guaido

ΗΠΑ: Χαρίζουν τα κατασχεθέντα χρήματα της Βενεζουέλας στον Γκουαϊδό

Πηγή: Lucas Koerner – venezuelanalysis.com
Μετάφραση/Επιμέλεια: Ανδρέας Κοσιάρης

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα δίνουν στους εαυτούς τους μηνιαίο μισθό 5.000 δολαρίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press.

Δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης και τρεις βοηθοί του ηγέτη της, Χουάν Γκουαϊδό, επιβεβαίωσαν το ύψος των μισθών απαιτώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους, λόγω ανησυχιών ότι η αποκάλυψη θα δημιουργούσε περαιτέρω τριβές εντός των τάξεων της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση πληρωμής «κρύφτηκε» μέσα σε νομοσχέδιο που υπερψήφισαν την περασμένη εβδομάδα οι πιστοί στον Γκουαϊδό βουλευτές, το οποίο δημιουργεί ένα «Ταμείο Απελευθέρωσης» ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων για να παρασχεθούν μπόνους 100 δολαρίων για τρεις μήνες σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που μάχονται την πανδημία του κορονοϊού.

Περίπου 60.000 υγειονομικοί εργαζόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για το μηνιαίο επίδομα, το οποίο θα τους δοθεί ηλεκτρονικά μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας την οποία διαχειρίζεται ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πρόσβαση και να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα, καθώς η πλειοψηφία των συναλλαγών στη Βενεζουέλα γίνεται με μετρητά σε δολάρια ή με ηλεκτρονικές πληρωμές σε μπολιβάρ.

Όταν ανακοίνωσε το σχέδιο την περασμένη εβδομάδα, ο Γκουαϊδό δεν φανέρωσε ότι 13,6 εκατ. δολάρια, ή το 17% του ταμείου, προορίζεται για «την άμυνα και την ενδυνάμωση της εθνικής νομοθετικής εξουσίας και την κοινωνική προστασία των μελών της», χρήματα που θα πληρωθούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Ο Γκουαϊδό ανακήρυξε εαυτόν «προσωρινό πρόεδρο» τον Ιανουάριο του 2019, και αναγνωρίστηκε άμεσα από την Ουάσινγκτον, η οποία επέβαλλε πετρελαϊκό εμπάργκο και πάγωσε εκτιμώμενο ποσό 11,6 δισ. δολαρίων κρατικών χρημάτων της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανόμενων τραπεζικών λογαριασμών και της βασισμένης στις ΗΠΑ θυγατρικής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας, Citgo.

Σύμφωνα με το AP, το «Ταμείο Απελευθέρωσης» θα χρηματοδοτηθεί από χρήματα των παγωμένων κρατικών λογαριασμών της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ πρόσφατα μετακίνησε 342 εκ. δολάρια που ανήκουν στην Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας (BCV) από έναν παγωμένο λογαριασμό της Citibank σε έναν λογαριασμό στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεματικού της Νέας Υόρκης. Η αντιπολίτευση υπό τον Γκουαϊδό φέρεται να «ενέκρινε» το μέτρο, το οποίο η BCV αποκάλεσε «λεηλασία».

Το AP αναφέρει πως ένα επιπλέον 11 τοις εκατό των 80 εκατομμυρίων θα καλύψει τα έξοδα του διπλωματικού προσωπικού σε χώρες που αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό, ενώ άλλα χρήματα θα αφιερωθούν σε επικοινωνιακές δραστηριότητες και στη δικαστική συνεργασία στο εξωτερικό.

Το σχέδιο περιέχει επίσης διάταξη για να συμπεριληφθούν και οι αναπληρωτές βουλευτές της αντιπολίτευσης στο μισθολόγιο των 5.000 δολαρίων μηνιαίως.

Παρ’όλα αυτά, μένει να φανεί πόσοι ακριβώς από τους βουλευτές της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνικής Συνέλευσης θα λάβουν αυτούς τους μισθούς.

Ο Γκουαϊδό έχασε την προεδρία της Εθνικής Συνέλευσης τον Ιανουάριο, έπειτα από μία διάσπαση στις τάξεις της αντιπολίτευσης. Προχώρησε εγκαθιδρύοντας ένα παράλληλο κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή αναπληρωτών και εξόριστων βουλευτών, το οποίο διατηρεί τη στήριξη των ΗΠΑ, περιφερειακών συμμάχων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η διαφωνούσα παράταξη της αντιπολίτευσης που ηγείται επί του παρόντος της Εθνικής Συνέλευσης υπό τον πρόεδρό της Λουίς Πάρα, όπως και βουλευτές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, είναι πολύ πιθανό να μην συμπεριληφθούν στις πληρωμές. Ο Πάρα και άλλα μέλη της αντιπολίτευσης έγιναν δέκτες κυρώσεων αφότου ήρθαν σε ρήξη με τον Γκουαϊδό τον Ιανουάριο.

Ο Γκουαϊδό δεν έχει ακόμα πρόσβαση στα 80 εκατ. δολάρια, καθώς αναμένει την έγκριση της κυβέρνησης Τραμπ η οποία θα πρέπει να δώσει ειδική άδεια πρόσβασης στα χρήματα σε μία πενταμελή επιτροπή.

Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα μοιράσει χρήματα στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων 98 εκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο και 52 εκατομμυρίων τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας υπό τον Γκουαϊδό σημαδεύτηκε από σκάνδαλα διαφθοράς στο δεύτερο μισό του 2019. Οι απεσταλμένοι του ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Κολομβία αποκαλύφθηκε πως καταχράστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια «ανθρωπιστικής βοήθειας» που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για λιποτάκτες στρατιωτικούς, ενώ κατηγορίες διαφθοράς υπάρχουν και γύρω από την διαχείριση εκ μέρους της αντιπολίτευσης μιας πετροχημικής θυγατρικής της Βενεζουελάνικης εταιρείας πετρελαίου στην Κολομβία. Ο Γκουαϊδό δέχτηκε επίσης πυρά κριτικής έπειτα από τη δημοσίευση φωτογραφιών που τον έδειχναν να ποζάρει δίπλα στους διαβόητους Κολομβιανούς βαρώνους ναρκωτικών Λος Ραστρόχος.Δείτε το ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου και της Moviementa Productions για τη Βενεζουέλα, «Make the Economy Scream».

Make the economy scream from Moviementa Productions on Vimeo.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ