίνεται βέβαια από τη συγκεκριμένη ενέργεια του facebook, η γνωστή εταιρία, στη συγκεκριμένη τουλάχιστον περίπτωση, έδειξε μια… σαφή έλλειψη παρατηρητικότητας, αντίστοιχη αυτής που έδειξαν κάποιες άλλες αρχές στην Θεσσαλονίκη, όταν οι φασίστες πυρπολούσαν την κατάληψη Libertatia.

Έπειτα, όταν παρήλθε το τετραήμερο, ο Jo Di απέκτησε αρχικώς πρόσβαση στον λογαριασμό του, με μοναδική δυνατότητα αυτή του παρατηρητή. Έτσι του στερήθηκε κάθε πιθανότητα αλληλεπίδρασης με κάποιον χρήστη ή κάποια δημοσίευση και η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων σε άλλους λογαριασμούς. Κατά συνέπεια, αυτή η ενέργεια του facebook άφησε τον συγκεκριμένο λογαριασμό απροστάτευτο απέναντι σε φασιστικές απειλές και σχόλια, που βρίσκουν εύφορο έδαφος μέσα στο κλίμα των συλλαλητηρίων «για τη Μακεδονία». Παράλληλα, οι φασίστες είχαν τη δυνατότητα να συνεχίζουν να στέλνουν απειλητικά μηνύματα με τη μορφή σχολίων και σε άλλων δημοσιεύσεων.

Ο Jo Di μας διευκρινίζει: «Ενημερώθηκα ότι αυτή η διαδικασία θα κρατήσει άλλες τρεις μέρες πέραν των αρχικών τεσσάρων ημερών αποκλεισμού. Δεν είναι μονάχα ότι οι φασίστες μπορούν να αλωνίζουν χωρίς κανείς να απαντήσει ή να καταγγείλει το δηλητήριο που χύνουν. Είναι και ότι σε αυτές τις κρίσιμες μέρες, μας παίρνουν και ένα από τα λίγα όπλα που είχαν απομείνει στα χέρια μας. Η αντιπληροφόρηση μέσω του διαδικτύου έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος. Είναι αδιανόητο να απειλεί κάποιος τη ζωή σου και τη σωματική σου ακεραιότητα, να το δημοσιοποιείς και μετά να δέχεσαι μαζικές αναφορές από τα ίδια φασιστικά κέντρα με στόχο τη φίμωσή σου. Ο “αλγόριθμος” του facebook θέλει αρκετή δουλειά ακόμα για να φτάσει στο σημείο να εξυπηρετεί αυτό που βάσει των επίσημων δηλώσεων της πολυεθνικής είναι ο σκοπός του — δηλαδή η προστασία των χρηστών του μέσου έναντι επιθέσεων. Όταν, όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο δεν μπορούμε παρά να το καταγγείλουμε».

Και συνεχίζει ο Jo Di: «Τα ίδια –και με μεγαλύτερη ίσως ένταση– γεγονότα, είχαν συμβεί και στην περίπτωση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3, Στέλιου Νικητόπουλου, ο οποίος έπεσε επίσης θύμα απειλητικών μηνυμάτων και δημοσιευμάτων και το αποτέλεσμα ήταν να μπλοκαριστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ο δικός του λογαριασμός. Αυτή την ώρα, δεν μπορεί κανείς να μένει σιωπηλός και απαθής σε τέτοια γεγονότα. Είτε αυτά αφορούν τις διαδικτυακές επιθέσεις, είτε αφορούν σε επιθέσεις σε αυτο-οργανωμένους χώρους, είτε πολύ περισσότερο σε επιθέσεις που έχουν ως άμεσο στόχο τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα κάποιου. Αυτή την ώρα πρέπει να πάρουμε όλοι θέση. Σαφή και καθαρή θέση απέναντι σε τέτοιου είδους φασιστικές νοοτροπίες και πρακτικές, ξεκάθαρη θέση απέναντι σε κάθε είδους εθνικιστικά συλλαλητήρια».

«Στην αύξηση της φασιστικοποίησης της κοινωνίας συμβάλλουν με τον ίδιο τρόπο όλοι όσοι νομιμοποιούν ή –πολύ χειρότερα– στηρίζουν τέτοιου είδους διοργανώσεις. Από την κυβέρνηση (μέσω ΑΝ.ΕΛ.) μέχρι την αξιωματική αντιπολίτευση, από τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση (Χ.Α.) μέχρι την τελευταία φασιστική και εθνικιστική ομάδα της χώρας και από την εκκλησία μέχρι την Πλεύση Ελευθερίας. Δεν μπορεί κανείς να κλείνει τα μάτια, υποκρινόμενος πως τέτοιου είδους εθνικιστικές εξάρσεις δεν θα βλάψουν την κοινωνία», καταλήγει ο Jo Di.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ