χρήση χημικών ΗΠΑ μήνυση περιβαλλοντικές οργανώσεις δακρυγόνα διαδηλώσεις

ΗΠΑ: Περιβαλλοντικές οργανώσεις μηνύουν το κράτος για τη χρήση χημικών σε διαδηλώσεις

Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέθεσαν μήνυση κατά του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και του επικεφαλής υπουργού Τσαντ Γουλφ, για την εκτεταμένη χρήση ενός «ευρύτατου οπλοστασίου» χημικών εναντίον διαδηλωτών του κινήματος Black Lives Matter στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Η μήνυση κατατέθηκε από το τμήμα της πολιτείας του Όρεγκον της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union – ACLU) εκ μέρους μιας σειράς περιβαλλοντικών οργανώσεων. Καταγγέλλει τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον από τη χρήση χημικών και άλλων όπλων κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Επιμελούς Ανδρείας», όπως ονομάστηκε από την κυβέρνηση Τραμπ η χρήση ομοσπονδιακών πρακτόρων του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας εναντίον διαδηλωτών στο Πόρτλαντ.

Ανάμεσα στα όπλα που αναφέρονται στη μήνυση είναι οι πλαστικές σφαίρες, το δακρυγόνο CS, το σπρέι OC (γνωστό και ως σπρέι πιπεριού) και οι χειροβομβίδες καπνού εξαχλωροαιθανίου. Οι τελευταίες ειδικά, έχουν αρχίσει εδώ και χρόνια να εγκαταλείπονται από τον αμερικανικό στρατό λόγω της τοξικότητάς τους. Μαζί με τον πυκνό καπνό, οι χειροβομβίδες αυτές εκλύουν χημικά που συνδέονται με βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες βλάβες στην ανθρώπινη υγεία, μεταξύ των οποίων η ναυτία, ο έμετος, βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το συκώτι και το νεφρό, και καρκίνος.

Οι μηνυτές χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς για το δακρυγόνο CS μία έκθεση του 2014, σύμφωνα με την οποία το αέριο έχει «σημαντική επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα». Η έκθεση επίσης αναφέρει πως νεοσύλλεκτοι του αμερικανικού στρατού που εκτέθηκαν σε αυτό είχαν σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένεια του αναπνευστικού. Η μήνυση αναφέρει συμπτώματα που συνδέονται με τη χρήση του αερίου CS, όπως οφθαλμικά τραύματα, χρόνιος πόνος, βήχας, εκφυλισμός των νευρικών κυττάρων και προβλήματα στην έμμηνο ρύση. Παραθέτει αποδείξεις πως «ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, το αέριο CS παρουσιάζει κίνδυνο για μη αναστρέψιμες ή άλλες σοβαρές, μακράς διάρκειας βλάβες στην ανθρώπινη υγεία».

Εκτός από τις βλάβες στην ανθρώπινη υγεία, η μήνυση αναφέρει και τις βλάβες στο περιβάλλον, καθώς αρκετά από τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι βλαβερά προς την υδρόβια ζωή. Μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν αναγνωρίσει «δακρυγόνο και άλλα χημικά πυρομαχικά να επιπλέουν στο ποτάμι Willamette», που βρίσκεται κοντά στο κέντρο του Πόρτλαντ όπου χρησιμοποιήθηκαν τα χημικά και στο οποίο καταλήγουν οι αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων.

Πηγή: the Intercept

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ