Ιρλανδία ισραηλινοί εποικισμοί παράνομοι προσάρτηση Παλαιστίνη

Ιρλανδία: Η πρώτη χώρα της ΕΕ που καταδικάζει τους Ισραηλινούς εποικισμούς

Η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζει ότι το κτίσιμο Ισραηλινών εποικισμών στις Παλαιστινιακές περιοχές αποτελεί «de facto προσάρτηση», έπειτα από ψηφοφορία του Ιρλανδικού κοινοβουλίου την Τετάρτη σε πρόταση του κόμματος Sinn Fein.

Η πρόταση του Sinn Fein είχε τη στήριξη της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Ιρλανδίας, η οποία όμως απαίτησε να προστεθεί στην πρόταση όρος καταδίκης της «βίας από όλες τις πλευρές της σύγκρουσης», κάτι που το Sinn Fein αποδέχτηκε.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενεϊ είπε πως «χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς για το τι συμβαίνει και να το αποκαλέσουμε με το όνομά του» ως «de facto προσάρτηση», προσθέτοντας πως η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που δηλώνει κάτι τέτοιο και πως πρόκειται για μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα.

Ο υπεύθυνος Εξωτερικών του Sinn Fein είπε πως «δηλώνουμε ευθέως ότι το Ισραήλ δρα παράνομα υπό το διεθνές δίκαιο».

Μία δεύτερη πρόταση, που κατατέθηκε από το κόμμα Άνθρωποι Πάνω από τα Κέρδη (People Before Profit), και προέβλεπε την απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη στην Ιρλανδία, ολόκληρου του Ισραηλινού διπλωματικού σώματος στη χώρα και την επιβολή «ενός πλήρους πακέτου οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών κυρώσεων κατά του κράτους του Ισραήλ, παρόμοιων με αυτές που επιβλήθηκαν στο απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής», απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία 87 ψήφων έναντι 46.

Η απορριφθείσα πρόταση προέβλεπε τη διατήρηση των κυρώσεων και την προώθησή τους στην ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο «έως ότου ολόκληρο το Ισραηλινό σύστημα του απαρτχάιντ διαλυθεί και οι όλοι οι Παλαιστίνιοι απολαμβάνουν το δικαίωμα στην εθνική αυτοδιάθεση και πλήρη, ισότιμα δικαιώματα».

Το 2018, τα δύο σώματα του Ιρλανδικού νομοθετικού συστήματος είχαν υπερψηφίσει τον Νόμο Κατεχόμενων Περιοχών, ο οποίος θα απαγόρευε την εισαγωγή στην Ιρλανδία Ισραηλινών προϊόντων που παράγονται, έστω τμηματικά, στις κατεχόμενες Παλαιστινιακές περιοχές.

Δύο διαδοχικές Ιρλανδικές κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί να εγκρίνουν τον Νόμο Κατεχόμενων Περιοχών, λέγοντας αφενός ότι θα είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην Ιρλανδική οικονομία και αφετέρου ότι πιθανόν θα παραβίαζε το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του 2019, η Ιρλανδία εισάγει κάθε χρόνο προϊόντα από Ισραηλινούς εποικισμούς αξίας μεταξύ 500.000 και 1.500.000 €. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή του Νόμου Κατεχόμενων Περιοχών θα επηρέαζε τη λειτουργία πολλών αμερικανικών πολυεθνικών, που έχουν έδρα στην Ιρλανδία για φορολογικούς σκοπούς, καθώς αυτές θα έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ της εφαρμογής του ιρλανδικού Νόμου και της εφαρμογής της αμερικανικής νομοθεσίας κατά του μποϊκοτάζ.

Πηγές: The Irish Times, The Globe Post

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ