Ιαπωνία ΗΠΑ βάσεις αυξήσεις

ΗΠΑ: Χαράτσι δισεκατομμυρίων σε συμμάχους με αμερικανικές βάσεις

Υπέρογκες αυξήσεις στα χρήματα που λαμβάνει η Ουάσινγκτον από τις συμμαχικές χώρες στις οποίες διατηρεί βάσεις και στρατεύματα φέρεται να έχει ζητήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το νέο βιβλίο του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Στο βιβλίο του ο Μπόλτον ισχυρίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος εφαρμόζει τη στρατηγική διαπραγμάτευσης «το κόστος συν 50%», απειλώντας να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα αν χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα δεν αποδεχτούν να πληρώσουν.

Σύμφωνα με τον Μπόλτον, τον Ιούλιο του 2019 είχε συναντηθεί με τον Ιάπωνα ομόλογό του Σοτάρο Γιάτσι, για να του εξηγήσει για ποιον λόγο ο Τραμπ απαιτεί να πληρώσει η Ιαπωνία 8 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε έτος για μην αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Το 2019 η Ιαπωνία πλήρωσε περίπου 1,8 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ για αυτά τα στρατεύματα.

Βάσει της διμερούς συμφωνίας των δύο χωρών, περίπου 500.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην Ιαπωνία, όπου εδρεύει επίσης και ο 7ος αμερικανικός στόλος.

Εν μέσω διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ βρίσκεται και η Νότιος Κορέα, με δημοσιεύματα να αναφέρουν πως η Ουάσινγκτον ζητά ποσό 5 δισ. δολαρίων ως αποζημίωση για την παρουσία των στρατευμάτων της στη χώρα, από τα 870 εκατ. που είχαν συμφωνηθεί για το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με τον Μπόλτον, «εν τέλει μόνο ο Τραμπ ξέρει ποιο ποσό θα τον ικανοποιήσει», κάνοντας την υπόθεση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, που εκλέχθηκε προωθώντας τη «διαπραγματευτική δεινότητά» του, ξεκινά με εξωφρενικές απαιτήσεις για να λάβει τουλάχιστον περισσότερα χρήματα από τα προηγουμένως συμφωνηθέντα.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ διατηρούν δεκάδες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος συμμαχικών χωρών, για τις οποίες μπορείτε να ακούσετε μία παλαιότερη εκπομπή του INFO-WAR.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ