Ο Ισραηλινός ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας Ιλάν Παπέ, που κατήγγειλε πως κρατήθηκε και ανακρίθηκε επί δύο ώρες από το αμερικανικό FBI όταν έφτασε την περασμένη Δευτέρα στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ

Ιλάν Παπέ: Ανάκριση σε αμερικανικό αεροδρόμιο καταγγέλλει ο ιστορικός

Ο Ισραηλινός ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας Ιλάν Παπέ κατήγγειλε πως κρατήθηκε και ανακρίθηκε επί δύο ώρες από το αμερικανικό FBI όταν έφτασε την περασμένη Δευτέρα στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ, όπου επρόκειτο να δώσει σειρά από ομιλίες με τη στήριξη μεταξύ άλλων οργανώσεων όπως η εβραϊκή Jewish Voice for Peace.

Ο Παπέ, γνωστός μεταξύ άλλων για τη στήριξή του στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και για την κριτική του στις πολιτικές απαρτχάιντ, εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας του κράτους του Ισραήλ, περιέγραψε σε ανάρτηση στο Facebook την κατάσχεση και αντιγραφή του περιεχομένου του κινητού του τηλεφώνου, αλλά και εξωφρενικά ερωτήματα από τους δύο πράκτορες που τον ανέκριναν.

Το επεισόδιο μαρτυρά ξανά την ένταση της ανάγκης ελέγχου και λογοκρισίας όσων αντιτίθενται στη γενοκτονία που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα σε ολόκληρο το Δυτικό στρατόπεδο. Όπως τονίζει ο Παπέ, σε συνδυασμό με πρόσφατα πιο έντονα περιστατικά λογοκρισίας σε ακαδημαϊκούς στην Ευρώπη, τέτοιες πράξεις «μυρίζουν σκέτο πανικό και απελπισία ως αντίδραση στο γεγονός ότι το Ισραήλ θα γίνει πολύ σύντομα κράτος παρίας με όλες τις συνέπειες ενός τέτοιου καθεστώτος».


Διαβάστε μετάφραση της ανάρτησης του Ιλάν Παπέ:

«Γνωρίζατε ότι 70χρονοι καθηγητές ιστορίας απειλούν την εθνική ασφάλεια της Αμερικής;

Έφτασα τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ και με πήραν για μια δίωρη έρευνα από το FBI, ενώ μου πήραν και το τηλέφωνό μου.

Η ομάδα των δύο ανδρών δεν ήταν προσβλητική ή αγενής, θα πρέπει να πω, αλλά οι ερωτήσεις τους ήταν πραγματικά εκτός κόσμου!

είμαι υποστηρικτής της Χαμάς; θεωρώ τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα γενοκτονία; ποια είναι η λύση στη «σύγκρουση»; (σοβαρά αυτά είναι που με ρώτησαν!)

ποιοι είναι οι Άραβες και μουσουλμάνοι φίλοι μου στην Αμερική… πόσο καιρό τους γνωρίζω, τι είδους σχέση έχω μαζί τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τους παρέπεμψα στα βιβλία μου, και σε ορισμένες περιπτώσεις απάντησα λακωνικά ναι ή όχι… (ήμουν αρκετά εξαντλημένος μετά από μια 8ωρη πτήση, αλλά αυτό είναι το νόημα [ΣτΜ: ενν. “τέτοιων ερευνών”]).

Είχαν μακρά τηλεφωνική συνομιλία με κάποιον, τους Ισραηλινούς;

και αφού αντέγραψαν τα πάντα στο τηλέφωνό μου, μου επέτρεψαν να μπω.

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς έχουν βιώσει πολύ χειρότερες εμπειρίες, αλλά αφού η Γαλλία και η Γερμανία αρνήθηκαν την είσοδο στον πρύτανη του πανεπιστημίου της Γλασκώβης επειδή είναι Παλαιστίνιος… ο Θεός ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Τα καλά νέα είναι ότι – ενέργειες όπως αυτή από τις ΗΠΑ ή τις ευρωπαϊκές χώρες που γίνονται υπό την πίεση του φιλοϊσραηλινού λόμπι ή του ίδιου του Ισραήλ μυρίζουν απόλυτο πανικό και απελπισία ως αντίδραση στο ότι το Ισραήλ θα γίνει πολύ σύντομα κράτος παρίας με όλες τις συνέπειες ενός τέτοιου καθεστώτος.»

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ