απορρίμματα, σκουπίδια, καύση

Ημέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στην καύση απορριμμάτων

Πηγή: Ηλίας Σμήλιος* – ΠΡΙΝ

Με όλο και πιο έντονους ρυθμούς προχωρά η οργάνωση της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης ενάντια στην καύση των απορριμμάτων, το Σάββατο 29 Μαΐου, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Αλιβέρι, Κρήτη, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, με το κοινό κείμενο των συνδιοργανωτριών περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων από όλη τη χώρα να προσυπογράφεται από πλήθος σωματείων και τοπικών κινήσεων.

Αξιοποιώντας την υγειονομική κρίση και συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει απροκάλυπτα στην εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων της «βιομηχανίας των απορριμμάτων», με την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη μαζική εισαγωγή της καύσης τους.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων μεγάλων μονάδων καύσης απορριμμάτων (Δυτική Μακεδονία, Αττική, Πελοπόννησος και Κρήτη) και η κατασκευή 43 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) με βασικό έργο, όχι την προώθηση της ανακύκλωσης και την παραγωγή κομπόστ, όπως ψευδώς δηλώνεται, αλλά την παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου SRF-RDF για καύση σε τσιμεντοβιομηχανίες είτε στις τέσσερις μονάδες καύσης.

Έτσι παίρνει μαζικά χαρακτηριστικά και γενικεύεται μια πολιτική που όπως ήδη φαίνεται από την εφαρμογή της καύσης στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ στον Βόλο έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, την υγεία και τη ζωή των κατοίκων, καθώς από την καύση απορριμμάτων απελευθερώνονται διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και επικίνδυνοι αέριοι ρύποι και παράγεται τοξική τέφρα που καταλήγει τελικά στην τροφική αλυσίδα.

Γι’ αυτό και σήμερα είναι πιο αναγκαίος από ποτέ ο συντονισμός της δράσης των τοπικών συλλογικοτήτων και ένα κίνημα που θα γράφει στις σημαίες του «Ούτε κάψιμο-ούτε θάψιμο»! Πραγματική απάντηση στο πρόβλημα δίνει η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και ταυτόχρονα μια άλλου τύπου διαχείριση με επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Και η σύγχρονη επιστημονική γνώση δίνει τη δυνατότητα, αντί για χωματερές ή μονάδες καύσης και ΜΕΑ, να υπάρξει ένα άλλο σύστημα, με δημόσιο χαρακτήρα και ενεργή συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό, με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

* μέλος Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων

Για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μπορείτε να παρακολουθήσετε και το ντοκιμαντέρ της Π.Ο.Ε – Ο.Τ.Α σε συνεργασία με την INFOWAR productions, με τίτλο: «Εργοστάσια Απορριμμάτων: το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ