αντιεμβολιαστές κορονοϊός πανδημία ακρδοεξιά φασίστες ΗΠΑ ρόμπερτ κένεντι τζούνιορ
Ο διαβόητος αντιεμβολιαστής Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, σε στιγμιότυπο από την ομιλία του στη συγκέντρωση της Κυριακής.

ΗΠΑ: Αντιεμβολιαστές, φασίστες και πραξικοπηματίες σε κοινή πορεία

του Ανδρέα Κοσιάρη

Λίγες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε μέτρο στοχεύει στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Υπό τον τίτλο «Νικήστε τον εξαναγκασμό» (Defeat the Mandate) και με τη συνεχή προώθηση των ακροδεξιών ΜΜΕ όπως το Fox News, το συλλαλητήριο διοργανώθηκε λιγότερες από 48 ώρες έπειτα από την ακροδεξιά «Πορεία για τη ζωή» στην Ουάσινγκτον, που ένωσε μιλίτσιες όπως τους Proud Boys με τους ακτιβιστές κατά των εκτρώσεων.

Οι Proud Boys συμμετείχαν και στην αντιεμβολιαστική συγκέντρωση της Κυριακής. Εκεί βρέθηκαν και άλλες ακροδεξιές ομάδες που, όπως οι Proud Boys, έχουν μέλη που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Μερικά από τα συνθήματα στα πλακάτ των συγκεντρωμένων ήταν «Ελεύθερος να μολύνω άλλους» (“Free to Infect Others”), «Ο Τραμπ νίκησε» (“Trump Won”), «Τα εμβόλια είναι μαζικά βιολογικά όπλα» (“Vaccines are Mass Bio-Weapons”), «Αντισταθείτε στην ιατρική τυραννία» (“Resist Medical Tyranny”), «Ο Ιησούς είναι το εμβόλιό μου» (“Jesus is My Vaccine”) και «Όχι στον σοσιαλισμό» (“No Socialism”).

Ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα στον αντιεμβολιαστικό χώρο, ο Δρ. Ρόμπερτ Μαλόουν, που έχει αυτοτιτλοφορηθεί «εφευρέτης του mRNA» και ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ηγετική μορφή του «κινήματος» εδώ και δεκαετίες.

Όπως ήταν αναμενόμενο για μια στη φύση της ακροδεξιά συγκέντρωση, κυριάρχησαν προτάγματα αντισημιτικά και φιλοφασιστικά. Δύο μέρες πριν τη συγκέντρωση, ο Μαλόουν φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του δημοσιογράφου Τάκερ Κάρλσον στο Fox News. Όταν ο ακροδεξιός παρουσιαστής συνέκρινε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με τα εγκλήματα της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας και τα πειράματα των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μαλόουν συμφώνησε μαζί του και τον ευχαρίστησε για τη σύγκριση.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, αντίστοιχα, προχώρησε ακόμα παραπέρα τη σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος στην ομιλία του στη συγκέντρωση, λέγοντας ότι τα (περιορισμένα και ελλιπή στις ΗΠΑ) μέτρα για την ανάσχεση της φονικότερης πανδημίας των τελευταίων 100 χρόνων, είναι χειρότερα από την αντιμετώπιση των Εβραίων από τους Ναζί.

«Ακόμα και στη Γερμανία του Χίτλερ, μπορούσες να περάσεις τις Άλπεις προς την Ελβετία. Μπορούσες να κρυφτείς σε μια σοφίτα όπως έκανε η Αν Φρανκ», είπε ο διαβόητος αντιεμβολιαστής, χωρίς πιθανόν να αντιλαμβάνεται το πόσο βλακώδης είναι η σύγκριση.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το αντιεμβολιαστικό κίνημα συναντάται με την ακροδεξιά και τον αντισημιτισμό. Ο ίδιος ο Κένεντι Τζρ. είχε αψηφήσει τις απαγορεύσεις ταξιδιού και είχε ταξιδέψει στη Γερμανία για μία συγκέντρωση κατά των μέτρων την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Σε εκείνη τη συγκέντρωση, φασιστικές οργανώσεις είχαν εφορμήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο, υπό τα «στραβά μάτια» της αστυνομίας.

Άλλωστε και στην Ελλάδα, οι αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις κυριαρχούνται από ακροδεξιές εθνικιστικές και νεοναζιστικές ομάδες, σε αγαστή συνεργασία με παραθρησκευτικές οργανώσεις, αλλά και τη συμμετοχή αυτοαποκαλούμενων «αυτόνομων», που διοργανώνουν και εκδηλώσεις με τον προαναφερθέντα Ρόμπερτ Μαλόουν.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ