Χάρβαρντ

ΗΠΑ: Απέλασαν Παλαιστίνιο για κάτι που έγραψε φίλος του στο ίντερνετ

Καθώς όλοι οι πρωτοετείς του πανεπιστημίου Χάρβαρντ συρρέουν στους κοιτώνες τους, ο Ισμαήλ Μπ. Ατζάουι δε θα μπορέσει, προς το παρόν τουλάχιστον, να παρουσιαστεί στη σχολή του – απελάθηκε από το αεροδρόμιο της Βοστώνης.

Ο Ατζάουι, Παλαιστίνιος κάτοικος Λιβάνου, έφτασε στο αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστώνης την περασμένη Παρασκευή και απελάθηκε έπειτα από πολύωρη κράτηση και ανάκρισή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπηρεσίες μετανάστευσης του αεροδρομίου τον ξεχώρισαν από τους υπόλοιπους διεθνείς σπουδαστές, του έκαναν επίμονες ερωτήσεις για το θρήσκευμά του και τις λατρευτικές του συνήθειες στον Λίβανο, και κατέσχεσαν το κινητό τηλέφωνο και τον υπολογιστή του, ελέγχοντάς τα εξονυχιστικά επί πεντάωρο.

Έπειτα από την έρευνα των ηλεκτρονικών συσκευών, μία αξιωματικός της υπηρεσίας μετανάστευσης τον ανέκρινε για τη δραστηριότητα των φίλων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Απάντησα ότι δεν έχω δουλειά με τέτοιες δημοσιεύσεις και δεν έχω εγκρίνει, μοιραστεί ή σχολιάσει κάποια από αυτές. Της είπα ότι δε θα έπρεπε να θεωρηθώ υπεύθυνος για δημοσιεύσεις άλλων», έγραψε ο ίδιος και προσέθεσε, «Δεν έχω ούτε μία δημοσίευση που να ασχολείται με την πολιτική».

Τον Ιούνιο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέα σκλήρυνση της διαδικασίας ελέγχων στους αποδέκτες βίζας, που απαιτούσε να παραδώσουν οι ενδιαφερόμενοι τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η καταγγελία του Ατζάουι φέρνει στο φως τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, με τον φοιτητή να «τιμωρείται», όχι για όσα ο ίδιος εξέφρασε – κάτι που θα ήταν από μόνο του κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης – αλλά για πολιτικές απόψεις φίλων του.

Ο Ατζάουι βρίσκεται σε συνεννόηση με υπηρεσίες του πανεπιστημίου για να μπορέσει να αντιστρέψει την απόφαση ακύρωσης της βίζας του πριν την έναρξη του πανεπιστημιακού έτους στις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το 2017 δύο φοιτήτριες του Χάρβαρντ από το Ιράν είχαν επίσης απελαθεί, λόγω της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ για περιορισμούς στην είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών επτά, κυρίως μουσουλμανικών, χωρών. Χρειάστηκαν μήνες για να μπορέσουν οι δύο Ιρανές φοιτήτριες να επιστρέψουν στις σπουδές τους, με το Πανεπιστήμιο τότε να προειδοποιεί τους φοιτητές του από άλλες χώρες να μην αποχωρήσουν από τις ΗΠΑ.

Πηγή: The Harvard Crimson

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ