Είναι σωστό να χτυπάς ένα ναζιστή;

Μετά την επίθεση που δέχθηκε ο φιλοναζιστής πολιτικός του Alt-right Ρίτσαρντ Σπένσερ, χιλιάδες χρήστες του twitter αναρωτιούνται αν είναι σωστό να χτυπάς τους ναζιστές. Και μετά από λίγες μέρες, όταν κυκλοφόρησαν εικόνες που αποδεικνύουν ότι τα χτυπήματα στον Ρίτσαρντ Σπένσερ ήταν τελικά δύο, ο διαδικτυακός σχολιασμός αναζωπυρώθηκε.

Ορισμένοι υποστήριξαν ότι το χτύπημα είχε την ομορφιά της λεγόμενης χρυσής σπείρας ή χρυσής αναλογίας, η οποία χρησιμοποιείται σε διάσημα έργα τέχνης αλλά και στην αρχιτεκτονική.

Κάποιοι άλλοι βρήκαν ομοιότητες με διάσημους ήρωες κόμικ, όπως ο Κάπτεν Αμέρικα, οι οποίοι χτυπούσαν με τον ίδιο τρόπο τον Χίτλερ.

O Tim Heidecke μάλιστα πρόλαβε να γράψει και ένα τραγούδι το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Το θέμα δεν διέφυγε της προσοχής ούτε των New York Times που αφιέρωσαν ένα μακροσκελέστατο αφιέρωμα στο θέμα. Το ΝΥΤ magazine μάλιστα προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και έθεσε στους αναγνώστες του το εξής ερώτημα: Αν μπορούσατε να γυρίσετε πίσω στο χρόνο θα σκοτώνατε τον Χίτλερ όταν ήταν μωρό;

Το συγκεκριμένο ερώτημα αποτελεί ίσως την πιο αντιεπιστημονική προσέγγιση της ιστορίας καθώς αντιμετωπίζει την πορεία ενός ανθρώπου με τρόπο που δεν θα έκαναν ούτε πρωτόγονοι λαοί που πίστευαν στη μοίρα.

 

Θα ήταν καλύτερα εάν οι συντάκτες των ΝΥΤ διάβαζαν παλαιότερα άρθρα της εφημερίδας τους από το 1922 όταν οι NYT θεωρούσαν ότι ο Αδόλφος Χίτλερ δεν πίστευε πραγματικά όσα έλεγε εναντίον των Εβραίων. Ήταν άλλωστε η εποχή που αμερικανικές εταιρείες στήριζαν οικονομικά και στη συνέχεια εξόπλιζαν τις δυνάμεις του Χίτλερ.

Αντί να ρωτάνε λοιπόν του αναγνώστες τους εάν θα σκότωναν ένα μωρό θα ήταν καλύτερα να ρωτάνε τον εαυτό τους γιατί η εφημερίδα τους στήριζε έναν ναζιστή, όταν πλέον είχε αρχίσει να εκφράζει ανοιχτά τις θέσεις τους.

Όλη αυτή η συζήτηση βέβαια μπορεί να ακούγεται περίεργη σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου οι ναζιστές μπορούν να να πραγματοποιούν δημόσιες επιθέσεις με την ανοχή ή την στήριξη της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος. Αλλάς ας μην ξανανοίξουμε αυτή τη συζήτηση.

Το Info-war.gr είχε ασχοληθεί με το θέμα και στο παρελθόν (αν πρέπει να χτυπάμε τους φασίστες) αλλά σήμερα σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε ορισμένα από τα καλύτερα σχόλια για την επίθεση στον Σπένσερ.

https://twitter.com/jackherer20/status/823226545036754944

https://twitter.com/pushingit/status/822844397259751424

https://twitter.com/IRBFUK/status/824539305481826304?ref_src=twsrc%5Etfw
“Όταν προσπαθείς να διαδώσεις την κυριαρχία των λευκών, αλλά σε χτυπούν δημόσια και κατ’ επανάληψη λευκοί, μήπως πρέπει να κάνεις στροφή στην καριέρασου;”

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ