Μπλούμπεργκ φυλακισμένοι προεκλογική εκστρατεία

ΗΠΑ: Εκμετάλλευση φυλακισμένων από την προεκλογική εκστρατεία του Μπλούμπεργκ

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και πολυδισεκατομμυριούχος υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία, Μάικ Μπλούμπεργκ, χρησιμοποίησε εργαζόμενους φυλακισμένους για την πραγματοποίηση των τηλεφωνημάτων της προεκλογικής του εκστρατείας.

Μέσω ενός προμηθευτή, η καμπάνια «Μάικ Μπλούμπεργκ 2020» σύναψε συμβόλαιο με την εταιρεία τηλεφωνικών κέντρων ProCom, με βάση το Νιου Τζέρσεϋ, η οποία λειτουργεί τηλεφωνικά κέντρα στις πολιτείες του Νιου Τζέρσεϋ και της Οκλαχόμα. Δύο από τα τηλεφωνικά κέντρα στην Οκλαχόμα λειτουργούν μέσα σε πολιτειακές φυλακές. Σε τουλάχιστον μία από τις δύο φυλακές, φυλακισμένοι χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν τηλεφωνήματα εκ μέρους της προεκλογικής εκστρατείας του Μπλούμπεργκ.

Σύμφωνα με μία πηγή, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη υπό τον φόβο αντιποίνων, έγκλειστες στη φυλακή «Dr. Eddie Warrior Correctional Center», μια γυναικεία φυλακή ελάχιστης ασφαλείας με χωρητικότητα περισσότερων από 900 ατόμων, τηλεφωνούσαν στην Καλιφόρνια εκ μέρους του Μπλούμπεργκ. Οι έγκλειστες όφειλαν να αποκαλύπτουν στο τέλος των τηλεφωνημάτων ότι αυτά ήταν πληρωμένα από την εκστρατεία του Μπλούμπεργκ, αλλά όχι πως τα τηλεφωνήματα γίνονταν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπλούμπεργκ επιβεβαίωσε το γεγονός σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το The Intercept. «Δεν γνωρίζαμε για αυτό και δεν θα το επιτρέπαμε εάν το γνωρίζαμε», είπε η εκπρόσωπος του Μπλούμπεργκ, Julie Wood. «Δεν πιστεύουμε σε αυτήν την πρακτική και έχουμε πλέον διακόψει τη συνεργασία με τον συγκεκριμένο υπεργολάβο».

Η καμπάνια δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τη συμφωνία μεταξύ της ProCom και ενός μη ονομαζόμενου υπεργολάβου. Έπειτα από την έρευνα του The Intercept, η καμπάνια διέκοψε τη συνεργασία και είπε πως ζήτησε από τους προμηθευτές της να είναι πιο προσεκτικοί στο μέλλον στην αξιολόγηση των υπεργολάβων με τους οποίους συνεργάζονται.

«Η χρήση εργασίας φυλακισμένων αποτελεί μια συνεχιζόμενη εκμετάλλευση έγκλειστων ανθρώπων, που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία άλλη ευκαιρία για εργασία ή για να κερδίσουν χρήματα από αυτήν που τους δίνουν οι λειτουργοί των φυλακών», λέει ο Alex Friedmann, αρχισυντάκτης του Prison Legal News και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των φυλακισμένων.

Ο John Scallan, συνιδρυτής της ProCom, είπε πως η εταιρεία του πληρώνει 7,25 δολάρια την ώρα, δηλαδή τον ελάχιστο μισθό της πολιτείας της Οκλαχόμα, στην Υπηρεσία Φυλακών της πολιτείας, η οποία έπειτα πληρώνει τους φυλακισμένους που εργάζονται στα τηλεφωνικά κέντρα. Η ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Φυλακών δηλώνει ως ανώτατο μηνιαίο μισθό για τους φυλακισμένους τα 20 δολάρια τον μήνα, όμως ένα άλλο έγγραφο σημειώνει πως ο ανώτατος μισθός είναι τα 27,09 δολάρια ανά μήνα.

Ερωτηθείς εάν οι έγκλειστοι που εργάζονται για την ProCom έχουν αυτό το ανώτατο όριο στα συνολικά μηνιαία τους έσοδα, ο Scallan είπε ότι εισπράττουν πολύ υψηλότερους μισθούς. «Μπορώ να σας πω χωρίς αμφιβολία ότι αυτό [το όριο] δεν μας αφορά. Κάποιοι από αυτούς βγάζουν τόσα χρήματα μέσα σε μία ημέρα».

Η Υπηρεσία Φυλακών της Οκλαχόμα δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα να ξεκαθαρίσει αυτήν την ανακολουθία, ούτε απάντησε σε ερωτήσεις για τη συμφωνία μεταξύ της ProCom και της προεκλογικής εκστρατείας του Μπλούμπεργκ.

Μπαίνοντας αργά στον αγώνα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Μπλούμπεργκ έχει ρίξει εκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια για κατάληψη του Λευκού Οίκου, παρά τις ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Σύμφωνα με το Forbes, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης έχει αξία 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κερδίζοντας την πλειονότητα των χρημάτων του μέσω της εταιρείας οικονομικών πληροφοριών και ΜΜΕ που φέρει το όνομά του. Αφότου εισήλθε στον αγώνα για το χρίσμα τον περασμένο Νοέμβριο, η εκστρατεία του Μπλούμπεργκ έχει ήδη προσλάβει περισσότερους από 200 υπαλλήλους σε 21 πολιτείες και έχει ξοδέψει πάνω από 76 εκατ. δολάρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Το Newsweek υπολόγισε ότι ο Μπλούμπεργκ θα μπορούσε να ξοδέψει δισεκατομμύρια για την εκστρατεία του.

Η εργασία φυλακισμένων έχει χρησιμοποιηθεί σε ομοσπονδιακή εκλογική αναμέτρηση τουλάχιστον άλλη μία φορά. Το 1994, ο εκλιπών Ρεπουμπλικανός βουλευτής από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, Jack Metcalf, χρησιμοποίησε εργασία φυλακισμένων για τα τηλεφωνήματα της προεκλογικής του εκστρατείας και κατάφερε να εκλεγεί στο Κονγκρέσο, όπου υπηρέτησε τρεις θητείες.

Ο Friedmann λέει πως είτε η εκστρατεία του Μπλούμπεργκ γνώριζε για τη χρήση εργασίας φυλακισμένων από την ProCom, είτε όχι, είναι παρ’ όλα αυτά υπεύθυνη. «Είναι εντελώς πιθανό να μη γνώριζαν, αλλά είναι σαν να λέμε ότι οι εταιρείες ρουχισμού που φτιάχνουν τα προϊόντα τους στη νοτιοανατολική Ασία δεν γνωρίζουν ότι τα ράβουν 5χρονα. Δε θα έπρεπε να ξέρεις; Δε θα έπρεπε να έχεις μια ιδέα του τι συμβαίνει στην αλυσίδα προμηθευτών σου;»

Πηγή: The Intercept

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ