Συλληφθέντες διαδηλωτές στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ έλαβαν ως όρο αποφυλάκισης τη μη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις.
Είναι ελάχιστες οι φορές που θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη πρωτοτυπεί, όμως εκούσια ή ακούσια, φαίνεται πως οι δικαστικές αρχές του Πόρτλαντ, στο Όρεγκον των ΗΠΑ, αντιγράφουν απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων.
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τους όρους με τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι ο Αλέξανδρος Τιτκώβ και ο Θωμάς Λάλος, οι δύο καλλιτέχνες που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επίθεσης της ΕΛ.ΑΣ. σε αντιρατσιστική διαδήλωση στις 15 Ιουλίου, τους είχε απαγορευτεί όχι μόνο η πρόσβαση στην περιοχή των Εξαρχείων, αλλά και η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαδήλωση.
Πανομοιότυπος όρος φαίνεται πως επιβάλλεται κατά κόρον τα τελευταία 24ωρα και σε συλληφθέντες διαδηλωτές στο Πόρτλαντ. Όπως μεταδίδει η ProPublica, οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων συνελήφθησαν και κατηγορούνται για «ανυπακοή σε νόμιμη εντολή», δηλαδή ένα πταίσμα του αμερικανικού ποινικού κώδικα, αποφυλακίζονται έπειτα από αρκετές ώρες στα κρατητήρια, με τον όρο να μην συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις μέχρι τη δίκη τους.
Συλληφθέντες που αποφυλακίστηκαν στις 23, 24 και 27 Ιουλίου είδαν να προστίθενται τέτοιοι όροι, ακόμα και χειρόγραφα από τον τοπικό δικαστή.
Δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι στιγμής αν η επιβολή τέτοιων όρων είναι πρωτοβουλία των δικαστικών αρχών του Όρεγκον ή αποτελεί εντολή άνωθεν από τις ομοσπονδιακές δικαστικές αρχές.
Η κίνηση αυτή έχει δημιουργήσει αντιδράσεις για την αντισυνταγματικότητά της, καθώς αντιβαίνει στην Πρώτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος. Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Δικαιωμάτων (ACLU), μιλώντας στην ProPublica, χαρακτήρισε τον περιορισμό «κάπως ξεκαρδιστικά αντισυνταγματικό».
Κριτική που δεν φαίνεται να έχει γίνει στην αντίστοιχη απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων, τουλάχιστον όχι από τους «ξακουστούς» συνταγματολόγους της χώρας, παρά την αντίστοιχη προστασία που υποτίθεται πως παρέχει το Άρθρο 11 του ελληνικού Συντάγματος.